Erdoğan'dan 128 milyar dolar talimatı
Siyaset, 21 Nisan 2021 16:41AK Parti “yerel yönetimler” düzenlemesini yeniden gündemine aldı. Büyükşehirlere gelir payı sınıflaması, kalan 51 ilde hizmetlerin daha hızlı verilebilmesi için “bütünşehir” formülünün devreye sokulması formülü masaya yatırıldı. Öte yandan Erdoğan toplantıda Merkez Bankası rezervleri hakkında 'bilgilendirme' talimatı verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, üzerinde çalışılan yerel yönetimler yasası, uzun bir aranın ardından yeniden gündeme alındı. Erdoğan’ın henüz “geçer not” vermediği ve üzerinde çalışmaların devam etmesini istediği düzenleme, 30 büyükşehir belediyesinin, genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları pay oranı bakımından sınıflandırılması, kalan 51 ilde hizmetlerin daha hızlı verilebilmesi için “bütünşehir” formülünün devreye sokulması, herhangi bir nedenle boşalan belediye meclis üyeliklerine seçilecek yeni üyelerin, bir önceki meclis üyesiyle aynı partiden olmasının zorunlu kılınması gibi başlıklar içeriyor.
25 BÜYÜKŞEHİR ORTALAMAYI GEÇEMEDİ
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, önceki gün AK Parti Genel Merkezi’nde Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, uzun zamandır üzerinde çalışılan yerel yönetimler yasa taslağıyla ilgili bir sunum yaptı. Çalışma kapsamında 30 büyükşehir belediyesinin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları pay oranı bakımından sınıflandırıldığı ifade edilirken Kocaeli, İzmir, İstanbul, Ankara ve Erzurum belediyelerinin vergi geliri payı ortalamasının üzerinde kaldığı, geri kalan 25 büyükşehir belediyesinin ise ortalamayı geçemediği tespit edildi. Bu kapsamda AK Parti’nin büyükşehirler için bir “pay dengelemesine” gidilmesi yönünde çalıştığı öğrenildi.
FORMÜL DEVREYE SOKULDU
MYK’da ayrıca büyükşehirlerde olduğu gibi kalan 51 ilde de belde ve bazı ilçe belediyelerinin yaşadığı sorunlar için il ve ilçe belediyelerine yetki verilmesi konusu gündeme geldi. Bu kapsamda 30 büyükşehirde olduğu gibi 51 ilde de hizmetlerin daha hızlı verilebilmesi için “bütünşehir” formülünün devreye sokulması görüşüldü.
128 MİLYAR DOLAR TALİMATI
Erdoğan’ın toplantıda, muhalefetin Merkez Bankası rezervlerinden 128 milyar doların satıldığı ve nereye gittiğinin bilinmediği iddiasıyla ilgili kamuoyu nezdinde “bilgilendirme” çalışması yapılması talimatı verdiği de kaydedildi.
GRİ PASAPORT SUİSTİMALİNE TEDBİR
Toplantıda, Malatya’da Yeşilyurt Belediyesi ile bir dernek arasındaki protokol kapsamında gri pasaport düzenlenerek yurt dışına giden bazı kişilerin geri dönmediği iddiası da gündeme geldi. AK Parti’nin, İçişleri Bakanlığı’nın olayla ilgili 12 Mart’ta başlattığı soruşturmanın sonuçlanmasını bekleyeceği; olayın yasal ya da idari anlamda bir boşluk nedeniyle yaşandığı yönünde bir tespitin ortaya çıkması halinde gereken adımların atılabileceğini değerlendirdiği kaydedildi. İdari anlamda gri pasaportla yurt dışına çıkışlarda yapılacak “denetimin” daha sertleştirilmesi, gri pasaportla yurt dışına her çıkışta “özel izin kağıdı” istenmesi gibi formüllerin de devreye sokulabileceği ifade ediliyor.
Siyaset, 21 Nisan 2021 16:41
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
Başkan Gökçe pazarda esnaflar ve vatandaşlarla bir araya geldi
Kocaeli’de 137 halk otobüsü şoförüne ceza
İmamın yaptığına bakın!
