KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayideki kapasite kullanımını değerlendirdi
İş Dünyası, 27 Aralık 2021 02:20KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aralık ayı ve 2021 yılı geneli kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre aralık ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi. Zeytinoğlu, “Aralık ayında kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 78.7 ile kasım ayına göre 0.6 puan, geçen yıla göre 3.1 puan arttı. Oda olarak her ay düzenli açıkladığımız Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranı ise Aralık’ta yüzde 71.2 ile kasım ayına göre 0.3 puan gerilerken, geçen yılın aynı ayına göre 0.4 puan arttı. Sektörlere baktığımızda; kimya, makine, metal, elektronik, plastik ve kauçuk sanayiinde kapasite kullanım oranları aralık ayı ortalamasının üzerinde gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
FİRMALARIN BEKLENTİLERİ
Aralık ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının ocak ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 15’i ocak ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 32’si azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 53’ünde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların yüzde 23’ü dış siparişlerinin ocak ayında arttığını belirtirken, yüzde 19’u azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 58’inde ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır” diye konuştu.
2021 YILI DEĞERLENDİRMESİ
2021 yılının geneline ilişkin de değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “2021 yılına baktığımızda, Türkiye geneli ortalama kapasite kullanım oranının yüzde 76.6 ile geçen yıla göre 4.8 puan, Kocaeli'nin ise yüzde 70.8 ile geçen yıla göre 4.1 puan arttığını görüyoruz. Bu artışların, geçen yıl pandemi nedeniyle oranların düşük kalmasından kaynaklanan baz etkisini de içerdiğini biliyoruz. Ancak pandemi etkisi olmayan yıllara göre kıyasladığımızda da geçmiş yılların potansiyelinin yakalandığını memnuniyetle görüyoruz. 2021’de aşılamanın yaygınlaşmasıyla birlikte küresel ticaretteki toparlanma ve talep artışı, ihracat ve kapasite kullanım oranlarındaki artışı da destekledi. Özellikle firmalarımızın çip tedarikinde yaşadıkları sıkıntılar sebebiyle üretimlerinde kısıtlamalara gittikleri dönemde gerçekleşen bu artışları çok olumlu değerlendiriyoruz. 2022 yılında da devam etmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İş Dünyası, 27 Aralık 2021 02:20
Yorumlar (0)
Emekliye bir dokun bin ah işit
Obezite sadece fazla yemek yemekten kaynaklanmaz
Körfezli özel çocuklardan keyifli ve eğitici ziyaretler
Kocaeli’nin ulaşım vizyonu Berlin’de vitrine çıktı
Ders saatleri 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülecek
İSU’dan baraj çevrelerine yakın koruma çiti
İzmit Belediyesinden öğrencilere pizza
Kocaeli’yi Kitap Fuarı heyecanı sardı
Mansur Yavaş istifa ettiğini açıkladı
Kartepe Kent Meydanı’nda tehlike geliyorum diyor!
Motorine indirim geliyor
Yeni nesil ATM'lerde kart yok!
Körfez Gençlerbirliği potoda lige galibiyetle başladı
Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor
O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim
Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!
Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!
Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!
Altın yatırımcılarını neler bekliyor?
Yeni vergi mi geliyor?
Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
