Binlerce öğrenci ve öğretmen özel okulu terk etti
Eğitim, 01 Şubat 2023 14:21Devlet fiyat artışlarında kontrolü kaybedince aileler çocuklarını özel okullardan alırken düşük ücret alan öğretmenler de işten ayrıldı.
2023 yılıyla beraber özel okullarda da zam oranı epey arttı. Ayrıca özel okulların eğitim ücreti dışındaki yemek, kırtasiye ve genel gider masraflarına yüzde 300'lere varan zam yaptığını belirten veliler çocuklarını özel okuldan almak zorunda kaldıklarını belirtti.
Veliler yönetmeliğe aykırı biçimde bu hizmetleri almaya zorunlu tutulduklarını aktarırken özel okullar ise artan maliyetler doğrultusunda eğitim ücretlerine zam yapamadıklarını kaydetti.
ÖĞRETMENLERİN MAAŞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE
Özel okul öğretmenleri çoğunlukla bu zamlardan payını alamadığı gibi birçoğunun maaşı da asgari ücret düzeyinde kaldı.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yürütme Kurulu Üyesi Arzu Başer, “Birkaç özel okul dışında öğretmenlerin maaşı, asgari ücret ve biraz üstünde geziniyor. Hatta öğretmenlerin çoğunun maaşı, asgari ücrete gelen zamla birlikte asgari ücretin altında kalmış durumda” dedi.
43 yaşındaki öğretmen Berna, Ankara'da ücreti 140 bin TL olan bir özel okulda 6 bin TL maaşla haftada 32 saat derse girdiğini söyledi.
20 BİN ÖĞRETMEN AYRILDI
Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, Türkiye'deki ekonomik krizin özel okulları da vurduğunu ifade ederek, “Pandemiden önce 170 bin öğretmenimiz vardı, 150 bin öğretmene düştü. 1.5 milyon öğrencimiz vardı, şimdi 1 milyon 250 bine düştü” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilk kez özel okulların eğitim ücreti için yönetmelikle belirlenen formülün dışına çıkarak, eğitim ücretlerindeki zammın en fazla yüzde 65 olabileceğini açıkladı.
BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'ün haberine göre, Zafer Öztürk, “MEB müdahale etmemiş olsaydı bu yıl eğitim ücretleri yüzde 105 artacaktı” diyerek, zam kısıtlamasının özel okulları olumsuz etkilediğini söyledi.
YÜZDE 300 ZAM
Veli Hasan ise yemek ücretinin 10 bin TL'den yüzde 300 zamla 32 bin TL'ye çıkarıldığını, 8 bin TL olarak kitap ücretinin 20 bin TL'ye çıkarıldığını ve 10 bin 500 liralık “genel gider” ödemesi gerektiğini anlattı. Veli Hasan bu yıl lise sınavlarına girecek oğlunu özel okulda tutabilmek için, birinci sınıftaki kızını okuldan alması gerektiğini söyledi.
İstanbul'da bir özel okulda yemek ücretinin 11 bin TL'den 30 bin TL'ye, kitap ücretinin 11 bin TL'den 25 bin TL'ye çıkarıldığını söyleyen Ayşe adlı bir veli, “ek gider” adı altında ise 9 bin TL istendiğini kaydetti. Veliler, yönetmelikteki haklarını kullanarak bu hizmetleri almak istemediğinde ise “Okul kaydınız yenilenmez” yanıtıyla karşılaştıklarını söyledi.
AİLELER ÇOCUKLARINI DEVLET OKULUNA VERİYOR
Zamlarla baş edemediklerini anlatan aileler, çocuklarını yıllardır okudukları özel okuldan almak zorunda kaldıklarını anlattı. Ayşe isimli veli, “Sınıfımızda 23 öğrenci vardı, şimdiden 6 veli çocuğunu devlet okuluna verdi. Veliler özel okulların yönetmeliğe aykırı bu uygulamalarına karşı geldiklerinde, okulda çocuklarına mobbing uygulanmasından da korkuyor” dedi.
Eğitim, 01 Şubat 2023 14:21
Yorumlar (0)
Bakan Şimşek'e işsizlik tepkisi
Körfezli iş insanı Ceyhan hayata gözlerini yumdu
İşte en az yakan araçlar listesi!
Teğmenlerin komutanı emekli edildi
Altın alımı son 3 yılın en yüksek seviyesinde
5 yaşındaki Hazar Ali, aldığı eğitimle ilk kez anne dedi
Vali Aktaş Tepeköy Mahallesi'ne de gitti
İzmit’te Buray konseriyle unutulmaz bir akşam
Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
