O vekil Kocaeli halkına seslendi

Siyaset, 05 Kasım 2020 18:52

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu Kocaeli’nde yapılması planlanan lastik yakma fabrikası hakkında HDP Kocaeli il binasında açıklama yaptı.

O vekil Kocaeli halkına seslendi

İşte o açıklamanın içeriği: Kötüleştirdikleri ekonomiyi düzeltmek için para babaları ile kafa kafaya vermişler, Kocaeli’nde insan sağlığını heba etmek, hava kirliliği oluşturmak pahasına bir yasa çıkarmaya çalışıyorlar.
 
Malum Kocaeli’nde yaşıyoruz ve çok önemli bir hava kirliliği yaşıyoruz. Yıllardır bu hava kirliliğini yaşıyoruz ve etkili ve kalıcı bir çözüm bulunmuyor. Bütün bunlara rağmen iktidar berbat ettiği ekonomiyi kalkındırabilmek, sıkıntıları giderebilmek adına bir yasa teklifi getirdi meclise. Bir torba yasa teklifi, elektrik piyasası ile ilgili bir yasa teklifi. Bu yasa teklifinin komisyon görüşmelerinde de bulundum. Yasa teklifinde birçok madde var ama ben sizler için özetini anlatayım. İktidar kötüleştirdiği ekonomiyi iyileştirmek için çeşitli maden şirketleri, elektrik şirketleri, holdingler ve para babaları ile beraber oturmuş kafa kafaya vermiş, nasıl beraber bir iktisadi iş birliği yaparız diye düşünmüş ve halka zarar verme pahasına, havayı kirletme pahasına bir takım ekonomik kararlar almış ve bunu da yasalaştırmaya çalışıyor. İşin özeti bu. Maden piyasası alanında da elektrik piyasası alanında da olan bu. Kötüleştirdikleri ekonomiyi düzeltmek için para babaları ile kafa kafaya vermişler, insan sağlığını heba etmek, hava kirliliği oluşturmak pahasına bir yasa çıkarmaya çalışıyorlar. İşin özeti bu.
 
Hava kirliliğini artıracak bir yasa teklifi ile karşı karşıyayız. Kocaeli, Düzce ve Erzincan’ı ilgilendiren bir madde var çok tehlikeli bir madde.
 
Bizi ilgilendiren yanı nedir? Şudur. Hava kirliliğini artıracak bir yasa teklifi ile karşı karşıyayız. Kocaeli, Düzce ve Erzincan’ı ilgilendiren bir madde var çok tehlikeli bir madde. İnanılmaz bir madde. Biz komisyon görüşmelerinde bunun için gayret sarf ettik ama bu maddeyi iptal ettiremedik. Bir madde vardı o iptal edildi. 12 ay boyunca ruhsatsız çalışabilecekti şirketler. Düşünün, 12 ay boyunca ruhsat almadan çalışabileceksiniz ve devlet sizden ruhsat falan sormayacak. Yürü aslanım diyecek. Biz bunu muhalefet olarak durdurabildik bu maddeyi ama bahsettiğimiz bu hava kirliğini oluşturacak maddeyi maalesef durduramadık. Genel kurula gelecek bu madde. Genel kurula gelmeden önce, tüm muhalefetin tüm duyarlı insanların, tüm STKların karşı çıkması gereken bir madde bu. Ben size bunu ayrıntılı anlatmaya çalışayım.
 
550 bin lastik var Türkiye de. Bunların bu fabrikalarda yakılması planlanıyor. Zaten biliyorsunuz Kocaeli’nde İzmit’te her yerde kötü kokudan, hava kirliliğinden duramıyoruz.
 
Elektrik elde etmek için birtakım atık maddelerin yakılması mevzu bahis. Bunlar Kartepe de bir firmada, Aslanbey’de bir firmada yapılacak bu işlem. Orman atıkları, lastik gibi maddelerin yakılması sureti ile elektrik elde edilmesi düşünülüyor. Avrupa birliği ülkelerinde böyle bir şey yok. Biz de de yok ama sırf işte batmış ekonomiyi kurtarmak için halkın sağlığını heba etme pahasına böyle bir karar almaya çalışıyorlar. Neden, çünkü çok atık madde var. Çöpler var, lastikler var, orman atıkları var. Bunları yakarak hem halkın sağlığını kirletecekler hem de şirketler para kazanacak, iktidar da güya aklınca ekonomiyi düzeltecek.  550 bin lastik var Türkiye de. Bunların bu fabrikalarda yakılması planlanıyor. Zaten biliyorsunuz Kocaeli’nde İzmit’te her yerde kötü kokudan, hava kirliliğinden duramıyoruz. İşte Dilovası olsun, Gebzesi olsun, burada Kartepesi, Alikahyası her yerde hava kirliliği yoğun bir şekilde var. Filtre kullanım oranlarında çok kötü bir durum var. Denetimler yetersiz. Biz bunları zaten mecliste gündem ediyoruz. Ve Bir de şimdi gelip lastik yakarak enerji elde etme girişimi. Bir “kütle” tanımı içine dahil edecekler yoksa bunu yapamaz.
 
Sonuçta birileri para kazanacak, Kocaeli halkının da sağlığı bozulacak. Zaten kanser oranları açısından da çok kötü bir yerdeyiz. Bakın burada Dilovası’nda, mesela, her üç ölümden birisi kanser.
 
Bakın bir de ayrıştırması olmadan yakılacak. Yani ne çıkacak, işte karbon ürünleri çıkacak, çeşitli kanserojen maddeler çıkacak. Bu gibi maddeler de ortaya çıkacak. Yanı tekniğe de uygun olmayacak şekilde yapılacak ve sonuçta birileri para kazanacak, Kocaeli halkının da sağlığı bozulacak. Zaten kanser oranları açısından da çok kötü bir yerdeyiz. Bakın burada Dilovası’nda, mesela, her üç ölümden birisi kanser. Sağlığı bozulacak zaten kanser oranları açısından çok kötü bir yerdeyiz bakın burada mesela Dilovası'nda her 3 ölümden birisi kanser. Kocaeli'nde yine hakeza öyle ve bu oranı arttıracak mutlaka bu girişim. Düşünün 550 bin tane lastik, Kocaeli, Düzce ve Erzincan'da yakılması planlanıyor olacak bir iş değil. Değerli arkadaşlar biz parti olarak bu konuda son derece duyarlıyız, ekoloji anlamında zaten çok önemli düşüncelerimiz var ve ben bunları sürekli deklare ediyorum.
 
Mecliste de bu konuda bir basın toplantısı düzenledim çok önemli buluyorum, komisyondan geçti evet ama daha yasalaşmadı. Biz bu yasayı durdurabiliriz arkadaşlar
 
Ben Mecliste de bu konuda bir basın toplantısı düzenledim çok önemli buluyorum, komisyondan geçti evet ama daha yasalaşmadı. Biz bu yasayı durdurabiliriz arkadaşlar son derece aç gözlü halkın sağlığını hiçe sayan bir anlayış içinde bunu getirip yasalaştırmaya çalışıyorlar, savunulacak hiçbir tarafı yok bu yasanın hiçbir tarafı yok kesinlikle hani bir sürü maddesi var ama bakın ben size çok net bir şekilde özetledim bunu. Olay; enerji piyasasında patronlarla kafa kafaya veren iktidarın " işte nasıl sizin kullanırız, sizin daha iyi para kazanmanızı nasıl sağlarız ve böylece hem siz hem biz kazanırız." pazarlığının yansımasıdır. "Sizin bütün işlerinizi her alanda kolaylaştırır." Düşünün o iptal edilen madde şuydu biz muhalefet direnmesek o madde de geçecekti; şirket gelmiş burada mesela bir iş yeri açmış daha ruhsatını alamamış devlet: "Sen ruhsatını alamadığın halde 12 ay boyunca çalış bakalım." diyecek, adam istediğini yapacak ve devlet kendisi kanunsuzluğa izin vermiş olacak. Böyleydi bu çıktı ama maalesef çıkmayan böyle kötü maddeler var.
 
 
Kocaeli halkına sesleniyorum: “Lütfen iktidarın nasıl bir kötülük yaptığının farkına varın. Sizin kanser olmanızı göze alarak lastik yakma fabrikası açmaya çalışıyorlar”
 
Biz bunu Ankara'da da gündem ettik, Türkiye Büyük Millet Meclisinde de gündem ettik basın toplantım ile burada da gündem ediyorum biz bu yasa teklifine karşı sonuna kadar direneceğiz, önümüzdeki hafta muhtemelen meclise gelecek ben tüm Kocaeli halkına sesleniyorum:" Lütfen iktidarın nasıl bir kötülük yaptığının farkına varın." Bakın çok net söylüyorum iktidarın nasıl bir kötülük yaptığının farkına varın, sizin sağlığınızı hiçe sayarak kanser olmanızı göze alarak sırf batmış ekonomiyi, Dolar'ın fırladığı, Euro'nun fırladığı, Altın'ın fırladığı, işsizliğin tavan yaptığı, enflasyonun arttığı, faizlerin arttığı berbat bir ekonomi ortamı sizi kanser ederek gidermeye çalışıyor. Olay çok nettir. Şu Kocaeli'nin havası konusunda hani iyi bir havası var diyebilecek tek bir yetkili yok, ne iktidar ne muhalefet. Hani siyasi bir konu değil, dışarı çıkıyoruz soluyoruz hani çok kötü bir hava soluyoruz. Geceleri fabrikalar gazlarını salıyorlar, Dilovası'na gidin dumandan insanlar birbirini görmüyor kanserojen maddeler maalesef deprem sonrası da ortaya çıkan kanserojen maddeler dolayısıyla kanser oranları arttı. Radon gazının ortaya çıkmasını da maalesef Kocaeli'ne verdiği zararlar var. İşte bütün bunlardan sonra düşünün bir çöp fabrikası zaten sıkıntısı var bir de artı şu anda böyle bir girişim ile Kocaeli'nin havasını mahvedecekler.
 
Bir çağrı yapmak istiyorum tüm siyasi partilere, tüm STK'lara, tüm demokratik kitle örgütlerine: " Gelin bu yasayı birlikte durduralım!
 
Ben buradan son olarak bir çağrı yapmak istiyorum tüm siyasi partilere, tüm STK'lara, tüm demokratik kitle örgütlerine: " Gelin bu yasayı birlikte durduralım! Gecikmeyelim, yarın öbür gün sizler eşiniz, çocuklarınız kanser olduğu zaman çok geç olabilir! O yüzden hep birlikte güçlü bir muhalefeti sergileyelim ve bu yasayı durduralım. Dediğim gibi önümüzdeki hafta muhtemelen genel kurula gelecek, iktidar bu yasayı çok önemsiyor çünkü işin arka tarafında çok önemli bir rant var ve gerçekten hani izah edemeyecekleri berbatlıkta bir ekonomiyi kurtarmak için sarıldıkları son dal ve bu da maalesef halkın sağlığını hiçe sayan bir yasa olacak. Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum saygılarımı sunuyorum arkadaşlar.

Siyaset, 05 Kasım 2020 18:52

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Sosyal medya uyarısı: Her gördüğünüze inanmayın

Sosyal medya uyarısı: Her gördüğünüze inanmayın

Çakırlar Köyü’nde iki günlük şenlik: Pat Pat Festivali 

Çakırlar Köyü’nde iki günlük şenlik: Pat Pat Festivali 

Başiskele’de öğrencilerden anlamlı bağış

Başiskele’de öğrencilerden anlamlı bağış

Atıl araziden 8 ton balkabağı çıktı

Atıl araziden 8 ton balkabağı çıktı

Tramvayla yolcu taşıma sayısında yeni rekor

Tramvayla yolcu taşıma sayısında yeni rekor

Derince’de güvenlik için 55 okula dedektör cihazı desteğinde bulunuldu

Derince’de güvenlik için 55 okula dedektör cihazı desteğinde bulunuldu

Darıca’da MHP’liler KEDFE yönetimini ağırladı

Darıca’da MHP’liler KEDFE yönetimini ağırladı

Çayırova Meclisi’nde 6 gündem maddesi karara bağlandı

Çayırova Meclisi’nde 6 gündem maddesi karara bağlandı

İkinci el araç satın alırken buna dikkat!

İkinci el araç satın alırken buna dikkat!

Akaryakıtta zam dalgası sürüyor

Akaryakıtta zam dalgası sürüyor

İSU’dan 3 ilçeye altyapı yatırımı

İSU’dan 3 ilçeye altyapı yatırımı

İhracatçılara yüzde 3 döviz dönüşüm desteği, yüzde 10’a yükseltilmeli

İhracatçılara yüzde 3 döviz dönüşüm desteği, yüzde 10’a yükseltilmeli

Erdoğan'dan suç işleyip ülke dışına çıkanlarla ilgili açıklama

Erdoğan'dan suç işleyip ülke dışına çıkanlarla ilgili açıklama

Gebze Ticaret Odası, üyelerini Baykar teknoloji ile buluşturacak

Gebze Ticaret Odası, üyelerini Baykar teknoloji ile buluşturacak

İzmit’te bir kadın daha silahla vurularak öldürüldü

İzmit’te bir kadın daha silahla vurularak öldürüldü

Miniklerden itfaiyeye renkli ziyaret

Miniklerden itfaiyeye renkli ziyaret

Fon vurgununun siyasi ayağında kimler var?

Fon vurgununun siyasi ayağında kimler var?

İzmit Belediyesi yöneticilerinden saha ziyaretlerine devam

İzmit Belediyesi yöneticilerinden saha ziyaretlerine devam

Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yolu!

Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yolu!

Sigarayla ilgili yeni düzenleme

Sigarayla ilgili yeni düzenleme

Buna kaş yapayım derken göz çıkarmak denir!

Buna kaş yapayım derken göz çıkarmak denir!

Kitap Fuarı’nda Kocaelispor rüzgârı esti!

Kitap Fuarı’nda Kocaelispor rüzgârı esti!

İcra takibindeki borçlar katlandı

İcra takibindeki borçlar katlandı

Altın yeniden yükselişe geçti

Altın yeniden yükselişe geçti

Körfez’de de BTP’liler pazarda üyelik standı açtı

Körfez’de de BTP’liler pazarda üyelik standı açtı

Binlerce takipçisi olan hesaplara erişim engeli

Binlerce takipçisi olan hesaplara erişim engeli

Başkan Gökçe’den araç tanıtım töreninde sosyal belediyecilik vurgusu

Başkan Gökçe’den araç tanıtım töreninde sosyal belediyecilik vurgusu

Potanın Kocaeli’deki tanınmış ismi Sinan Us hayatını kaybetti

Potanın Kocaeli’deki tanınmış ismi Sinan Us hayatını kaybetti

Fon vurgununda turpun büyüğü geliyor!

Fon vurgununda turpun büyüğü geliyor!

Nazmi Ertuğral’dan nokta atışı siyasi tespit!

Nazmi Ertuğral’dan nokta atışı siyasi tespit!

Dilovası’nda Afet Koordinasyon Merkezi ve Halk Kütüphanesi açılıyor

Dilovası’nda Afet Koordinasyon Merkezi ve Halk Kütüphanesi açılıyor

Bavyeralı firma temsilcisi ile GTO üyeleri arasında ikili iş görüşmeleri

Bavyeralı firma temsilcisi ile GTO üyeleri arasında ikili iş görüşmeleri

SEDAŞ yöneticileri muhtarları dinliyor, ama bildiklerini okuyorlar!

SEDAŞ yöneticileri muhtarları dinliyor, ama bildiklerini okuyorlar!

Kandıralı öğrencilere de15 bin TL’lik destek verilecek

Kandıralı öğrencilere de15 bin TL’lik destek verilecek

Başkan Büyükakın din görevlileri ile bir araya geldi

Başkan Büyükakın din görevlileri ile bir araya geldi

Başkan Gökçe’den iki eğitim kurumuna ziyaret

Başkan Gökçe’den iki eğitim kurumuna ziyaret

Kocaeli vekilinden Bakan Kurum’a Safiport soruları!

Kocaeli vekilinden Bakan Kurum’a Safiport soruları!

Dilovası’nda sürücülere ve vatandaşlara uyarı

Dilovası’nda sürücülere ve vatandaşlara uyarı

Saygınlar Kulübü üyelerine kitap hediye edildi

Saygınlar Kulübü üyelerine kitap hediye edildi

Tweet attı diye evine polis gönderdiler

Tweet attı diye evine polis gönderdiler