Vatandaşın derdi geçim
Ekonomi, 07 Ocak 2021 07:34AKP; İlker Başbuğ, Fikri Sağlar ve Can Ataklı hakkında 81 ilde suç duyurusunda bulunacak. Ancak asıl gündemi farklı olan ve yüksek enflasyonla mücadele eden vatandaş ay sonunu getiremiyor.
İktidarın gündemine halkın gerçek sorunları bir türlü gelmiyor. Türban açıklamalarıyla başlayan tartışmalar, yerini Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan rektöre bırakırken, iktidar tarafında atılan son adım “Ülkenin başka sorunu yok mu” dedirtti.
AKP; eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP'li Fikri Sağlar ve gazeteci Can Ataklı hakkında 81 ilde suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. Ancak halkın şu an en önemli gündemini geçim sıkıntısı oluşturuyor.
ASIL ZAM MARKETTE
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılında enflasyonun yüzde 14.60 olduğunu açıkladı. Hissedilen gerçek enflasyonun ise TÜİK rakamından çok daha fazla olduğu ifade ediliyor. Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAGrup) yayınladığı verilere göre, 2020'deki enflasyon yüzde 36.72 oldu. Halkın gerçek enflasyonuna dikkat çeken son çalışma ise Saadet Partisi'nden geldi.
“Alışverişin zam anı geldi!” başlığı ve #ZamMarkette hastag'i ile bir video yayınlayan Saadet Partisi, marketteki yangını gözler önüne serdi. Yayınlanan videoda, Ocak 2020 ile Ocak 2021 dönemindeki fiyat değişim oranları ele alındı.
Videoda son günlerde sosyal medyada en çok konuşulan konulardan birisi olan ayçiçek yağı da ele alındı. 2 litre ayçiçek yağı fiyatı Ocak 2020'de 18.90 TL iken, bu rakam Ocak 2021'de 33.95 TL oldu. Ayçiçek yağında 1 yıldaki artış yüzde 80'i buldu.
YUMURTA FİYATI UÇTU
Halkın ucuz protein kaynağı tavuk ve yumurtadaki fiyat artışı da Saadet Partisi'nin videosunda ironik bir şekilde işlendi. “Tavuk mu yumurtadan pahalı, yumurta mı tavuktan” başlığıyla anlatılan bölümde, 1 kilogram tavuğun son 1 yılda yüzde 53 zamlanarak 12.95 TL olduğu belirtildi. 15'li yumurtanın fiyatı da aynı dönemde yüzde 130 artarak 22.95 TL'ye yükseldi.
Gündemin ne kadar değiştirilirse değiştirilsin, mutfağın kokusunun her tarafa yayıldığını ifade eden ENAGrup Yöneticisi Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, insanların geçinme sorunundan çok, artık fakirlikle ve açlıkla mücadele ettiğini söyledi.
“EKONOMİDE DURGUNLUK SÜREKLİ OLUR”
Gerçek enflasyonun açıklanamayıp buna göre ücret zammı verilememesinin büyük bir tehlikeye işaret ettiğini belirten Prof. Dr. Veysel Ulusoy, ödemeler bilançosunun riske girebileceğini aktardı.
Ulusoy, şunları söyledi:
* Ekonomide, emek piyasası bütün piyasaların anasıdır. Orada oluşacak dengesizlik hem toplumsal rahatsızlık hem de ekonomik bağlamda sürekli bir durgunluk hali getirir.
* Milli gelirin yüzde 75'i tüketim harcamalarından gelir. Geliri geriye düşürülmüş, reel olarak alım gücü küçültülmüş bir toplumun hem harcamaları azalır, hem fakirliği artar hem de dolaylı olarak vergisel olarak ödemeler bilançosuna etki eder.
Ekonomi, 07 Ocak 2021 07:34
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Zeray GYO, halka arz ile büyüme hedefini yeni bir safhaya taşıyor
İzmit’te Kumla Deresi’nden çıkan toprak yol kenarında bırakıldı
İmralı sürecinde masayı ABD kurdurdu
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
