Emekli maaşları ile ilgili yeni düzenleme
Ekonomi, 26 Mart 2021 22:36Anayasa Mahkemesi'nin, 506 sayılı eski Sosyal Sigortalar Kanunu'nun emeklilik dilekçesi vermek için işten ayrılma zorunluluğuna dair hükmünü iptal etmesinin ardından, çalışanlar meraklı bekleyiş içerisine girmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bir genelgeyle karara açıklık getirdi.
Emekli maaşının bağlanması için işten ayrılmak gerekiyordu ancak AYM'nin kararı sonrası emeklilik maaşlarıyla ilgili SGK yeni bir genelde yayınladı.
Genelgede, Anayasa Mahkemesi'nin 506 Sayılı eski Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 62'nci maddesindeki düzenlemeyi iptal ettiği ancak aynı kanunun "Yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması şarttır" şeklindeki 60'ıncı maddesiyle ilgili iptal kararı vermediği vurgulandı.2008'de yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile hem 60 hem de 62'nci maddenin yürürlükten kaldırıldığı belirtilen genelgede, 2008'den sonra yaşlılık aylığı talebinde bulunanlara aylık bağlanabilmesi için işten ayrıldıktan sonra dilekçe verilmesi gerektiği ifade edildi.
SGK AYM'NİN KARARI DOĞRULTUSUNDA DEĞİŞİKLİK YAPTI
SGK'nın 2018/38 Sayılı Genelgesi uyarınca, emeklilik dilekçesi verdiği tarihte işten ayrılmadığı sonradan tespit edilenlere yersiz ödenen aylıklar için borç çıkarıldığı anımsatılan genelgede, AYM'nin kararı doğrultusunda değişiklik yapıldığı kaydedildi. Buna göre, 30 Eylül 2008 tarihinden önce dilekçe verenler hakkında işlem yapılmayacak ve aylıkları ödenmeye devam edilecek. Kesintiler de iade edilecek.
EMEKLİ MAAŞLARINA EK ÖDEME TALEBİ
Öte yandan emeklilere vergi iade ödemelerini kapsayan ek ödemeler konusunda TÜED bir talepte bulundu. Emeklilere ek ödemelerin düşük kaldığını vurgulayan TÜED, yüzde 4 ve 5 yerine yüzde 10 oranında ek ödeme talebinde bulundu. Talep kabul edilirse emeklilere ek ödeme yüzde 10 üzerinden yapılacak.
Emekliler Ramazan ve Kurban Bayramı sürecinde yapılacak ek ödemeler ve temmuz zammı konusunda yapılacak açıklamaları bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda her bayram için 1000 Türk Lirası bayram ikramiyesi alan emekliler, asgari ücretin artmasının ardından bu yıl ikramiyelere zam beklerken, ek ödemeler konusunda hükümetten yapılacak açıklamaları merakla bekliyor.
Henüz konu hakkında resmi ağızdan bir açıklama yapılmazken, milyonlarca emekli ek ödemeler konusunda atılacak adımları da takip ediyor.
Bilindiği üzere emekli maaşı bin 554 Türk Lirası altında olanlar yüzde 5, emekli maaşı bu miktarın üstünde olanlar ise yüzde 4 ek ödeme alırken, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) bu oranın artırılmasını bekliyor.
TÜED, vergi iadesinin yerine gelen ek ödeme maaşlarının yüzde 4'ü-5'i oranında olduğunu vurgularken bu ödemelerde artış istedi. Oranın yüzde 10 olması isteyen TÜED'in talebinin kabul görülmesi durumunda ek ödemelerde önemli bir artış yaşanacak.
Ekonomi, 26 Mart 2021 22:36
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
En İyi Narkotik Polisi Anne eğitimi
Yine mi sen Kartepe!
Kocaeli’de 24 saat kesintisiz ulaşım
Yıpranan şadırvan yenilendi
Bayram ikramiyesi için net rakam
Sınır tanımadan haysiyet cellatlığı yapıyorsunuz
Gebze Ticaret Odası üyelerine güç katacak hamleler
Özel Kocaeli Bilnet Okulları öğrencisinden gururlandıran başarı
MHP’liler Körfez’de sahada
Gebze Eskihisar Sahili’nde dip temizliği
MHP Dilovası’nda yeni görevlendirme
Erdoğan konuşurken alanı terk ettiler
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Kuvvetli yağış bekleniyor!
Halkın yüzde 70'i iktidar değişmeli dedi!
Tarihi İzmit Saat Kulesi’nde son rötuşlar
Kartepe karanlığa terk edildi
Derince Belediyesi’nden ücretsiz resim ve İngilizce kursu
Depremde hayatını kaybedenlerin anısına İzmit’te çorba ikram edildi
Halk Ekmek’te Ramazan pidesi 10 TL daha ucuz!
Haine hain demek suç değildir
Sigara ile ilgili yeni yasaklar!
Diliskelesi Kültür Merkezi için ilk kazma vuruldu
MHP’de Kamil Akın Kocaeli il Başkanı oldu
Tehdit ve taciz iddiaları gündeme gelen MHP İl Başkanı Batı istifa etti
Başkan Söğüt, 6 Şubat deprem şehitlerini unutmadı
Kocaelispor maçında tribünden düşerek hayatını kaybetmişti, toprağa verildi
Kızılay'da sapık şoku! Telefonundan görüntüler çıktı
KOTO’dan deprem ve hazırlık gerçeğini hatırlatan sergisi
İzmit’te muhtarların talep ve önerileri dinleniyor
Gram altına yoğun talep
Erdoğan'a hakaret davalarında rekor artış!
Memurlar bu pazar seçim olsa bakın kime oy veriyor
İzmit Belediyesi, MHP’li Kazan’ın iddialarını yalanladı
Büyükakın: Asıl sıkıntı, afetlere hazırlık süreci
Türkkan, İSU ihalelerini TBMM gündemine taşıdı
Deprem şehitleri Derince’de anıldı
Kocaeli’nin tüm ilçelerinde entegre gece hatları oluşturulacak
İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şirin: Depremin yıkıma dönüşmesi kader değil
Emekli maaşları 15 bin TL artacak mı?
