8 milyon emekli, açlık sınırının altında aylık alıyor
Ekonomi, 26 Nisan 2022 06:49Derinleşen ekonomik kriz ve 'yaşam' mücadelesinde bayram harçlığına dönen 1100 TL'lik ikramiyeyi bekleyen emekli, yine zorda kaldı. Emekli vatandaşlar bu kez maaşlarının artırılması için meydanlara çıkacak.
Büyük bölümü asgari ücrete bile ulaşamayan maaşlarıyla geçinmeye çalışan 14 milyona yakın emekli, hükümetin 25 milyar TL’ye mal olacağı gerekçesi ile artırmadığı bayram ikramiyelerini almaya hazırlanıyor. 27-29 Nisan tarihleri arasında alınacak 1100 TL ikramiye öncesi, Üsküdar’da Türkiye Emekliler Derneği’nin girişimi ile kurulan ve ücretsiz hizmet veren İkinci Bahar Kahvesi’ndeki emekliler, dertlerini Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'a anlattı. İkramiye için bekledikleri 2 bin liranın kabul edilmemesine büyük tepki gösteren emekliler, “Biz o ikramiyeyle tatile çıkmayacaktık zaten. En azından rahat rahat aylık erzağımızı alacaktık” diyorlar.
SOSYAL YARDIM İSTEĞİNE OLUMSUZ YANIT
Kirasını, borcunu ödeyince maaşından geriye sadece 2 lira kaldığını söylüyor 60 yaşındaki Özkan Piyaz. Evde dört kişi yaşıyorlar, iki çocuğu var, okuyor. Evi de kira... O kadar sıkıntıya düşmüş ki Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan sosyal yardım istemiş. Ancak yanıt olumsuz. Piyaz, “Ailede emekli bir kişi dahi olsa hiçbir sosyal yardımdan faydalanamıyorsunuz. Devlet bana diyor ki sen emekli maaşı alıyorsun, sosyal yardım alamazsın. Ben özellikle bayram ikramiyesinden çok ümitliydim, biraz rahatlarım diyordum ama o da olmadı. Gerçekten nasıl yaşayacağız bilmiyorum. Eve kapanıp ölmeyi beklerim bu parayla. Çocuklarımı okutmak için iş aramak zorundayım” diyor.
“Evden çıkarken torunlar bir şey istemesin diye dua ediyoruz” diyen Orhan Karadağ ise şöyle konuşuyor:
TANEYLE MEYVE SEBZE...
“Torunlara cips alırdım ben 7 liraya, bugün 15 lira olmuş. Bana zabıtaya şikâyet et demeyin. Zabıta görmüyor mu marketleri? Eskiden fakirlerin alışveriş yaptığı marketler şimdi süper lüks oldu. Eskiden aylık alışveriş yapardık, şimdi öyle bir şey yok. Maaş yettiği kadar alıp onunla bir ay geçinmeye çalışıyoruz.”
Türkiye Emekliler Derneği Üsküdar Şube Başkanı Fatma Önerge de 65 yaşında bir emekli. Marketlerden taneyle meyve sebze aldığını söylüyor.
“Eskiden et alırdık rahat rahat, şimdi yemeğe et tadı versin diye bulyon koyuyoruz” diyor ve emeklilerin dertlerini şöyle sıralıyor:
“Eskiden bayramda maaştan kısıp edip 50 lira harçlık veriyorlardı toruna şimdi 20 lira bile veremiyorlar. Bağışıklığınıza dikkat edin ton balığı, vitamin alın diyorlar bize. Ben dün brokoli alayım dedim, 25 liraydı pazarda. Bir de kiralardan bıktık. TOKİ’nin Anadolu’daki projelerine başvurabilme hakkı olsa birçoğu durmaz burada gider.”
MİLYONLARCASI BANKALARA BORÇLU
Türkiye’de 13 milyon 662 bin kişi emekli aylığı alıyor. Bunlardan 9 milyon 321 bini kendi aylığını alıyor. 3 milyon 950 bin kişi ise dul ve yetim aylığı alıyor. 2022 yılbaşında emeklilere yüzde 25.48-27.48 zam yapıldı. En düşük emekli aylığı 2 bin 500 TL oldu. Türkiye’de 1 milyon 266 bin emekli, bu maaşla geçinmeye çalışıyor. 12.5 milyon emekli bankalara borçlu. 8 milyonu açlık sınırının altında yaşıyor ve iş arıyor. Açlık sınırı 4 bin 928 lira, yoksulluk sınırı ise 16 bin 52 lira oldu. Emekliler acil olarak seyyanen zam istiyor.
"1 MAYIS'TA EMEKLİNİN SESİNİ DUYURACAĞIZ"
Emekli-Sen Başkanı Cengiz Yavuz, 2018’den bugüne ikramiyenin sadece yüzde 10 artırıldığını hatırlatarak, enflasyon oranına göre beş yıllık ikramiye kaybının kişi başı yaklaşık 5 bin lira olduğunu söyledi. Bu ikramiyenin emekli için yok hükmünde olduğunu vurgulayan Yavuz, “Asgari ücret acilen güncellenmeli ve en az emekli maaşı ile ikramiye bu seviyeye getirilmeli. Bu amaçla 1 Mayıs’ta da ön saflarda emeklinin sesini duyuracağız, sonrasında da her ilde sokakta olacağız” dedi.
Ekonomi, 26 Nisan 2022 06:49
Yorumlar (0)
Emekli polislere yeni sosyal yaşam alanı için ilk adım atıldı
Kocaeli'de trafik cezaları ve radar uygulamaları vatandaşı mağdur ediyor
İzmit’te esnaf ve vatandaşı buluşturan Alışveriş Festivali başladı
Emekli ve asgari ücretliler için ara zam çağrısı
Ümit Özdağ'a Şeyh Said cezası!
TEM Otoyolu Muallimköy Kavşağı 35 gün kapalı kalacak
Muhalefetin çamur güreşine bizi çekmesine izin vermiyoruz!
Bu mu adalet?
Dilovası’nda o park ve mesire alanı yenileniyor
Çayırova Fatih Sultan Mehmet Parkı’nda çalışmalara devam
Büyükakın: Sosyal yaşamın kalbi bu merkezde atacak
Güngör çiftine Güle güle oturun dediler!
Derince Harikalar Sahili’nde harika konser!
Körfez zabıtasından güvenli ulaşım denetimi
İzmit’ten Büyükada’ya vapur gezisi
5 bin haneye yetecek elektriği kaçak olarak kullandılar!
Hindistan-AB Serbest Ticaret Anlaşması rekabet gücümüzü zorlayabilir
Başiskele’deki dünya rekoru kırılan projede 9 köprünün montaj işi tamam
Kocaeli’de konut satışındaki düşüşün sebebi ne?
Bu değirmenin suyu nereden geliyor?
Öğrencileri mezun olmadan sektörle buluşturan GEBKİM modeli tanıtıldı
Son anketten AKP açık ara birinci mi çıktı?
Körfezim Eğitim Kurumları’nda liseye geçiş coşkusu!
KOÜ’de kulakların pasını silen müzik dinletisi
Hayat kimya, Türkiye’nin en mutlu işyerleri listesinde
Başkan Hürriyet Fas’taki UCLG Dünya Kongresi’nde konuşacak
Vali Aktaş, Derince’de projeleri yerinde inceledi
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan Mayıs ayında 54 soru önergesi, 26 komisyon başvurusu
Hak arayan öğretmene cop, yoksulluğa ve adaletsizliğe sessizlik!
Başkan Büyükakın, Değirmendere sahilindeki çalışmaları yerinde inceledi
Anahtar Parti Kocaeli’de toplanamıyor!
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sınırcı’nın KOTO ziyaretinde neler konuşuldu?
OYAK Çimento’nun o raporunda ne var?
Çayırova’da Spor Lisesi inşaatında tempo yüksek
Körfez Petkim Orta Okulu’nun kızlarından büyük proje
Büyükşehir, Fuar Park ile gurur duyuyor!
Bahçeli yine esti gürledi!
Binlerce kişinin emekli maaşları iptal edildi
Bir haftada 33 kişi boğulmaktan kurtarıldı!
