Özel sektör çalışanları da promosyon istiyor
Ekonomi, 09 Ekim 2022 16:15Bankaların memur ve emeklilere dağıttığı 40 bin liraya varan promosyonları özel sektör çalışanları da istiyor. Tüketici Birliği'ne göre bu promosyonları almak için işçilerin dava açmaları gerekiyor.
Bankaların emekli ve memurlara dağıttığı 40 bin TL'yi bulan promosyon ödemeleri, özel sektör çalışanlarının da gündeminde. Akşam Gazetesi'nin haberine göre, kamu kurumlarında olduğu gibi çok sayıda çalışanı olan özel sektör kuruluşlarının da çalıştıkları bankalardan personel başına ciddi promosyon ödemesi aldığını belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Yılın ilk 8 ayında bankalar 252 milyar TL kar etmişler. Bu rakam bir önceki yıla göre 40 artış demek oluyor. Bu nedenle bankalar promosyon vermeye çok istekli. Yüksek sayıda çalışanı olan her kurum bankalardan promosyon alıyor. Kamuda olduğu gibi özel işletmelerin de bu paraları çalışanların hesabına yatırması gerekiyor" dedi.
DAVA AÇILIRSA ALINIR
Kamuda çalışanların promosyon alırken özel sektör çalışanlarının almamasını büyük haksızlık olduğuna dikkat çeken Mahmut Şahin şunları kaydetti: "Bankalar promosyon verdiğinde bunu vergiden düşebiliyor. Bu nedenle bankalar kar şiştikçe bunu promosyon olarak dağıtıyor. Kurumlar genelde her yılın Mayıs ve ya Haziran ayında bankalarla görüşüp alacakları promosyon bedelini belirliyorlar. Bu durum sadece kamu kurumları için geçerli değil. Özel sektör şirketleri de aslında alıyor bu promosyonları. Biz tüketici birlikleri olarak yıllardır işçilerin dava açıp bu promosyonları alması gerektiğine vurgu yapıyoruz. Emsal dava olursa tüm işçiler bu paraları alabilir."
2007 YILINDAN BU YANA UYGULAMADA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 2007 yılında Resmi Gazete'de yayınlanarak uygulamaya giren banka promosyonlarıyla ilgili genelgeye göre bankalarla yapılacak protokollerin süresi iki yıldan az beş yıldan çok olamıyor. Yapılan protokoller gereği, banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının personele dağıtılması genel ilke olarak benimsenmekle birlikte, toplam miktarın üçte birini geçmemek üzere Komisyonca belirlenecek tutar, birim personelinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak için de ayrılabiliyor. Genelgede bu tutarların belirlenen amaçlar dışında kullanılmasına müsaade edilmeyeceği ve yıl içinde yapılan harcamaların merkez teşkilatında üst yönetici, taşra teşkilatında ise o birimin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından denetleneceği vurgulanıyor. Dağıtılacak promosyonlarla ilgili banka tarafından personel adına açılan hesaba her personel için eşit tutarlarda aktarılmak üzere altı aylık periyotlarla ödeme yapılıyor. Ancak kurum politikalarına göre tek seferde ödeme yapıldığı da oluyor.
EMEKLİYE VERİLEN TUTAR 10 BİN TL'Yİ BULUYOR
Daha önce promosyonları yılda bir kez artıran bankalar, ocak ve temmuzda yapılan ve toplamda yüzde 80'i bulan zammın ardından neredeyse her ay tutarları güncelliyor. Daha birkaç ay öncesine kadar en fazla ödenen promosyon tutarı 3 bin TL civarındayken, bankalar bu rakamı önce 5 bin TL'ye, sonra 6 bin TL'ye şimdiyse 7 bin 500 TL'ye çıkardı. Ek ödemelerle bu tutar 8 bin TL'yi aşıyor. Hatta bazı bankalarda özel koşullar yerine getirilirse 10 bin TL'yi buluyor.
KAMU KURUMLARINDA ÖDENEN RAKAMLAR
Kurum Anlaşma tutarı (TL)
Türk Hava Yolları: 40.000
Ticaret Bakanlığı: 20.000
Adalet Bakanlığı: 3 yıl, 25.000
Ankara Tarım İl Müd.: 22.100
Ankara İl Kültür Müd.: 25.500
Eskişehir Anadolu Üniv.: 3 yıl, 41.500
Eskişehir Osman Gazi Üniv.: 3 yıl, 31.100
Eskişehir Sağlık Müd.: 3 yıl, 35.200
Bingöl İl Özel İdaresi: 23.805
Keşan Milli Eğitim Müd.: 3 yıl, 25.250
Ağrı İl Milli Eğitim Müd.: 21.950
Saruhanlı Belediyesi: 3 yıl, 19.50
Gaziantep Üniversitesi: 4 yıl, 35.000
Şanlıurfa Harran Üniv.: 3 yıl, 37.250
Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü: 5 yıl, 19.205
Eti Maden Genel Müdürlüğü: 36.500
Emniyet Genel Müdürlüğü: 27.000
Ekonomi, 09 Ekim 2022 16:15
Yorumlar (0)
KOÜ’de kulakların pasını silen müzik dinletisi
Hayat kimya, Türkiye’nin en mutlu işyerleri listesinde
Başkan Hürriyet Fas’taki UCLG Dünya Kongresi’nde konuşacak
Vali Aktaş, Derince’de projeleri yerinde inceledi
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan Mayıs ayında 54 soru önergesi, 26 komisyon başvurusu
Hak arayan öğretmene cop, yoksulluğa ve adaletsizliğe sessizlik!
Başkan Büyükakın, Değirmendere sahilindeki çalışmaları yerinde inceledi
Anahtar Parti Kocaeli’de toplanamıyor!
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sınırcı’nın KOTO ziyaretinde neler konuşuldu?
OYAK Çimento’nun o raporunda ne var?
Çayırova’da Spor Lisesi inşaatında tempo yüksek
Körfez Petkim Orta Okulu’nun kızlarından büyük proje
Büyükşehir, Fuar Park ile gurur duyuyor!
Bahçeli yine esti gürledi!
Binlerce kişinin emekli maaşları iptal edildi
Bir haftada 33 kişi boğulmaktan kurtarıldı!
Dev temizlik şirketi de iflas etti
AKP'nin elinde topluma söyleyecek bir öyküsü kalmadı
Bir başkan daha tutuklandı
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
