Bakan Kirişçi geleceğin tarımını GTÜ’de inceledi
Eğitim, 28 Ekim 2022 11:51Tarım ve Orman Bakanı, GTÜ' de topraksız dikey tarım üretim alanlarında incelemelerde bulunarak akademisyenlerden bilgi aldı.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Kampüsünde yer alan dikey tarım çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda incelemelerde bulundu. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, il ve ilçe protokolünün bakana eşlik ettiği ziyarette GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ve akademisyenler Kirişçi' yi ağırladılar. Bakan Kirişçi, GTÜ Kampüsü içinde yer alan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü'nü ziyaretinin ardından üniversitenin topraksız tarım uygulamalarının yer aldığı alanları gezdi.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ilk olarak GTÜ Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bulunan dikey tarım üretim alanını ziyaret etti. Burada Merkez Müdürü ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi ve Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mine Gül Şeker, yapılan akıllı tarım uygulamaları ve dikey tarım üretim ve araştırmalarını aktararak açıklamalarda bulundu. Burada yürütülen çalışmalarla 40'dan fazla yeşil yapraklı sebze, tıbbi, aromatik ve süs bitkilerinin dikey tarımda üretim protokolünün oluşturulmasıyla oluşan bilgi ve deneyim ile bitki fabrikalarının ülkemize kazandırılmasının sağlanacağı aktarıldı.
.gif)
Bakan KİRİŞCİ ardından GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü'nde yer alan AR-GE Serası, Sera Laboratuvarları ve Dikey Tarım Ar-Ge Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Kendisine yapılan çalışmalar hakkında Enstitü Müdürü Prof. Dr. Elif Damla Arısan, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman ve Dr. Öğr. Üyesi Bahar Yıldız Kutman tarafından bilgilendirmeler yapıldı. Burada üniversite-sanayi iş birliği kapsamında GTÜ’ye kazandırılmış olan ve bitki besleme, bitki biyoteknolojisi ve bitki fizyolojisi alanlarında yenilikçi araştırmaların yürütüldüğü Venlo tipi, iklim otomasyonlu, cam Ar-Ge serasında devam eden topraklı ve topraksız tarım projelerini ve deneylerini yerinde inceledi. Daha sonra seraya bağlı Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Sürdürülebilir ve İzlenebilir Tarım Test ve Analiz laboratuvarlarına geçerek yine üniversite-sanayi iş birliği ile geliştirilmiş ve “Türkiye’de İlk” olarak ticarileştirilerek piyasaya sürülmüş olan yerli “topraksız akıllı bahçe” ünitesi hakkında bilgi aldı. Son olarak GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü’nün devam eden başka bir üniversite-sanayi iş birliği kapsamında kurulmuş olan ‘bitki fabrikası’ nı ziyaret etti. Yüzde yüz yerli mühendislik ile kurulup geliştirilmiş ve fide dikiminden hasada kadar hiçbir insan müdahalesine gerek duyulmamasını sağlayan bir otomasyona sahip olan topraksız dikey tarım tesisinde kullanılan sistemler ve yetişmekte olan bitkiler hakkında bilgi aldı.
Her iki dikey üretim alanında topraksız ve en düşük birim alanda en yüksek verimin alındığı uygulamaların geldiği noktayı büyük bir ilgi ile inceleyen Kirişçi, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, öğretim üyeleri ve araştırmacıları tebrik etti. GTÜ' de bakanlığı ilgilendiren önemli çalışmaların olduğunu dile getiren Kirişçi, şöyle konuştu: "Bu çalışmaları da yerinde görmek bizler için son derece kıymetliydi. Burada tabii ki Sayın Rektörümüz başta olmak üzere tüm akademik ekibine ve çalışma arkadaşlarına her şeyden önce üstün başarılar diliyorum. Ben de bir akademisyen olarak şöyle 20 yıl öncesine kendimi taşımış oldum. Burada tohumla teknolojinin ne kadar iç içe olduğunu hep beraber gördük. Tek başına bizim tohum sektöründe olanlar olarak faaliyet göstermemizin yeterli olmadığını, mutlaka multidisipliner bir çalışmanın gerekliliğini ve teknolojinin vazgeçilmez olduğunu aracılığınızla bir kez daha ifade etmemizde yarar var."
Eğitim, 28 Ekim 2022 11:51
Yorumlar (0)
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
Başkan Gökçe pazarda esnaflar ve vatandaşlarla bir araya geldi
Kocaeli’de 137 halk otobüsü şoförüne ceza
İmamın yaptığına bakın!
Euro'da yükseliş devam edecek mi?
Türkkan: Milletin parasını iktidarın borazanlarına dağıtıyorlar
KOTO Başkanı Bulut, CHP İl Başkanı Arcan’ı tebrik etti
İSU, kayıp kaçak oranını azalttı!
Başkan Sezer: Sadece 3 Aralık’ta değil her gün, bir ve beraberiz
Vali Aktaş ile Başkan Büyükakın Roman derneklerini dinledi!
Kandıra Meclisi’nde 12 madde karara bağlandı
Sarıdoğan: Engelliler için farkındalık ve çözüm günü olmalı
Başkan Gökçe’den yeni EYDEM müjdesi!
Rallide 2025’in 7’inci ve son yarışı Kocaeli’de
Hürriyet: Sizin gibi insanların ölümüne sebep olmadık!
Zeytinoğlu enflasyon verilerini değerlendirdi: Üretim maliyetleri açısından olumlu bir gelişme
AKP’de milliyetçi tabanı kaybetme kaygısı
Büyükakın, Dilovası faciasında ihmali olan yöneticilerle ilgili açıklama yapmalı
İktidar Suriye’deki Alevi katliamlarına sessiz kalarak suça ortak oluyor
