Andımızın okunması için kanun teklifi
Siyaset, 25 Mart 2021 13:45İYİ Parti, ilköğretim okullarında öğrenci andı okunması için kanun teklifi verdi.
Danıştay'ın okullarda andımızın okunmasını engelleyen kararına bir tepki de İYİ Parti'den geldi.
Sözcü'den Batuhan Serim'in haberine göre, İYİ Parti milletvekilleri Fahrettin Yokuş, Ayhan Erel, Hayrettin Nuhoğlu, Ahmet Çelik, İmam Hüseyin Filiz TBMM Başkanlığı’na ilköğretim okullarında öğrenci andı okunması için kanun teklifi sundu.
Bu kanun teklifi ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ilköğretim kurumlarında, Öğrenci Andı'nın söylenmesinin kanun seviyesinde düzenlenmesinin amaçlandığı kaydedildi.
“KANUN TEKLİFİNİN KANUNLAŞARAK KALICI OLMASINI ARZU EDİYORUZ”
Meclis'te açıklamalarda bulunan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Nuhoğlu, “Doksan seneye yakındır yönetmelikle okutulan Andımız'ın, bundan böyle ‘İlköğretim Okullarında Öğrenci Andı Okunması Hakkında Kanun Teklifi'nin kanunlaşarak kalıcı olmasını arzu ediyoruz” diyerek taleplerini dile getirdi.
“TÜRKLÜKTEN HİÇ KİMSE RAHATSIZLIK DUYMAMALIDIR”
Anayasa’da yer alan hükümlere uymanın her Türk vatandaşı için ama öncelikle devleti yönetenler için bir mecburiyet olduğunun altını çizen Nuhoğlu, “Türklükten hiç kimse rahatsızlık duymamalıdır. Anayasa’nın başlangıç kısmında yer alan ve 2’nci maddedeki hükümle de değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen metinde ‘Türk' kelimesi, dokuz defa tekrarlanmıştır. Devletin temel kanunu olan Anayasa’mız, bütün etnik unsurları ‘Türk' kabul etmiştir. Bu Anayasa varken Türk’ü etnik unsurlardan biri saymak, büyük bir yanlışlıktır” ifadelerini kullandı.
“'TEK BAYRAK', TÜRK BAYRAĞIDIR, ‘TEK DEVLET' TÜRK DEVLETİDİR, ‘TEK MİLLET' TÜRK MİLLETİDİR”
Nuhoğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın açıklamalarını hatırlatıp eleştirerek sözlerine şöyle devam etti:
* Bazı siyasetçiler için söylüyorum: ‘Tek bayrak', Türk Bayrağı'dır. ‘Tek devlet', Türk devletidir. ‘Tek vatan', Türk vatanıdır. ‘Tek millet', Türk milletidir. Türk milletini sevmek, gelişip yükselmesini istemek de Türk milliyetçiliğidir; ırkçılıkla, kavmiyetçilikle kesinlikle karıştırmamak gerekir.
“CUMHURBAŞKANI'NIN, ‘BİZİM TEK ANDIMIZ, İSTİKLAL MARŞI'MIZDIR' İFADESİ DOĞRU DEĞİL”
Cumhurbaşkanının söylediği ‘Bizim tek Andımız, İstiklal Marşı’mızdır; bundan tavizimiz yok' ifadesi doğru bir ifade değildir. Türk Dil Kurumu'na göre ‘And' ‘Tanrı'yı tanık göstererek bir olayı doğrulama, yemin', ‘Marş' ise ‘Bir topluluğu simgelemek için düzenlenmiş müzik parçası' demektir.
“İSTİKLAL MARŞI'MIZ, ANDIMIZ DEĞİLDİR”
* ‘And' ile ‘Marş', işte bu tarifte yerini buluyor. İstiklal Marşı’mız, bizim Türk milleti olarak milletimizi simgelemek için düzenlenmiş bir müzik parçasıdır, bizim andımız değildir.
* Ümit ve cesaret veren, milletimizin hürriyet ve bağımsızlık mücadelesindeki ruhunu ve duygularını anlatması için bestelenmiş edebi bir metindir. Milletin bütünü tarafından okunur ve okunduğu zaman ayakta saygıyla söylenir veya dinlenir.
ANDIMIZ, AYNI ZAMANDA TOPLUMSAL BAĞLILIK VE AİDİYET YEMİNİDİR”
* Andımız, kişiliğin oluştuğu kimlik tanıma sürecinde olan çocuklarımızın, millet olma şuurunu kazanmasına vesile olan, önemli ve hedef belirleyici nitelikte bir metindir.
* Sadece ilköğretim okullarında okutulur. Milli birliği güçlendirmek amacıyla okunan bu metin aynı zamanda toplumsal bağlılık ve aidiyet yeminidir.
“ANDIMIZI OKUYAN NESİLLER OLMAZSA İSTİKLAL MARŞI'NA SAHİP ÇIKAN NESİLLER DE OLMAZ”
* İstiklal Marşı'na taraftar olup Andımıza karşı çıkmak ve ‘İstiklal Marşı bize yeter' demek çelişkili bir durumdur. İstiklal Marşı, Andımızın alternatifi olamaz. İkisi birlikte varlığını sürdürmelidir. Andımızı okuyarak yetişen nesiller olmazsa İstiklal Marşı'na sahip çıkan, saygı duyan ve söyleyen nesiller de olmaz.
“HER PARTİNİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”
Bu kanun teklifinin bir siyasi partiye ait olmadığını belirten Nuhoğlu, “Açıkladığımız gerekçede de ifade edildiği gibi bütün siyasi partilerimizde yer alan, konuya duyarlı milletvekillerinin ortak arzusu niteliğindedir. O bakımdan hepsinin desteğini bekliyoruz. Kanunlaşması halinde tartışmanın sona ereceğine ve Türk milletini sonsuza kadar, hür ve mutlu yaşatma önceliği olacak nesillerin yetişeceğine inanıyor, saygılar sunuyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.
Siyaset, 25 Mart 2021 13:45
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Deprem şehitleri Derince’de anıldı
Kocaeli’nin tüm ilçelerinde entegre gece hatları oluşturulacak
İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şirin: Depremin yıkıma dönüşmesi kader değil
Emekli maaşları 15 bin TL artacak mı?
Beşiktaş maçında tribünden düşen o taraftar hayatını kaybetti
Fatih Erbakan o parti ile ittifaka yeşil ışık yaktı!
Gebze Ticaret Odası, Gazze’ye insani yardım tırları gönderdi
Kocaeli’de 6 noktaya çarpışma yastıkları monte edildi
Bu ihlali yapan sürücülere 140 bin lira ceza
Kartepe’de asırlık ağaçlar kaderine mi terk edildi?
Asgari ücretli cebine girmeden 1359 TL kaybetti
Elinizi soframızdan, cebimizden çekin
Vali Aktaş, Gebze’deki Sosyal Market’e gitti
Çayırova Kent Meydanı’nda otopark ve kuru havuz tamam
Depremden sonra Kocaeli’den Hatay’a uzanan dayanışma hikâyesi
Milli sporcu Kahveci, Ahmet Önal'a boks eldiveni hediye etti
İşe giden emekçilere ikram
Sokakta kalan vatandaşlara sıcak yemek
2026 işsizlik maaşı belli oldu
Başkanı Ölmez, şampiyon kulübün yöneticilerini ağırladı
İmamoğlu'nu değil Binali Yıldırım'ı yargılayın!
6 Şubat depreminde hayatını kaybedenler İzmit’te anılacak
Kocaeli’de o işletmeler sahura kadar açık olacak
İzmitli tanınmış esnaf vefat etti
İki bakandan fahiş fiyat denetimi talimatı
Şehri geliştiren fikirler ödüllendirildi
Terörist başına umut hakkı vermek kabul edilemez
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
Büyükakın: Gençler bizim en kıymetlilerimiz
Vali Aktaş, AKP İzmit İlçe Başkanı Dokuzlar’ı işyerinde ziyaret etti
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
