Cumhurbaşkanı Erdoğan Cehape demeden konuştu!
Siyaset, 12 Ocak 2021 12:29Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara Geleneksel Sporlar Tesisi açılışında yaptığı konuşmada "Kendini bilen, tarihini bilen, medeniyetini bilen, inançlı, ahlaklı, erdemli gençler yetiştirmeden geleceğimize güvenle bakamayız" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da Geleneksel Sporlar Gençlik ve Spor Kulübü Tesisi açılışı töreninde konuştu.
Erdoğan, tesisin geleneksel sporlara gönül veren Ankaralı vatandaşlara hizmet edeceğini belirterek, şunları söyledi:
* Bu tesisin özellikle binicilik, okçuluk ve ata yadigarı güreş gibi sporları öğrenmek bu alanlarda kendilerini geliştirmek hatta hoşça vakit geçirmek isteyen herkes için yeni bir nefes alanı olacağına inanıyorum.
* Bünyesindeki ahırı, açık ve kapalı manejleri, gezi alanları, tribünü, açık ve kapalı ok atış sahaları, güreş alanları, satış ve tamir atölyeleri, konferans salonu, bunun yanında kafeteryası ve diğer tüm birimleriyle bu güzel tesisin Ankara'ya kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum.
* Esasen yaklaşık 1,5 yıldır faaliyette olan tesisimizin resmi açılışını yapmak bugüne bizlere nasip oldu.
* Günde 48 öğrenciye at biniş, 150 öğrenciye okçuluk eğitimi verme kapasitesi bulunan tesisimize bilhassa gençlerimizin dört elle sarılacağından şüphe duymuyorum.
* Nitekim salgın şartlarına rağmen 110 öğrenci ile faaliyetlerine devam eden tesisimizin önümüzdeki dönemde Ankara'nın en cazip yerleri arasına gireceğini düşünüyorum
‘AT BİR MEDENİYET KURMA ARACIDIR'
Erdoğan, at, ok ve güreş spor dallarının dahi binlerce yıllık Türk tarihini tek başlarına anlatmaya yetecek zenginliğe sahip olduğunu söyleyerek, Divan-u Lugati't-Türk'te at ile ilgili tam 180 tabirin yer aldığına dikkat çekti.
Peygambere miraç yolculuğunda ‘Burak’ adlı atın eşlik ettiğine de değinen Erdoğan, “Tarihte hangi toplum atla tanışmış, kaynaşmış, bütünleşmişse hemen arkasından büyüme, genişleme, özellikle bu döneme girmiştir. Bu bakımdan at bir medeniyet kurma aracıdır. Osmanlı devlet ile birlikte sarayın at ihtiyacını karşılamak için Çiftlikat-ı Hümayun'u da kurmuştur. Cirit başta olmak üzere at ile ilgili pek çok oyunun yer aldığı geleneksel sporlarımızın yeniden canlanması bizi memnun ediyor. Tarihimizin ve medeniyetimizin bu önemli sembolüne sahip çıkmak boynumuzun borcudur” dedi.
‘VARSIN ELEŞTİRSİNLER, BİZ İŞİMİZE BAKALIM'
Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türkiye'ye gelen misafir devlet başkanlarını karşılama törenlerinde Muhafız Alayı'na bağlı bir atlı birliğin de yer almasını temin ettiğini kaydeden Erdoğan, “Tabii bunları dahi eleştirecek kadar tarih, kültür, medeniyet yoksunu hatta düşmanı kişiler çıktı. Bundan rahatsız oldular. Aynı zihniyet muhtemelen bu tesisi de eleştirecektir. Varsın eleştirsinler, biz işimize bakalım. Halbuki kökü olmayanların akıbeti esen her rüzgarın önünde sürüklenip gitmektir. Biz köklerimize, tarihimize, kültürümüze sahip çıkarak maziden atiye güçlü bir köprü kurmanın gayreti içindeyiz” mesajını verdi.
‘YENİ NESİLLERE AKTARMAYI HEDEFLİYORUZ’
Tarihçilerin bir kısmının Türk Milletini ‘ordu millet’ veya ‘asker millet’ olarak tarif ettiğini dile getiren Erdoğan, söyle konuştu:
* Bu tanımın sembollerinden biri at ise diğeri de oktur. Kültürümüzde ok ve yay siyasetten sosyal hayata birçok göndermeye sahip zengin anlamlara sahiptir.
* Yayın merkezi, okun ise uç beyliklerini temsil ettiği siyaset geleneğimizde bu semboller devlet idaresinde hakimiyet nişanesi olarak görülüyordu.
* Ecdadın okçulukta gösterdiği başarı dünyaya parmak ısırtacak derecededir. İstanbul'un en önemli yerlerinden birinin, doğduğum büyüdüğüm yer Okmeydanı olması tesadüfi değildir. Osmanlı döneminde Okmeydanı’na abdestsiz ve sarhoş girilemiyordu. Aynı şekilde okçular kabza sınavında kabiliyetleri yanında ahlak ve karakterleriyle de imtihan ediliyorlardı.
* Okçuluk müsabakaları öncesinde muhakkak besmele çekilir, Peygamber Efendimize salavat gönderilirdi. Bu anlamda kendini geliştirmek isteyenlerin rekabet ile beraber dayanışma, mücadele ile birlikte çelebilik hasletlerini de göstermesi gerekiyordu. Aynı değerler tüm spor dallarıyla uğraşanlar için de geçerliydi.
*Er meydanında yiğitlik gösteren pehlivanın, hayatının diğer kısımlarında da civanmert olması gerekiyordu. Ata sporlarımızı ihya etmek için çalışırken aynı zamanda işte bu değerleri yeni nesillere aktarmayı da hedefliyoruz.
* Evlatlarımızı biniciliğe, okçuluğa, güreşe yönlendirirken aslında onları kendi medeniyet ve kültür miraslarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Kendini bilen, tarihini bilen, medeniyetini bilen, inançlı, ahlaklı, erdemli gençler yetiştirmeden geleceğimize güvenle bakamayız.
‘GELENEKSEL SPORLARIN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde tarihi ve kültürü anlatan dizilerin ilgi çekmesinin gerisinde milletin geçmişini bilme, tanıtma ve yaşatma heyecanının yattığını ifade ederek, “İşte bu anlayışla yılların ihmalini giderecek, ata sporlarımızı insanımıza tanıtacak özellikle çocuklarımızın tarihlerine sahip çıkmasını sağlayacak her çabaya destek veriyoruz. Bugün açılışını yaptığımız tesisin Ankara'da geleneksel sporlarımızın gelişmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. İnşallah şu andaki mevcut projeye bir de yaklaşık 40 dönüm civarında hemen yanı başımızdaki yeri de tahsis etmek suretiyle bu proje daha da kapsamlı hale en kısa zamanda gelecektir. Tüm vatandaşlarımızı özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bu güzel tesisten faydalanmaya davet ediyorum” dedi.
Siyaset, 12 Ocak 2021 12:29
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Gölcük’te çocukların yüzlerini güldüren gösteriler
Danışmanlık Sektörü KOTO’da buluştu
Tren bilet fiyatları çok yüksek! Yaparsa kim yapar?
Kocaeli’de iftar sofralarının adresi: Antikkapı!
Bahçeli yine Erdoğan gibi konuştu! Kelimeler birebir aynı
İstanbul'a meydan okuyoruz, Kocaeli sanatın da merkezi olacak
Erdoğan, Özel'e çık karşıma diyecek!
Sigaraya zam geldi!
Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz
Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı
Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür
Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında
Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak
Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program
Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi
MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret
KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya
Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde
Dağcılar Kandıra’da denize girdi
Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir
Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar
Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor
Başkan Söğüt, MHP’li vekili makamında ağırladı
Emeklilere kira desteği ve yakacak yardımı teklifi
Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu
Trafik cezaları can yakacak!
Derince Kent Lokantası'nda iftarda yemekler ücretsiz
Gölcük Değirmendere’de tekne ters döndü!
Karavan park da karavan yok!
Vatandaş yeni elbise bile alamayacak halde
Böyle olur Yozgatlıların kongresi!
Kocaelispor-Gaziantep maçında anlamlı pankart
Kocaeli Valiliği uyardı! Toz taşınımına dikkat
DEM'liler Öcalan'ı görmeden duramıyor!
Özel CHP'ye yönelik soruşturmalarla ilgili konuştu: Cumhurbaşkanı yaptırıyor!
Sevgililer Günü El Emeği Pazarına vatandaşlardan yoğun ilgi
Yoksulluğun fotoğrafı! Ucuz et kuyruğu
Emeklilere 14 bin liraya kadar geri ödemesiz nakit destek
Dünyada dolara bu kadar yüksek faiz veren başka ülke yok
