Gıda enflasyonu yüzde 30'a dayandı
Ekonomi, 22 Mart 2021 04:24Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından yapılan araştırma sonucunda gıda enflasyonunun geldiği boyut gözler önüne serildi. Rapora göre, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2.5 oranında artan gıda fiyatlarında bu yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 9.2, son bir yılda ise yüzde 29.2 oranında artış yaşandı. En yüsek artış ise sebze ve meyve fiyatlarında görüldü.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun araştırmasına göre, gıda fiyatlarında geçen yılın son aylarında başlayan artış, bu yıl Mart ayında da sürdü. Martta bir önceki aya göre yüzde 2.5 oranında artan gıda fiyatlarında bu yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 9.2, son bir yılda ise yüzde 29.2 oranında artış yaşandı.
SIVI YAĞ FİYATI YÜZDE 7.2 ARTTI
Gıda fiyatları bir önceki aya göre bu yıl ocak ayında yüzde 3.6, şubatta da yüzde 2.8 oranında arttı. Martta yaşanan yüzde 2.5 oranındaki artışta, et-balık, yağ, sebze ve işlenmiş gıda fiyatlarında yaşanan artışlar belirleyici oldu.
Martta, ekmek, un, bulgur fiyatlarında bir önceki aya göre değişiklik yaşanmazken, et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 2.6, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 1.7 oranında artış kaydedildi. Mart ayında, geçen yılın son aylarında da hızlı bir artış yaşanan sıvı yağ fiyatlarında ise zeytin yağı fiyatlarına bağlı olarak yüzde 7.2 oranında bir yükseliş oldu.
Meyve fiyatlarının yüzde 0.2 oranında azaldığı mart ayında sebze fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 6.4 oranında yükseliş gözlendi.
Bakliyat fiyatlarının yüzde 2.7 oranında azaldığı Mart ayında, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatları yüzde 1.9 oranında arttı.
Mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 76 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için Mart ayında bu yıl Şubat ayına göre yüzde 2.5 oranında daha fazla para ödendi.
SEBZE FİYATLARI YÜZDE 12.5 ARTTI
Gıda fiyatlarında Ocak-Mart dönemin ise yüzde 9.2 oranında artış yaşandı. İlk üç aylık dönemde ekmek, bulgur, un, makarna fiyatlarında yüzde 5.5, et ve balık fiyatlarında yüzde 7.8, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarında yüzde 18.1 oranında artış gözlenirken, 2020 yılının son aylarında hızla yükselen yağ fiyatlarında ise yüzde 4.8 oranında artış oldu.
Yılın ilk çeyreğinde meyve fiyatlarında ortalama yüzde 4.4, sebze fiyatlarında yüzde 12.5 oranında artış, bakliyat fiyatlarında yüzde 3.1 oranında azalış yaşandı. Diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 6.5 oranında artış oldu.
Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise (Mart 2020’ye göre) yüzde 29.2 oranında artış kaydedildi. Bu yıl Mart'ta geçen yılın Mart ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 25.7, et-balık fiyatlarında 12.4, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 39.1 oranında artış oldu.
Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 40.8 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 18.1 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 55.1 oranında artış gösterdi.
Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 16.5 diğer gıda fiyatları ise yüzde 13.9 oranında zamlandı.
EN ÇOK SEBZE VE MEYVE FİYATLARI YÜKSELDİ
Sepete dahil edilen ürünlerin son 12 aylık ortalama fiyatlarının bir önceki 12 aylık dönemdeki ortalama fiyatlarıyla karşılaştırılarak hesaplanan 12 aylık ortalamalara göre de gıda fiyatlarında son yılda yüzde 29 oranında artış yaşandı.
Yıllık ortalamalara göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 14.1, et ve balık fiyatları yüzde 18.9, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 24.7, yağ fiyatları yüzde 30.4, meyve fiyatları yüzde 49.1, sebze fiyatları yüzde 58.1, bakliyat fiyatları yüzde 24.7, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 11.3 oranında artış kaydetti.
Ekonomi, 22 Mart 2021 04:24
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Gölcük’te nefes kesen at yarışı
Son anketten çıkan sonuçlar şaşırttı!
Savcılıktan Haluk Levent kararı! Gözaltına alındı
Çık karşıma, ikinci kez yarışalım, ikinci kez seni yenelim!
İzmit Gündoğdu’ya yeni beton kaldırım
Gölcük'te köy takımları yeşil sahada kapıştı! Hasaneynspor şampiyon oldu
Ümit Özdağ'dan DEM'li Sakık'a sert sözler
Bilal Erdoğan nereye koşuyor?
İzmit’teki o şehitlikte Türk bayrağı yeniden dalgalanmaya başladı
İnsanların mahkemede savunmalarını özgürce yapmaları lazım
Kocaeli’nde bu sistemle ağır vasıta trafiği 7/24 izlenecek
Dondurulmuş meyve yerken hastalanmayın!
Bu yolu kullanan sürücüler dikkat!
Tarım Kredi Marketlerinde işçi kıyımı
Ömer Çeker’in amcası vefat etti
Beklenen büyük depremle ilgili dikkat çeken sözler
Zincir marketteki o ürünler toplatıldı
Kadın kadına konak buluşmalarında bu hafta ne konuşuldu?
Kandıra’da meydan mesaisi
Esnafın buna dayanma gücü yok
Dilovası’nda MHP’lilerden kongre daveti
Gram altın için yeni rakam verildi!
Başiskele sahilinde ulaşımı rahatlatacak düzenleme
Altın Kiraz, kadın emeğinin ve üretimin en renkli adreslerinden biri oldu
Kocaelili gazeteciden Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun köy okullarına destek
Körfez ilçede o cadde trafiğe kapatılacak
Mustafa Kandıralı Cebeci sahilinde anıldı
LGS'de Türkiye birincisi yine Bilgi Köprüsü’nden çıktı
Siyasi amaçla CHP'li belediyelere operasyon yapılıyor!
Gölcük’te bir tarih daha ayağa kaldırılıyor!
Gıda, tarım ve hayvancılık sektörü bir kez daha KOTO’da toplandı
Şehir hastanelerine para dayanmıyor! Öde öde bitmiyor
Karamürsel’de feci ölüm: Elektrik akımına kapıldılar
Recep Barış İzmit Belediye Başkan Yardımcısı oldu
Körfezim Eğitim Kurumları, LGS Türkiye Şampiyonu ile bir kez daha gururlandı
Asıl mesele, milyonlarca çocuğun geleceğinin tek bir sınava bağlanmış olması
Elektrik, doğal gaz ve su sayaçlarında plan değişti
Kocaeli vekilinden Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs raporuna sert tepki
Başkan Özlü, kendi elleriyle aşure dağıttı
