Zeytinoğlu aralık ayı ve 2020 yılı dış ticaret verilerini değerlendirdi
Ekonomi, 05 Ocak 2021 19:20T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aralık ayında 17.8 milyar dolar ile tarihi rekor seviyede gerçekleşen ihracat performansını çok olumlu karşıladıklarını belirterek, pandemiye rağmen gerçekleşen bu yüksek seviyelerle 2020 yılının 169.5 milyar dolar ihracatla tamamlandığını söyledi.
KSO Başkanı Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Aralık ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.9 artarak 17.8 milyar dolar ile aylık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Pandeminin yarattığı olumsuzluklara rağmen ihracatta tarihi rekor seviyeler görmeyi çok sevindirici buluyoruz. Rekabetçi kurun ihracatı desteklediğini görüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, “2020 yılını 169.5 milyar dolar ihracatla YEP’te hedeflenenin üzerinde tamamladık. 2021 yılında aylık bazda ihracatın 17 milyar doların altına düşmemesini temenni ediyoruz.” dedi.
KSO Başkanı Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “2020 yılında da otomotiv sektörü ihracatta ilk sırada yer aldı. Ancak pandemi etkisiyle performansı 2019 yılının gerisinde oldu. En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeye baktığımızda ise 2020 yılında ihracatımız; Almanya ile yüzde 3.8, İngiltere ile yüzde 0.3, Irak ile yüzde 10.6, İtalya ile yüzde 17.1 gerilerken ABD ile ihracatımız yüzde 13.5 arttı.” dedi.
“Aralık ayında ithalat yüzde 11.7 artışla 22.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.” diyen Zeytinoğlu, “2020 yılını 219.4 milyar dolar ithalat ile tamamladık. Bununla birlikte, 2020 yılında dış ticaret açığı 49.9 milyar dolara yükseldi. Bu veri cari açığın yükselmesine neden olacaktır. Ancak turizm gelirlerinin toparlanarak normal seviyelerine erişmesiyle cari açık tekrar yönetilebilir seviyelere gerileyecektir.” dedi. Zeytinoğlu, 2020 yılında ithalat alt kalemlerinde yatırım mallarında yüzde 22.5 hammadde (ara mallar) kaleminde yüzde 0.2, tüketim malları kaleminde yüzde 13.6’lık artışlar olduğunu söyledi.
Ekonomi, 05 Ocak 2021 19:20
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
