Baskınlar sorunu çözmez, fiyatlar sabit kalmaz
Ekonomi, 28 Ocak 2021 06:06Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, gıda üretim maliyetleri artarken fiyatların sabit kalmasının beklenemeyeceğini söyledi. Kopuz, "Gıda işletmelerine yapılan baskınlar sorunu çözemez." dedi.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, gıda üretim maliyetlerinde sert yükseliş yaşanırken gıda fiyatlarının sabit kalmasının beklenemeyeceğini belirterek, fiyat denetimi için gıda işletmelerine yapılan baskınların sorunu çözemeyeceğini söyledi.
Temel gıda ürünlerindeki toplam maliyet artışının yüzde 30’un üzerine çıktığına dikkat çeken Kopuz, soruna çözüm aranıyorsa öncelikle tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi yönünde adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞMEDEN SONUÇ ALINAMAZ
Gıda fiyatlarında son haftalarda yaşanan belirgin artışlar ve buna verilen tepkilerle ilgili açıklama yapan Kopuz, Ticaret Bakanlığı’nın market, pazar ve toptancı hallerinde baskınlar yaparak sorunu çözmeye çalıştığını söyledi.
TÜİK verilerine işaret eden Kopuz, tarım ve gıda sektörü girdi maliyetlerinin son aylarda ciddi şekilde arttığını ve buna bir çözüm bulunmadan gıda fiyatlarının düşmesini beklemenin sonuçsuz kalacağını söyledi.
Kopuz, “Devletin resmi verilerine göre kasım ayı itibarıyla 2020 yılında hayvan yemi, gübre, bina ve araç gereç bakım masrafları gibi kalemlerde toplamda yüzde 15.35’lik artış yaşandı. Traktör gibi tarımsal üretimde kullanılan makinelerin bakım masrafı yılın 11 ayında yüzde 36.69 artış gösterdi” dedi ve ekledi:
“Aynı dönemde hayvan yeminde yaşanan artış yüzde 23.37, gübredeki fiyat artışı yüzde 16.66 düzeyinde oldu. Artışın aralık ve ocak aylarında da sürdüğü tahmin ediliyor. Bu artışlar doğrudan çiftçimizi, esnafımızı ve üreticimizi etkiliyor.
BASKINLAR SORUNU ÇÖZMEZ
Girdi maliyetlerindeki bu artışların yanı sıra, Covid-19 nedeniyle yaşanan satış daralmasının finansman maliyeti, lojistik, depolama, işçilik, enerji, ambalaj, dağıtım gibi kalemlerde de artışlara neden olduğunu belirten Kopuz, et, süt, ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde toplam maliyet artışının yüzde 30’un üzerine çıktığına işaret etti.
Üretimin maliyeti artarken ürünün fiyatı aynı kalamayacağını vurgulayan Kopuz, “Son dönemde gıda işletmelerine yapılan baskınlar bu sorunu çözemez, sadece kamuoyunda oluşan fahiş fiyat ve haksız kazanç algısını körükler, tarım ve gıda sektörüne duyulan güveni sarsar.” dedi.
BENZER UYGULAMALAR OLUMSUZ SONUÇLAR YARATTI
Daha önce yürütülen benzer uygulamaların yarattığı olumsuz sonuçlara işaret eden Kopuz, “Maliyetlerin düşürülmesine yönelik adımlar atılmadan üreticiyi fiyat düşürmeye zorlayan uygulamaların uzun vadede fiyatları olumsuz yönde etkilediği daha önce de görüldü. Baskınlar sonrasında depolarda ürün kalmadı, fiyatlar yükseldi. Fiyat ithalatla dengelenmeye çalışıldı, üretim düştü, fiyatlar daha da yükseldi” diye konuştu. Kopuz, temel gıda ürünlerinde rafa mal koyan işletmelerin üzerindeki baskının, gıda zincirinde telafisi mümkün olmayan zararları da beraberinde getireceğini söyledi.
Ekonomi, 28 Ocak 2021 06:06
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Gebze’de Adalet Nöbeti: Çocuklarımızın kömürünü verdiler
Büyük deprem ihtimali azaldı mı?
Ayakta alkışlandılar!
10 yıl içinde bu meslekler tarih olacak!
Emekliye ek zam ocak ayına sarkabilir
Kapanca Festivali’nde coşku 3’üncü günde zirveye çıktı
Gölcük Değirmendere’de Aquapark sizi bekliyor!
Kocaeli’de Saadet Partili yönetici canına kıydı!
Vatandaşın borcu katlandı! Milyonlar icra takibinde
Başkan Hürriyet’ten 28 Haziran mesajı: Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın İzmit
Türk Ocakları Kocaeli Şubesi, 28 Haziran’ı unutmadı!
İYİ Parti’nin Ankara’daki mitinginde Kocaeli’den kaç bin kişi yerini aldı?
İzmit ve Gölcük’ten sonra Karamürsel’de de açılacak
Kartepe'de bu sokağın çevresindeki otlar insan boyunu aştı
Kimin eli kimin cebinde belli değil
Gölcük’te konser coşkusu
Dev zam geliyor
Anayasa’yı değiştirmeyi teklif edeni dahi tarihten sileriz
Başkan Ömeroğlu, 65 yaş üstü vatandaşlarla bir araya geldi
CHP'liler o partiye mi iltihak edecek?
Kocaeli'den 2 vekile ait dokunulmazlık dosyaları TBMM'de
KARBADER Başkanı Perihan Dede: Kadının olduğu yerde başarı vardır
En büyük banknotla yemek yiyemem!
Kapanca Sokak Festivali’nde müzik dolu unutulmaz bir akşam!
Altın yatırımcılarına uyarı!
Kocaelili akademisyen Sakarya Üniversitesi rektörlüğüne aday oldu
Erdoğan, CHP'lileri milleti ayrıştırmakla itham etti
Okulda siyasi propaganda!
Büyükakın: İzmit’in kurtuluşunun haklı gururunu yaşıyoruz
KOTO’dan uluslararası davet turu
Deniz ulaşımında 115 vapurla hizmet
Halka soruldu! En önemli sorun ne?
Sıcak çarpması kalıcı nörolojik hasara yol açabilir!
Hayrettin Ulusoy 96 yaşında vefat etti
İşte en zengin iller! Kocaeli kaçıncı sırada?
Parti sayısı patladı!
Bu ne hal gençler!
Derince’de minik yüreklerin karne sevinci
Kocaeli’nde süt otu tohumu üreticilerin yüzünü güldürdü
