Bozkırda doğan aydınlanma devrimi: Köy enstitüleri
Eğitim, 17 Nisan 2022 01:24Eğitim-İş Kocaeli 1 nolu Şube Başkanı Sabri Mutlu, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 82. yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.
İşte o açıklamanın içeriği:
Bugün, Cumhuriyet'in aydınlanma devrimlerinin en önemli hamlelerinden biri olan Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 82. yıldönümü.
Azınlık okulları yanında, cins ayrımcılığına dayanan medrese-mektep ikilemi üzerine kurulan Osmanlı eğitim sistemi öğrenim birliği (Tevhidi Tedrisat) ile yıkılırken; üreten, ürettikçe kendi varlığını algılayan, yaparak yaşayarak öğrenme teknikleri üzerinden ve kendine bilimsel dayanaklar oluşturan Cumhuriyet Eğitim sistemi ortaya çıkmıştır. Bu yeni sistem en güzel meyvelerini de Köy Enstitüleri ile vermiştir.
17 Nisan 1940 yılında, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulan Köy Enstitüleri, dünyada eşi benzeri olmayan, Türkiye’nin dünya eğitim tarihine kazandırdığı en özgün eğitim projelerinden biri olarak döneme damgasını vurmuştur.
Bu proje ile birlikte eğitim ve kültür alanında gerçekleştirilen yenilikler, yüzyıllardır kul zihniyetiyle yetiştirilmiş olan halkın özgürleştirilmesi temeline dayandırılmıştır. Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullarda Köy Enstitüleri muhteşem bir proje olarak uygulamaya alınmış, Hasan Ali Yücel’in çağdaş bakanlık anlayışı, İ.Hakkı Tonguç’un ilerici, toplumcu anlayışıyla, Hasanoğlan’da yakılan ateş, Cılavuz, Beşikdüzü, Çifteler, Düziçi gibi Köy Enstitülerinde yıldız gibi çoğalarak ve parlayarak bütün ülkeyi aydınlatmaya başlamıştır.
Köy Enstitülerinde çocuklara bilgi vermek yerine bilgiye nasıl ulaşabilecekleri ve ulaştıkları bilgileri nasıl kullanacakları öğretilmiştir. ”İş içinde, iş aracılığıyla, iş amaçlı eğitim” eğitim sürecinin içinde yer almıştır.
Enstitüler sayesinde iyi eğitimden geçmiş köy çocukları, köylerine dönmüş ve bilgiyi anlaşılır şekilde dokunduğu her yurttaşa yaymışlardır. Enstitünün mezunları, köy köy gezmekten imtina etmemiş, köylü-çiftçi ile aydınlar el ele vererek bilgiyi yayar, büyütür hale gelmiştir.
Türkiye’de yazın ve düşün yaşamına yön veren aydınlarımızın çoğu Köy Enstitüleri veya onların devamı olan öğretmen okullarından mezun olmuşlardır.
Ancak bu yüksek dinamizm ve Cumhuriyetçi kadronun kazandırdığı ivme gerici ve tutucu egemen güçlerden tepkiler almaya başlamıştı.
Ülkenin toplumsallaşma sürecini kolaylaştırmak için gerçekleştirilen Köy Enstitüleri girişimi, kazandığı onca olumlu sonuca karşın dinsel değerlerin çöküşüne neden olduğu gerekçesiyle tamamlanamadı. Önce bilinçli olarak içi boşaltılan ve yozlaştırılan Köy Enstitüleri kapatılarak Anadolu’nun en önemli aydınlanma projesi ortadan kaldırıldı.
Bugün Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yakalamak ancak çağdaş, üretken, demokratik, bilimsel ve laik eğitim yöntemini, eğitim sistemimizin her aşamasına uygulayarak; eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirmekle olur. Üretken ve yaratıcılığın desteklendiği eğitim anlayışı bugün yaşadığımız eğitim sorunlarının da çözümü olarak görülmelidir. İşte o zaman Atatürk’ün ve cumhuriyetin öğretmenlerden istediği ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesilleri yetiştirebiliriz.
O gün Köy Enstitülerini kapatmak ne kadar vahim bir hata ise bugün eğitim sistemimizi yeniden çok kutuplu hale getirecek uygulamalar ve yasal düzenlemeler de o kadar büyük hatadır.
Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir.
Eğitim, 17 Nisan 2022 01:24
Yorumlar (0)
Kocaeli Üniversitesi MHP’li Sezer’in babasının çiftliği mi?
Santral Rampası’nın çıkış istikameti yeniden trafiğe açıldı
Bakanın gözlerinin içine bakarak işler yolunda gitmiyor dedi
Tarımsal ürün arzının arttığı dönemde gıda enflasyonu yüksek seyrini koruyor
Binlerce kişiye afet eğitimi verildi
Sepetçi Köyü’nde şenlik var!
Dilovası'nda Kızılay'a 73 ünite kan bağışı
Şehit askerin adı Çayırova Şekerpınar’daki o polis merkezinde yaşayacak
Ömer Çeker: Çalışanlar, emekliler yüksek enflasyon karşısında çaresiz
Başkan Gökçe de CHP’den istifa edip YENİ Parti dedi!
BTP Kocaeli’de üyelik seferberliği!
Kocaeli’nde Safiport’un trafik çilesi bitmiyor!
Yeni sezon öncesi Kocaelispor adına konserli buluşma
Akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geliyor
Büyükşehir’den İzmit’te yoğun çalışma
İşte ağustos ayı kira artış oranı
SEDAŞ, trafo binalarını yeniliyor
Kocaeli Aydınlar Ocağı yöneticileri Doç. Dr. Mustafa Eren’in kapısını çaldı
Hava sıcaklığı daha da artacak mı?
En faydalı ekmek hangisi?
Tutuklama son çare olmaktan çıktı!
Saadet’in Kocaeli’ndeki o toplantısında neler konuşuldu?
Vefat eden Kıbrıs gazisi Erencan son yolculuğuna uğurlandı
Emeklinin ocak ayı maaşı ne kadar olacak?
CHP'de eski Kocaeli milletvekilinden çağrı!
Buna siyasi döneklik denilmez mi?
Değirmendere’de sokak basketbolu heyecanı
Karamürsel Plaj Yolu Caddesi daha konforlu oldu
İzmit’te 4-12 yaş arası çocuklara iyi haber!
Bahçeli, PKK liderinin gördüğü yasaya destek istedi
Aylardır maaşlarını alamıyorlar
Kandıra sahillerinde yasaksız gün yok!
Bu yolda önlem alınmalı!
Son anketten hangi parti birinci çıktı?
Antik Balık’ın 4’üncü şubesi Başiskele sahilinde açıldı
AKP'liler başkanları tehdit ederek mi transfer ediyor?
Gölcük Değirmendere’de konser coşkusu
Büyükakın: Kocaeli, sporun ve gençliğin başkenti
Erdoğan muhalefete yüklendi
