Kent Konutu bu hale getirenler hesabını verebilecekler mi?
Siyaset, 06 Kasım 2020 19:06Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Zafer Mutlu, sosyal konut üretme vaadiyle yola çıkılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kent Konut A.Ş.'nin kamu imkanlarıyla müteahhitlik yapılan bir kurum haline getirildiğine dikkat çekti.
Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Zafer Mutlu şöyle konuştu: Ülkemiz geçen hafta yaşanan İzmir depremiyle bir kez daha büyük acılar yaşadı. Bu deprem, ülkemizin deprem gerçeğiyle yaşaması gerektiğini bunun önlemlerini almamız gerektiğini bize bir kez daha hatırlattı.
2020 yılı içerisinde dünyada 6,5 ve üzerinde şiddetle tam 14 adet deprem olmuş. Bunların içinde 7,4 ve 7,8 olanlar var. Bu depremlerde toplam ölü sayısı 170 ve maalesef bunlardan 155’i Türkiye’deki iki depremde gerçekleşti. 20 Ocak’ta Elazığ depreminde 41 vatandaşımız ve geçen hafta İzmir’deki depremde de 114 vatandaşımız vefat etti.
Bu tablo bize “ Deprem öldürmez, bina öldürür” gerçeğini hatırlatmaktadır. Neden 2020 yılında dünyadaki 12 büyük depremde toplam 15 kişi ölüyor da biz de 2 depremde 155 vatandaşımız hayatını kaybediyor.
Türkiye’nin %75’i fay hattında bulunuyor. Kocaeli ilimiz en önemli Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer almaktadır. 17 Ağustos depreminden sonra 21 yıl geçti. Her geçen yıl deprem riski artmaktadır. Bu 21 yılda biz halen hasarlı binaların yıkılıp yıkılmayacağını konuşuyoruz.
Şehrin kentsel dönüşümü için yeterli çalışmalar yapılmadı. Belediyeler kentsel dönüşüm için gerekli stok alanlar oluşturmadı.İlçelerde belirlenen toplanma alanlarının hiçbirinde elektrik, su ve gerekli teçhizatlar kurulmadı.
Bu kentte bırakın az-orta hasarlı binaların yıkımını henüz 20’nin üzerinde ağır hasarlı binalar yıkılmadı. Halbuki 1999 depremi öncesinde inşa edilen tüm yapıların kentsel dönüşüme tabi tutulması gerekmektedir.
Şu bilinmelidir ki riski azaltmak ortadan kaldırmak daha sonra oluşacak enkazı kaldırmaktan daha az maliyetlidir. En son İzmir depreminin maliyeti nedir? Peki insan hayatının bir bedeli var mıdır?
1999 depreminde en çok eleştirilen konuların başında gelen deprem yardımlarının akıbeti olmuştu. Gelen paralarla maaşların ödendiği söylendi durdu.
99 depremi sonrası deprem vergisi, özel iletişim vergisi, ihtiyaç akçesi gibi ek kaynaklar oluşturuldu. 18 yılda sadece Deprem vergisi olarak 35 milyar dolar toplanmış. Bunun dışında imar afları, imar borçları çıkartıldı. Buradan da ciddi kaynaklar oluşturuldu.
Peki bu kaynaklara ne oldu, şimdi Eski Türkiye yok diyenler, depremden gelen paralarla maaşlar ödeniyordu diyenler bu devasa kaynağı ne için kullanmışlardır.
Halen “ Kanal İstanbul” diye tutturan hükümetin öncelikle buraya ayıracağı kaynağı kentsel dönüşümü tamamlamaya ayırması gerekmekte değil midir?
Şehrimizde Büyükşehirin bir iştiraki olarak Kent Konut kuruldu. Amaç kentsel dönüşümü sağlamak ve sosyal konut üretmekti. Ancak bu kuruluş kısa sürede kamu imkanlarıyla müteahhitlik yapan bir hüviyete dönüştü.
Kentsel dönüşümü denetimlemeye yönelik olarak Sosyal Konut projesi üretmesi gereken Kent Konut’tan birer ikişer adet uzun vadeli senetlerle daire toplayan bazı siyasilerin ve bazı bürokratların vicdanları sızlamakta mıdır? Kent Konutu bu hale getirenler bunun hesabını verebilecekler midir?
Şu bilinmelidir ki biz meseleye ne zaman rant elde etme gözüyle bakmayı bırakabilirsek ülkenin sorunlarını ancak o zaman çözebiliriz. O günlerin gelmesi temennisiyle hepinize saygılarımı sunuyorum.
Siyaset, 06 Kasım 2020 19:06
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Senanur ve Salih mutluluğa evet dedi!
Erdoğan okul saldırılarını böyle yorumladı
Necmi Bulut yeniden KOTO Başkanı
Okullarda ölmek istemiyoruz dedi, ceza aldı
İyi yetişmiş bireyler toplumun geleceğini şekillendirir
Dilovası’nın kütüphane ağı güçleniyor
Başkan Ömeroğlu’nun kuzeni vefat etti
Bahçeli PKK liderinden bahsetmeyi alışkanlık haline getirdi!
İzmit’te üniversite öğrencileri bu hizmetten memnun
Raporlu ilaç kullanan hastalara iyi haber
Vali Aktaş, kendisine mail atan vatandaşlarla bir araya geldi
Kocaeli’nin spor tarihine ışık tutan eser
Kartepe’de yerleşim merkezinin ortasına baz istasyonu diktiler
Hayvan dışkıları yine denize akıyor, yetkililer bakıyor
Bebek arabalarını kitaplarla doldurarak fuardan ayrılıyorlar
Bakan memur ve emekli zammı ile ilgili ne dedi?
İzmit’te öğrencileri beslemeye devam
Ulaşımpark’tan kalite hamlesi
Bunu yapan insan olamaz! Yavru kedileri ayakları ile ezerek öldürdüler
Konuşanın, yazanın ceza almadığı Türkiye bu mu?
Çayırova’daki yeni kitap kahve Başkan Çiftçi’nin takibinde
Erdoğan’ın gençliğin başkenti ilan ettiği Kocaeli, o buluşmaya ev sahipliği yaptı
Sanayide çarklar yavaşlarken borçlar büyüyor
Vatandaş Büyükşehir’e seslendi: Malzemeler israf edilmemeli
Ulu orta herkesin onurunu, şerefini etkileyecek şekilde itham etmeyin
Sosyal medya uyarısı: Her gördüğünüze inanmayın
Çakırlar Köyü’nde iki günlük şenlik: Pat Pat Festivali
Başiskele’de öğrencilerden anlamlı bağış
Atıl araziden 8 ton balkabağı çıktı
Tramvayla yolcu taşıma sayısında yeni rekor
Derince’de güvenlik için 55 okula dedektör cihazı desteğinde bulunuldu
Darıca’da MHP’liler KEDFE yönetimini ağırladı
Çayırova Meclisi’nde 6 gündem maddesi karara bağlandı
İkinci el araç satın alırken buna dikkat!
Akaryakıtta zam dalgası sürüyor
İSU’dan 3 ilçeye altyapı yatırımı
İhracatçılara yüzde 3 döviz dönüşüm desteği, yüzde 10’a yükseltilmeli
Erdoğan'dan suç işleyip ülke dışına çıkanlarla ilgili açıklama
Gebze Ticaret Odası, üyelerini Baykar teknoloji ile buluşturacak
