Bakan Kirişçi geleceğin tarımını GTÜ’de inceledi
Eğitim, 28 Ekim 2022 12:21Tarım ve Orman Bakanı, GTÜ' de topraksız dikey tarım üretim alanlarında incelemelerde bulunarak akademisyenlerden bilgi aldı.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Kampüsünde yer alan dikey tarım çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda incelemelerde bulundu. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, il ve ilçe protokolünün bakana eşlik ettiği ziyarette GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ve akademisyenler Kirişçi' yi ağırladılar. Bakan Kirişçi, GTÜ Kampüsü içinde yer alan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü'nü ziyaretinin ardından üniversitenin topraksız tarım uygulamalarının yer aldığı alanları gezdi.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ilk olarak GTÜ Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bulunan dikey tarım üretim alanını ziyaret etti. Burada Merkez Müdürü ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi ve Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mine Gül Şeker, yapılan akıllı tarım uygulamaları ve dikey tarım üretim ve araştırmalarını aktararak açıklamalarda bulundu. Burada yürütülen çalışmalarla 40'dan fazla yeşil yapraklı sebze, tıbbi, aromatik ve süs bitkilerinin dikey tarımda üretim protokolünün oluşturulmasıyla oluşan bilgi ve deneyim ile bitki fabrikalarının ülkemize kazandırılmasının sağlanacağı aktarıldı.
.gif)
Bakan KİRİŞCİ ardından GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü'nde yer alan AR-GE Serası, Sera Laboratuvarları ve Dikey Tarım Ar-Ge Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Kendisine yapılan çalışmalar hakkında Enstitü Müdürü Prof. Dr. Elif Damla Arısan, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman ve Dr. Öğr. Üyesi Bahar Yıldız Kutman tarafından bilgilendirmeler yapıldı. Burada üniversite-sanayi iş birliği kapsamında GTÜ’ye kazandırılmış olan ve bitki besleme, bitki biyoteknolojisi ve bitki fizyolojisi alanlarında yenilikçi araştırmaların yürütüldüğü Venlo tipi, iklim otomasyonlu, cam Ar-Ge serasında devam eden topraklı ve topraksız tarım projelerini ve deneylerini yerinde inceledi. Daha sonra seraya bağlı Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Sürdürülebilir ve İzlenebilir Tarım Test ve Analiz laboratuvarlarına geçerek yine üniversite-sanayi iş birliği ile geliştirilmiş ve “Türkiye’de İlk” olarak ticarileştirilerek piyasaya sürülmüş olan yerli “topraksız akıllı bahçe” ünitesi hakkında bilgi aldı. Son olarak GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü’nün devam eden başka bir üniversite-sanayi iş birliği kapsamında kurulmuş olan ‘bitki fabrikası’ nı ziyaret etti. Yüzde yüz yerli mühendislik ile kurulup geliştirilmiş ve fide dikiminden hasada kadar hiçbir insan müdahalesine gerek duyulmamasını sağlayan bir otomasyona sahip olan topraksız dikey tarım tesisinde kullanılan sistemler ve yetişmekte olan bitkiler hakkında bilgi aldı.
Her iki dikey üretim alanında topraksız ve en düşük birim alanda en yüksek verimin alındığı uygulamaların geldiği noktayı büyük bir ilgi ile inceleyen Kirişçi, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, öğretim üyeleri ve araştırmacıları tebrik etti. GTÜ' de bakanlığı ilgilendiren önemli çalışmaların olduğunu dile getiren Kirişçi, şöyle konuştu: "Bu çalışmaları da yerinde görmek bizler için son derece kıymetliydi. Burada tabii ki Sayın Rektörümüz başta olmak üzere tüm akademik ekibine ve çalışma arkadaşlarına her şeyden önce üstün başarılar diliyorum. Ben de bir akademisyen olarak şöyle 20 yıl öncesine kendimi taşımış oldum. Burada tohumla teknolojinin ne kadar iç içe olduğunu hep beraber gördük. Tek başına bizim tohum sektöründe olanlar olarak faaliyet göstermemizin yeterli olmadığını, mutlaka multidisipliner bir çalışmanın gerekliliğini ve teknolojinin vazgeçilmez olduğunu aracılığınızla bir kez daha ifade etmemizde yarar var."
Eğitim, 28 Ekim 2022 12:21
Yorumlar (0)
Bülent Sarı: Haddehane ve çöp tesisleri kabul edilemez
İşverenlerden Erdoğan'a asgari ücret cevabı
Başkan Hürriyet cami cemaatiyle buluştu
Emekliye barınmayı dahi sağlayamayan bir ülke olmamalıydık
Akaryakıtta tabelalar gece yarısı değişti!
İzmit’te yeni yıl coşkusu başladı!
Büyükşehir ekipleri karlı günlere böyle hazırlanıyor!
İsmail Süer vefat etti
AKP’liler de güvenmiyor!
Başkan Ölmez, Kandıra’da çöp tesisi ile ilgili oylamada güldü mü?
Bu kütüphanelerde gençlerimiz geleceğe hazırlanıyor
İzmitlilere Halk Et soruldu
KOSGEB destekleri Gebze’de masaya yatırıldı
Vatandaşa bir dokun bin ah işit!
İzmit’te 50 yaş üstü vatandaşlara güç veren seminer!
Vali Aktaş, İzmit Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’nu da ziyaret etti
Kocaeli'de insanı öldüren, doğayı katleden bir sanayi istemiyoruz
Sudan bahane ile Anahtar Parti'den istifa ettiler!
Körfez’de kariyer ve istihdam adına önemli organizasyon
Gram altında yeni rekor
Kartepe’de karlı tepeye çıkan yola el atıldı
Kandıralı Ertürk’ten AKP’lilere sert sözler!
Akıl dışı senaryoların ve iftiraların pervasızca üretildiği bir dönemi yaşıyoruz
Kandıralı Ertürk’ün hemşehrilerine çöp tesisine karşı çıkın demesi AKP’lileri kızdırdı!
Torpil ve kayırmadan utanmayan Özlem Zengin!
İSU kağıda basılı faturayı ortadan kaldırmak istiyor!
Gölcük’te oksijen tanklarını yol kenarında görenler endişe ediyor
AKP'liler PKK'lılara iş mi bulacak?
Büyükakın: Bu şehre asla zarar vermem, verdirtmem
Hürriyet’ten Büyükakın’a: Bir bina hariç hasar yok demişti, şimdi müjde yıkılıp yeniden yapılacak diyor
Fatih Altaylı'dan iktidara kuzu gibi olacağım mesajı!
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer Zafer Partisi’ne katıldı
Gebze’de 4 can gitti, Cengiz Topel çürüdü
MHP Dilovası yöneticileri Spor Müdürü Babaoğlu’nu tebrik etti
61 ilde şubeleri olan tatlıcı da iflasın pençesinde
Merkez Bankası'nın kararı sonrası, euro 50 lirayı aşarak tarihi zirvesini gördü
Erdoğan asgari ücretle ilgili işverenlere seslendi!
Asgari ücret 39 bin lira olmalı
Kocaeli vekilinden TBMM’deki taciz skandalına dair sert sözler
