Dolar rekor kırdı
Ekonomi, 22 Eylul 2022 09:40ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışı kararı sonrasında dolar/TL 18,36'lık zirvesini yeniledi.
Dolar/TL bugün 18,38’i gördü ve 20 Aralık 2021 tarihinde gördüğü 18,36’lık zirveyi aştı. Bugün piyasada Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı izlenecek.
TCMB’nin faiz için bir önceki toplantıda “yeterli” tanımlamasını yapması nedeniyle Reuters anketinde bu ay için beklenti politika faizinin yüzde 13’te sabit tutacağı yönünde. Azınlıkta faiz indirimi tahmini de yer alıyor.
TCMB faiz indirimi ile birlikte önce döviz, takiben kredi ve tahvil piyasasında da kendisini daha belirleyici konuma getirecek adımlar da atmıştı.
TCMB’nin kredilerde atacağı adımlara ilişkin bir önceki Para Politikası Kurulu (PPK) metninde net bir mesaj da vermiş olması ve ardından da adımlarını açıklamış olması nedeniyle bugün metinde yapılacak değişiklikler de takip edilecek.
Politikalarla; net ihracat, istihdam, yatırım odaklı kredilere öncelik verilirken bu sayede kalıcı cari fazlaya ulaşılması ve bu dengenin enflasyonda da kalıcı bir düşüş getireceği öngörülüyor. Bu alanda yer almayan kredilere TCMB tarafından ek tahvil tutma yükümlülükleri de getirildi.
TCMB’nin faiz kararı 14.00’da açıklanacak. Bugün ayrıca eylül ayı tüketici güven endeksi ve TCMB, haftalık para ve banka, rezerv, menkul kıymet verileri de yayımlanacak.
Bankacıların öncü verilerden yaptıkları hesaplama geçen hafta TCMB’nin net rezervlerin yaklaşık 2 milyar dolar azaldığını, toplam rezervlerinin ise sınırlı bir artış göstereceğini gösteriyor.
TL, geçen ay yapılan sürpriz faiz indiriminden beri dolar karşısında yüzde 2,1 değer kaybetti. Son günlerde küresel piyasalardaki sert satışlara kıyasla oldukça sınırlı yükselen 18,35’e kadar ulaştı.
Birikimli olarak bakıldığında ise TL, nisan sonundan beri yüzde 19, yılbaşından beri yüzde 28,1, son bir yılda ise yüzde 54,3 değer kaybetti. TL geçen yıl da yüzde 40’ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.
HAZİNE NEREDEYSE TEK HANEDEN BORÇLANIYOR
Bankalar tahvil yükümlülükleri nedeniyle kurumsal bazı kredileri artık veremeyecek duruma gelmekten şikayetçi. Şirketler ise ucuzlayan maliyetlere rağmen krediye erişimden yakınıyor.
Hazine, TCMB’nin kredilere uygulamaya başladığı tahvil tutma zorunluklarının ardından bu ay gerçekleştirdiği ihalelerle eylül ayı borçlanma programını 50 milyar TL olan hedeflerinin üzerinde yaklaşık 70 milyar TL borçlanma ile tamamladı. Gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde yaşanan düşüş son bir ayda 500 puanı aşmış durumda. Verim eğrisi genelinde görülen düşüşte TCMB’nin pozitif ayrımcılık sağladığı uzun vade ve sabit kuponlu tahvillerde daha belirgin.
Öte yandan bankacılar Hazine’nin ay bitmeden anaparası 2,5 milyar dolar olan eurobond itfasının bulunduğunu, bu kapsamda yeni bir dış borçlanma yapılıp yapılmayacağını da izleyecekler.
FED SIKILAŞTIRMAYA DEVAM EDECEK
ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini art arda üçüncü defa 75 baz puan artışla yüzde 3,00-3,25 aralığına yükselterek faizlerin yılın geri kalanında artmaya devam edeceğine işaret etti.
Fed dün faiz kararı ile birlikte yayımladığı güncel ekonomik tahminlere göre hedef faiz oranını 2008’den bu yana en yüksek seviyeye yükseltti. Buna göre Fed, politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 4,25-4,50, 2023’te de yüzde 4,50-4,75 aralığına yükselteceğini öngördü.
Faizlerin yıl sonu seviye tahmini, toplantıdan önce fiyatlanan seviyenin üzerinde kaldığı gibi, Fed yetkililerinin üç ay önceki tahminlerinin de 100 baz puan üzerinde yer aldı.
ABD’de faizlerin beklenenden daha yüksek seviyelere tahminlerden daha hızlı tırmanacağı beklentisiyle dolar endeksi 111,78 ile 20 yılın yeni zirvesine yükseldi. Küresel borsalarda ayrıca sert satışlar görüldü.
İç gündemde hisse senedi piyasasındaki sert hareketler, Rusya’nın ödeme sistemi Mir’in kullanımı, Türkiye Rusya ilişkileri ve bu nedenle oluşan yaptırım endişeleri piyasalarda takip edilen konular arasında. (REUTERS)
Ekonomi, 22 Eylul 2022 09:40
Yorumlar (0)
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
