Aşı olmayanların özgürlükleri kısıtlanıyor
Sağlık, 11 Ağustos 2021 13:30Son aylarda yoğun aşılama programına rağmen Avrupa ülkelerinde COVID-19 vaka sayılarındaki artış eğilimi, hükümetleri yeni tedbirler almaya yöneltti...
Son aylarda yoğun aşılama programına rağmen Avrupa ülkelerinde COVID-19 vaka sayılarındaki artış eğilimi, hükümetleri yeni tedbirler almaya yöneltti. Bu kapsamda en çok tartışılan konuların başında aşılanmayanların özgürlüklerinin kısıtlanması geliyor. Almanya’da alınan son kararların, bu yöndeki tartışmalara yeni bir ivme kazandırması bekleniyor.
Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanları arasında bugün yapılan Corona zirvesi, önce Ağustos ayının sonu için planlanmıştı. Ancak toplantı özellikle tatilcilerin geri dönmeye başlamasıyla birlikte vaka sayılarının son haftalarda belirgin şekilde artması üzerine öne çekildi.
“OLAĞANÜSTÜ HAL” UZATILDI
Eyaletlerin başbakanları, yaz tatilini yarıda keserek Berlin’e dönen Merkel ile birlikte 2020’nin başından bu yana yaşamı belirleyen COVID-19'un daha bulaşıcı türü olan Delta varyantının neden olduğu vaka sayılarındaki artışın önüne geçmek için yeni önlemler kararlaştırdı. Bunlar arasında önümüzdeki sonbahar ve kış aylarına yönelik en önemli mesaj olarak yorumlananı, "ulusal epidemi hali" uygulamasının 2022’ye kadar uzatılması oldu. Bu karar, pandemiye karşı verilen mücadelede meclisin devre dışı bırakılarak, sağlık alanında tüm yetkilerin hükümete, özellikle de Sağlık Bakanlığı’na verilmesi anlamına geliyor. Ayrıca iç mekanlarda, toplu taşıma araçlarında ve mesafe kuralına uyulmasının mümkün olmadığı yerlerde maske takma zorunluğunun devam etmesi kararı alındı.
AŞISIZLARIN ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLANIYOR
VOA Türkçe’den Cem Dalaman’ın haberine göre toplantıda, aşılanmışların aşılanmamışlara göre daha fazla imkan ve özgürlüğe sahip olması, başka bir deyişle aşılanmayanların özgürlüklerinin kısıtlanması da kararlaştırıldı. Buna göre, aşısız olanlar 11 Ekim’den itibaren COVID testlerinin ücretlerini kendileri karşılayacak; testler şimdiye kadar herkes için ücretsizdi. Buna paralel olarak, yedi günlük insidans değerinin 100 bin kişide 35’i aştığı kent ve bölgelerde restoran, bar, sinema, tiyatro, spor salonları, ibadethaneler, kuaförler, güzellik salonları gibi kapalı mekanlara ve hastanelerle yaşlı bakım evlerine girişte aşı olmamış kişilerin test beyan etmeleri şartı aranacak. Merkel ve federal hükümet, test zorunluluğu getirerek, aşılanma oranının yükselmesini hedefliyor. Ülkede şimdiye kadar nüfusun yüzde 55‘i her iki doz aşıyı, yüzde 62'si ise ilk aşıyı oldu.
BİR KARAR DA TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU’NDAN
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, aşı olmayan seyircilerin statlara alınmaması kararını aldı.
TFF’den yapılan açıklamada, “T.C. Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen aşı takvimini tamamlamış kişiler, son aşı tarihlerini takip eden 14. günden itibaren; Covid-19 geçirmiş kişiler ise, izolasyon süreçlerinin tamamlanmasından itibaren 180 gün süre ile stadyuma seyirci olarak girebilecektir” ifadeleri kullanıldı.
Sağlık, 11 Ağustos 2021 13:30
Yorumlar (0)