Halk yoksullaşıyor
Ekonomi, 11 Nisan 2021 19:51Türkiye, son verilere dayandırılarak oluşturulan sefalet endeksinde 40 ülke arasında dördüncü sıraya yerleşti. Çoğu ülke için işsizliğin artan fiyatlardan daha büyük bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyan endekse göre Türk halkı çifte tehdit ile yoksullaşıyor.
Coronavirüs salgınıyla birlikte binlerce iş yerinin faaliyetlerini durdurması sonrasında artan işsizlik tüm ülkelerin kanayan yarısı. Ancak Türkiye'de halkın ana gündemi sadece işsizlik değil, hayat pahalılığı da geçim derdini iyiden iyiye zorlaştırıyor. Amerikalı iktisatçı Arthur Okun tarafından geliştirilen, işsizlik oranıyla enflasyon oranının toplanmasından oluşan bir gösterge olarak ortaya konulan sefalet endeksi de artan sefaleti gözler önüne seriyor. İşsizliğin yükselmesiyle geliri olmayanların sayısı artarken, enflasyonun yükselmesi de yaşamın pahalandığını gösteriyor.
40 ÜLKEYİ İNCELEDİ
East Capital Gelişmekte Olan ve Öncü Piyasalar Yatırım Danışmanı Emre Akçakmak, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Bloomberg verilerine dayandırarak gelişmekte olan (emerging) ve sınır (frontier) piyasalar kategorisine giren 40 ülkenin sefalet endeksindeki yerini hesapladı. En son açıklanan işsizlik ve enflasyon verilerinin toplamıyla oluşturulan endekste Türkiye 29.3 puan ile Arjantin (51.7), Nijerya (50.6) ve Güney Afrika'nın (35.4) ardından dördüncü sıraya yerleşti. Endeks çoğu ülke için işsizliğin artan fiyatlara göre daha büyük bir tehdit oluşturduğunu da ortaya koydu.
LİSTENİN SONUNDA BAHREYN VAR
40 ülkenin yer aldığı endeksin son sıralarında Bahreyn, Tayland, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman yer alıyor. Bahreyn, eksi %3 enflasyon ve %4.1 işsizlik oranı ile sefalet endeksinde puanı en düşük ülke olurken, Tayland'da enflasyon eksi % 0.1, işsizlik ise yüzde 1.9 oranında seyrediyor.
ENFLASYONDA 3. SIRADAYIZ
2018'den bu yana ağır bir kriz yaşayan Arjantin % 41 enflasyon ve % 11 işsizlik oranı ile sefalet endeksinde birinci sırada. Dünyanın sayılı petrol üreticilerinden biri olmasına rağmen az gelişmişliği ile göze çarpan Batı Afrika ülkesi Nijerya ise % 17.3 enflasyon ve % 33.3 olan işsizlik oranı ile ikinci sırada. Afrika'nın en zengin ülkesi Güney Afrika % 2.9 enflasyon oranına karşın % 32.5'e ulaşan yüksek işsizlik oranı ile üçüncü sıraya yerleşti. Türkiye ise mart itibarıyla % 16.2'ye çıkan enflasyon ve 2020 sonu itibarıyla % 13.2 olan işsizlik oranı ile dördüncü sırada yer aldı.
Ekonomi, 11 Nisan 2021 19:51
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yayaları ve sürücüleri düşünen yok!
IBAN'a para gönderirken bunu yapmayın!
Kocaeli polisine yangın eğitimi
Lahmacunu 1450 TL'ye satan işletmeye ceza yağdı
İzmit’te et bağışı kampanyasıyla dayanışma büyüyor
Karamürsel güreş ağası Tacettin Aslan vefat etti
Ağır tonajlı araçlarla ilgili trafiğe çıkma yasağı
Dolarda yeni rekor!
Gölcüklü Demet Akalın öyle şeyler söyledi ki!
Antidepresan satışları yüzde 60 arttı
Kılıçdaroğlu, CHP'li vekili AKP'ye gönderdi!
İçmeden önce bir kez daha düşünün!
Kocaeli İtfaiyesi, Besni itfaiye ekiplerine ders verdi!
İzmit’teki Hayvan Pazarı’nda kurbanlık satışları sürüyor
İzmit Mezbahası’nda bayramın ilk günü 145 hayvan kesildi
Hüseyin Baş: Türkiye’de aranılan şey huzur ve mutluluktur
Deprem uzmanının evliliğinde deprem!
Kumcağız sahil yolunda bozulan noktalara müdahale
Kaşık kaşık yiyin!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni üzen ölüm
Kılıçdaroğlu, kurultayı ne zaman toplayacak?
Kandıra’da köy yollarına el atıldı
Gölcük’te bayramlaşma heyecanı
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya’dan bayram mesajı: Hizmet yolunda durmadan çalışacağız
Büyükakın’dan yürek ısıtan ziyaretler
İş bulamayan gençler borçlu çıkmamak için bunu yapın!
Sağlıklı beslenmeye dikkat çekildi: Yeni kesilen et hemen tüketilmemeli
Kamil Şirin: Bayramınızı en kalbi duygularımla kutluyorum
Özgür Özel yeni parti mi kuracak?
Kritik kurban eti uyarısı! Kanser riski taşıyabilir
Telefonlara dev zam yolda!
Derince’de de bayram geldi, yüzler güldü!
Dilovası’nda birlik mesajı
KOTO’daki bayramlaşma iş insanlarını buluşturdu
YSK dışında bir mahkemenin karar vermesi görülmüş şey değil
Özel'den Genel Başkanı üyeler seçsin çağrısı
Darıca trafiğine akıllı dokunuş
Başkan Ömeroğlu’ndan bayramı mesajı
