Merkez Bankası Başkanı'ndan enflasyon açıklaması
Ekonomi, 16 Aralık 2020 18:58Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, “2021 Yılında Para ve Kur Politikası” tanıtım toplantısında sunum yaptı. Ağbal, enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu belirtirken, "TCMB kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacaktır." şeklinde konuştu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, 2021 Para ve Kur Politikası metninin sunumunu gerçekleştirdi.Ağbal çarpıcı mesajlar verdiği sunumda, "Fiyat istikrarını sağlamak herkesin ortak amacı olmalıdır. Enflasyonu düşürmekte kararlıyız." dedi.
Ağbal, gıda ve temel mal enflasyonundaki artışın belirginleşmesi ile kasım ayında enflasyon yüzde 14’e yükseldiğini ifade ederken, "Üretici enflasyonu da hızlı bir artış da yüzde 23’e ulaştı. Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.Ağbal, Merkez Bankası'nın kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacağını da açıkladı.
Ağbal'ın sunumunda öne çıkan mesajlar şu şekilde; Konuşmamın başında hepiniz saygıyla selamlıyorum. Bu toplantıda önümüzdeki yıl uygulayacağımız para ve kur politikamızı sizlerle paylaşmak istiyorum.
-2021 para ve kur politikası TCMB’nın uygulayacağı para kur ve likidite politikalarının çerçevesini belirlemektedir.
-2021 para ve kur politikası TCMB’nın uygulayacağı para kur ve likidite politikalarının çerçevesini belirlemektedir.
-Fiyat istikrarı ekonomik istikrarın ön koşuludur. Fiyat istikrarını sağlamak herkesin ortak amacı olmalıdır. Enflasyonu düşürmekte kararlıyız.
-Hızlı parasal genişlemenin gecikmeli etkileriyle ekonomide ısınmanın son çeyrekte belirginleştiği görülmektedir."
ENFLASYONDA YÜKSELİŞİN TEMEL BELİRLEYİCİSİ DÖVİZ KURU"
-Gıda ve temel mal enflasyonundaki artışın belirginleşmesi ile kasım ayında enflasyon yüzde 14’e yükseldi. Üretici enflasyonu da hızlı bir artış da yüzde 23’e ulaştı. Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu görüyoruz.
-Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Hedeflerimize ulaşmak için şartlara göre politika duruşunu da sıkılaştıracağız.
-2021 yılında para politikası sade ve anlaşılabilir bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır. TCMB’nin temel politika aracı haftalık repo faizi olacaktır.
-Gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz koridoru ve TCMB’nin nihai kredi merci işlevini gören geç likidite penceresi fonlama aracı olarak kullanılmayacaktır.
"DÖVİZ ALIM VE SATIMI YAPILMAYACAK"
-Parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makrofinansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla zorunlu karşılıklar ve diğer TL likidite araçları etkin olarak kullanılacaktır.
-Bankalara sağlanan swap imkanı kademeli olarak azaltılabilir. Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecektir. Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talebe göre oluşacak, TCMB kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacaktır."
REZERV BİRİKTİRMEYE YÖNELİK ARAÇLAR KULLANILACAK"
-Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar aşısından döviz rezervlerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Rezerv biriktirmeye yönelik araçlar uygun bir şekilde kullanılacak.
-Fiyat istikrarını finansal istikrar için bir ön koşul finansal istikrarı da fiyat istikrarı için en önemli unsurlardan biri olarak görüyoruz.
Ekonomi, 16 Aralık 2020 18:58
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Çocuğun anlayacağı basit bir şeyi Erdoğan'a yıllarca anlatamadılar
Eleştiren ve düşünenler, kendini akademide değil cezaevinde buluyor
Eski Başbakan Davutoğlu: Maddi sıkıntı yaşıyorum
Başkan Gökçe’den Ramazan’da dayanışma ve birlik, beraberlik çağrısı
Gürkan Karaçam yeni bir kavram ortaya attı! Zihinsel egemenlik
Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi
Ramazan boyunca zam yapılmayacak!
Çayırova’da Ramazan coşkusu
Güneşi görenler soluğu Ormanya’da aldı
MHP Dilovası’nda en genç üye bayrağı el değiştirdi!
Gebze Ticaret Odası önce ihracatın liderlerini ödüllendirdi, sonra istişare için toplandı
İzmit’te Kent Lokantalarında ücretsiz iftar
Başkan Gökçe iş insanlarına DERTAŞ’ı anlattı
Kartepe’deki o cami ilk teravihle açılıyor
Gölcük’te çocukların yüzlerini güldüren gösteriler
Danışmanlık Sektörü KOTO’da buluştu
Tren bilet fiyatları çok yüksek! Yaparsa kim yapar?
Kocaeli’de iftar sofralarının adresi: Antikkapı!
Bahçeli yine Erdoğan gibi konuştu! Kelimeler birebir aynı
İstanbul'a meydan okuyoruz, Kocaeli sanatın da merkezi olacak
Erdoğan, Özel'e çık karşıma diyecek!
Sigaraya zam geldi!
Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz
Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı
Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür
Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında
Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak
Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program
Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi
MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret
KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya
Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde
Dağcılar Kandıra’da denize girdi
Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir
Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar
Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor
Başkan Söğüt, MHP’li vekili makamında ağırladı
Emeklilere kira desteği ve yakacak yardımı teklifi
Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu
