KSO Başkanı Zeytinoğlu, cari denge ve sanayi üretimini değerlendirdi
İş Dünyası, 13 Aralık 2021 20:34KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekim ayı cari denge verileri ile sanayi üretimini değerlendirdi
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan ekim ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ihracatın katkısı ve hizmet gelirlerindeki artışla ekim ayında da cari fazla verildiğini memnuniyetle gördüklerini belirterek, “Ekim ayında cari denge 3 milyar 156 milyon dolar fazla verdi. Cari dengede geçen yılın aynı ayına göre gerçekleşen 3.2 milyar dolarlık iyileşmede, ihracatın katkısıyla gerileyen dış ticaret açığı ve hizmetler dengesi kaleminin artan katkısının etkisini görüyoruz. Geçen yılın ekim ayında hizmetler dengesi kalemi 2 milyar dolar katkı sağlarken, bu yıl katkısı 3.9 milyar dolar oldu. Dış ticaret dengesi ise geçen yılın aynı ayında 1.3 milyar dolar açık verirken bu yıl 146 milyon dolar fazla verdi. Bu gelişmelerle birlikte yıllık cari açık ekim itibariyle 15 milyar 425 milyon dolara geriledi” dedi.
İYİLEŞME DEVAM EDECEK BEKLENTİSİ
Yıllık cari açıkta bir önceki aya göre gerilemenin 3.2 milyar dolar olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, kasım ayında da iyileşmenin devam edeceğini beklediklerini söyleyerek, “Kasımda ihracatımız tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Hizmet gelirlerinin de geçen yılın üzerinde gerçekleşecek olmasıyla yıllık cari açığın gerilemeye devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ
KSO Başkanı Zeytinoğlu değerlendirmelerine TÜİK tarafından açıklanan ekim ayı sanayi üretim endeksi ile devam etti. Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi ekimde yıllık yüzde 8.5, aylık yüzde 0.6 arttı. Ekim ayında firmalarımızın çip ve konteyner sorunlarının devam etmesi nedeniyle aylık artışın sınırlı kaldığını görüyoruz. Kasım ayında hem kapasiteler hem ihracat performansımızın üretime de yansımalarının görüleceğini düşünüyoruz” dedi.
SEKTÖRLERİN KATKISI
Sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Aylık artışta sektörlerin katkısına baktığımızda, imalat sanayinin yüzde 0.7, ara mallarının yüzde 1.3, enerji sektöründen yüzde 1.4, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 3.4’lük artış olmuş. Diğer taraftan sermaye malı üretiminde yüzde 5.2, orta yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 2 ve yüksek teknolojili ürünler üretiminde yüzde 10.6’lık gerilemeler dikkat çekiyor. Bu kalemler geleceğe yönelik yatırım ve büyümeyi işaret ettiğinden izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
İş Dünyası, 13 Aralık 2021 20:34
Yorumlar (0)
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
Yol üzerinde dev çukurlar var!
Başkan Hürriyet duyurdu: Az para çok iş
Enflasyonda yükseliş trendi yeniden başlıyor!
