Yıkımın sebebini açıkladı
Gündem, 13 Şubat 2023 15:23İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerin verdiği hasar hakkında "Sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan bu binalar projelendirilip, inşa edilmiş. Depremin suçu yok. Suç bu yanlış işlerin altına imza atanlarda" dedi.
Türkiye’nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Büyük yıkımlar ile binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan depremler sonrası bölgelerde arama- kurtarma çalışmaları ise sürdürülüyor.
DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, afet bölgesine Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ve DEÜ-DAUM’dan öğretim görevlisi Dr. Özkan Cevdet Özdağ, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak ile giderek incelemelerde bulunuyor.
“İMARA AÇILMADAN JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜTLER GEREKİYOR”
Kendisi de Hataylı olan ayrıca bazı uzak akrabaları göçük altında kalan Prof. Dr. Sözbilir, yıkımda sıvılaşmanın etkisini vurgulayıp, “Sıvılaşma, zeminin sarsıntı sırasında taşıma gücünü kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Eğer zemin ‘alüvyon’ dediğimiz, henüz suyunu kaybetmemiş, diyajenez sürecini (taşlaşma-taş haline geçme) tamamlamamış ise, yer altı suyu seviyesi 0-10 metre arasındaysa ve kum-silt boyutundaki malzemeden oluşuyorsa o bölgede sıvılaşma tehlikesi var demektir. Normalde bu tür zeminler üzeri imara açılmadan önce jeolojik-jeoteknik etütlerle belirlenir” dedi.
Sıvılaşma tehlikesi olan zeminlerin üzerine doğrudan bina yapılamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, “Bu nedenle öncelikle sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmalıdır. Kahramanmaraş merkezli her iki depremde de sıvılaşmanın gerçekleşmesi nedeniyle özellikle Antakya ve Gölbaşı gibi yerleşimlerde hem can ve hem de mal kaybı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Demek ki sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan bu binalar projelendirilip, inşa edilmiş. Yani depremin bir suçu yok. Suç bu tür yanlış işlerin altına imza atanlarda” diye konuştu. (DHA)
Gündem, 13 Şubat 2023 15:23
Yorumlar (1)
Ömer Aydan
Tamamen aptalca bir yorum. Eğer Türk deprem yönetmeliği aynen uygulansa idi bu hasarlar kesinlikle olmıyacaktı. Deprem mühendisliğinden anlamayan bu şarlatanları ve soytarıları lütfen gündeme getirmeyin. Emeritüs Prof. Dr. Ömer Aydan, Ryuyku Üniversitesi, Okinawa, Japonya18 Şubat 2023 15:23
Ragbi Erkek Milli Takımı, İzmit Cephanelik Spor Tesisleri’nde ağırlandı
Karamürsel’de polis memuru evinde intihara teşebbüs etti
Kocaeli’nde deprem sırasında iletişim K-Ulak ile sağlanacak!
PALMET ve Kocaeli Üniversitesi’nden stratejik iş birliği
Sağlık Müdürü Pehlevan, Milletvekili Hülagü ile hastaneleri ziyaret etti
Kandıra Sapağı’nda yayaları tehlikeye atan düzenleme
Deprem 5 ili salladı
Vali Aktaş, kızını evlendiren Başkan İbrahimoğlu’nun mutluluğuna ortak oldu!
İşte yıkılıp yeniden yapılan Kuruçeşme Merkez Camii’nde son durum!
Çayırova’daki Doğa Madencilik Meslek Lisesi’nde kaba inşaat tamam
Hangi dağda kurt öldü! AKP ve MHP'li başkanlara gözaltı
Körfez Belediyesi yetkilileri okullardan ellerini çekmiyor!
Gölcük’te bu sefer Balkanlar ve dijital medya konuşuldu
İzmit'te oynanacak dev maç öncesi ulaşım planı tamam
Önce indirim sonra bindirim
Okullarımız akran zorbalığından kurtarılmalıdır!
Bu oyunu bozmak zorundayız
Diyanet'in dudak uçuklatan geliri!
Emekliye bir dokun bin ah işit
Obezite sadece fazla yemek yemekten kaynaklanmaz
Körfezli özel çocuklardan keyifli ve eğitici ziyaretler
Kocaeli’nin ulaşım vizyonu Berlin’de vitrine çıktı
Ders saatleri 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülecek
İSU’dan baraj çevrelerine yakın koruma çiti
İzmit Belediyesinden öğrencilere pizza
Kocaeli’yi Kitap Fuarı heyecanı sardı
Mansur Yavaş istifa ettiğini açıkladı
Kartepe Kent Meydanı’nda tehlike geliyorum diyor!
Motorine indirim geliyor
Yeni nesil ATM'lerde kart yok!
Körfez Gençlerbirliği potoda lige galibiyetle başladı
Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor
O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim
Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!
Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!
Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!
Altın yatırımcılarını neler bekliyor?
Yeni vergi mi geliyor?
