Erdoğan'dan 128 milyar dolar talimatı
Siyaset, 21 Nisan 2021 08:13AK Parti “yerel yönetimler” düzenlemesini yeniden gündemine aldı. Büyükşehirlere gelir payı sınıflaması, kalan 51 ilde hizmetlerin daha hızlı verilebilmesi için “bütünşehir” formülünün devreye sokulması formülü masaya yatırıldı. Öte yandan Erdoğan toplantıda Merkez Bankası rezervleri hakkında 'bilgilendirme' talimatı verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, üzerinde çalışılan yerel yönetimler yasası, uzun bir aranın ardından yeniden gündeme alındı. Erdoğan’ın henüz “geçer not” vermediği ve üzerinde çalışmaların devam etmesini istediği düzenleme, 30 büyükşehir belediyesinin, genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları pay oranı bakımından sınıflandırılması, kalan 51 ilde hizmetlerin daha hızlı verilebilmesi için “bütünşehir” formülünün devreye sokulması, herhangi bir nedenle boşalan belediye meclis üyeliklerine seçilecek yeni üyelerin, bir önceki meclis üyesiyle aynı partiden olmasının zorunlu kılınması gibi başlıklar içeriyor.
25 BÜYÜKŞEHİR ORTALAMAYI GEÇEMEDİ
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, önceki gün AK Parti Genel Merkezi’nde Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, uzun zamandır üzerinde çalışılan yerel yönetimler yasa taslağıyla ilgili bir sunum yaptı. Çalışma kapsamında 30 büyükşehir belediyesinin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları pay oranı bakımından sınıflandırıldığı ifade edilirken Kocaeli, İzmir, İstanbul, Ankara ve Erzurum belediyelerinin vergi geliri payı ortalamasının üzerinde kaldığı, geri kalan 25 büyükşehir belediyesinin ise ortalamayı geçemediği tespit edildi. Bu kapsamda AK Parti’nin büyükşehirler için bir “pay dengelemesine” gidilmesi yönünde çalıştığı öğrenildi.
FORMÜL DEVREYE SOKULDU
MYK’da ayrıca büyükşehirlerde olduğu gibi kalan 51 ilde de belde ve bazı ilçe belediyelerinin yaşadığı sorunlar için il ve ilçe belediyelerine yetki verilmesi konusu gündeme geldi. Bu kapsamda 30 büyükşehirde olduğu gibi 51 ilde de hizmetlerin daha hızlı verilebilmesi için “bütünşehir” formülünün devreye sokulması görüşüldü.
128 MİLYAR DOLAR TALİMATI
Erdoğan’ın toplantıda, muhalefetin Merkez Bankası rezervlerinden 128 milyar doların satıldığı ve nereye gittiğinin bilinmediği iddiasıyla ilgili kamuoyu nezdinde “bilgilendirme” çalışması yapılması talimatı verdiği de kaydedildi.
GRİ PASAPORT SUİSTİMALİNE TEDBİR
Toplantıda, Malatya’da Yeşilyurt Belediyesi ile bir dernek arasındaki protokol kapsamında gri pasaport düzenlenerek yurt dışına giden bazı kişilerin geri dönmediği iddiası da gündeme geldi. AK Parti’nin, İçişleri Bakanlığı’nın olayla ilgili 12 Mart’ta başlattığı soruşturmanın sonuçlanmasını bekleyeceği; olayın yasal ya da idari anlamda bir boşluk nedeniyle yaşandığı yönünde bir tespitin ortaya çıkması halinde gereken adımların atılabileceğini değerlendirdiği kaydedildi. İdari anlamda gri pasaportla yurt dışına çıkışlarda yapılacak “denetimin” daha sertleştirilmesi, gri pasaportla yurt dışına her çıkışta “özel izin kağıdı” istenmesi gibi formüllerin de devreye sokulabileceği ifade ediliyor.
Siyaset, 21 Nisan 2021 08:13
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Mehmet Avcı’dan bir kez daha Atatürk ve Cumhuriyet çağrısı geldi
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan 30 Ağustos mesajı
Elektrikli araçlardaki tehlike
Milli eğitim ve ulus devlet hedef alınıyor
Evrem İşitme Cihazları Körfez’de de hizmette
Beklenen İstanbul depremi ile ilgili yeni açıklama
Vali Aktaş, AKP İl Başkanı Talus’u ağırladı
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Kuvvetli yağışlara dikkat!
Kocaeli Ultra, 29 Ağustos’ta Kartepe’de yarışacak!
Süleyman Soylu doğruyu söyleyenlere yalancı mı dedi?
Başkan Bıyık Darıcalıları gurur ve coşkuyu birlikte yaşamaya davet etti
Dilovası’nın Şükrü amcası son yolculuğuna böyle uğurlandı
Hayır diyememe psikolojisi!
Gölcük'te dev spor kompleksi inşaatı ne durumda?
Kocaeli vekili Gergerlioğlu Temmuz ayında da arı gibi çalıştı
Erdoğan o görevde kalmak için yine sistemi değiştirecek!
Esnafın vergi ve SGK borcu engeli kaldırıldı
Çenesuyu’nun yeni binasını Özgür Özel açacak
Kocaeli’nin önünü açacak bir politika setine ihtiyaç var
Büyükşehir bu konuda sınıfta kaldı!
Başkan Büyükakın başarılı öğrenci ve sporcuları kutladı
Altında yeni rekorlar kapıda mı?
Kocaeli Büyükşehir Ahlat’ta çadır kurdu
Okullar açılmadan bunlar yapılacak mı?
Terör örgütü liderinden müzakere eden bir siyasetçi çıkardılar
Asgari ücrete yüzde 50 zam mı yapılacak?
Av. Görkem Bora Taner, Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu üyeliğine adayım dedi
Yemek kartından o ücreti almak yasak!
Erdoğan'ın övdüğü marketin 30 şubesi kapandı!
Gölcük’te intihar şoku! 19 yaşındaki genç canına kıydı
Başiskele Kavşağı Projesi’nde sona gelindi
Başkan Hürriyet’e iftira mı atıldı?
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Pehlevan şimşekleri üzerine çekiyor!
TBMM’nin artık hiçbir kıymeti harbiyesi kalmadı
Körfez’de doğalgazlı mangal ünitelerinin sayısı artacak
Seçim barajı yüzde 5'e mi inecek?
Akaryakıtta 4 liralık indirim
OYAK Çimento’da kadın çalışanlara yönelik o programın ilk dönemi tamamlandı
Büyükakın’a dengeli yatırım çağrısı
