508 ilaca yüzde 200 zam!
Sağlık, 24 Nisan 2022 02:18Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, kanser ve diyabet ilaçları dahil 508 ilaca yapılan yüzde 200'e varan zammı açıkladı.
Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 22 Nisan’da yapılan zamlı fiyatların 26 Nisan'da uygulamaya konulacağını açıkladı.
ANKA'da yer alan habere göre, Ercanlı, zam yapılan ilaçlar arasında kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları ile bazı antibiyotiklerin de olduğuna dikkat çekerek, "Üretilemeyen, ithalatı gerçekleştirilemeyen ve piyasada bulunurluğu çok ciddi problemlerin yaşandığı ilaçların temelde hedef alındığını gördük" diye konuştu.
"BAZI FİRMALAR İLAÇLARIN İTHALATINI VE ÜRETİMİNİ DURDURDU"
İlerleyen günlerde buna benzer fiyat güncellemeleri ve zamlarla karşılaşılabileceğini belirten Ercanlı, “Eğer bu sistem toptan çözülmezse biz zaten haziran ayından itibaren birçok ilaca erişimde sıkıntı yaşayacağız” dedi.
Ercanlı, şöyle devam etti:
"Her sene şubat ayında bir önceki yılın euro kurunun yüzde 60’ı alınarak belirleniyor. 2021 aşırı artışla beraber bu kurun belirlenmesindeki rakam çok düşük kalınca birçok ilacın piyasada bulunurluğu ile ilgili ciddi sıkıntılar ortaya çıktı. Özellikle diyabet ilaçları, kanser ilaçları hormon propapatları, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, serumlar ve daha birçok ilacın bulunmasıyla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Bu nedenle bazı firmalar bu ilaçların ithalatını, bir kısmının da üretimini durdurmuşlardı. Bu firmalar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmış oldukları ıskontolarının birçoğunu iptal etmeye başlamışlardı.
"YÜZDE 1’DEN YÜZDE 200’E FİYAT ARTIŞI YAŞANDI"
Nitekim dün itibariyle TİTCK piyasada bulunurluğu sıkıntıda olan 508 tane ilacın, bazılarını yüzde 200’ü aşan oranda fiyatlarını güncelledi. Diyaliz solüsyonları fiyatlarında da artış yapıldı. Ülkemizde geri ödemede yüzde 90 civarında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeniyor. Hem kamunun hem de hastanın hasta katılım payları artmış olacak. Burada bizim için önemli unsur hastanın ilaca erişebilmesi birinci kriter. Özellikle bazı üretilemeyen serumlar vardı. Onlarda yüzde 200’ün üzerinde artışlar gördük. Ama genel anlamda yüzde 1’den başlayıp yüzde 200’e kadar ürünün çeşidine göre değişen oranlarda bir fiyat artışı söz konusu.
"2023 YILINDA YÜZDE 57-62 ARASINDA BİR FİYAT ARTIŞI ANLAMINA GELİYOR"
Hiçbir zaman ilaca erişimde sorun yaşanmaması gerekiyor. Sorunların ortadan kaldırılması içinde sektörün tüm temsilcilerinin dikkate alındığı yeni bir fiyat kararnamesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme sisteminin oluşturulması gerekiyor. Aksi takdirde biz bu sorunları birkaç ayda bir konuşur hale geleceğiz. Önümüzdeki yıla göre ortalama Merkez Bankası Euro kurunun planına baktığımız zaman 2023 yılında yüzde 57-62 arasında bir fiyat artışı anlamına geliyor bu ilaçlarda. Dolayısıyla sadece kur odaklı bir sistem maalesef bizim sorunumuzu çözmez."
Sağlık, 24 Nisan 2022 02:18
Yorumlar (0)
Emekliye bir dokun bin ah işit
Obezite sadece fazla yemek yemekten kaynaklanmaz
Körfezli özel çocuklardan keyifli ve eğitici ziyaretler
Kocaeli’nin ulaşım vizyonu Berlin’de vitrine çıktı
Ders saatleri 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülecek
İSU’dan baraj çevrelerine yakın koruma çiti
İzmit Belediyesinden öğrencilere pizza
Kocaeli’yi Kitap Fuarı heyecanı sardı
Mansur Yavaş istifa ettiğini açıkladı
Kartepe Kent Meydanı’nda tehlike geliyorum diyor!
Motorine indirim geliyor
Yeni nesil ATM'lerde kart yok!
Körfez Gençlerbirliği potoda lige galibiyetle başladı
Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor
O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim
Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!
Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!
Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!
Altın yatırımcılarını neler bekliyor?
Yeni vergi mi geliyor?
Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
