Piyasa tepetaklak
Ekonomi, 27 Ekim 2020 13:12Türk Lirası değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar 8.1228'i, Euro ise 9.6087'yi gördü..
Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) Salı gününe yüzde 0.30 düşüşle 1,140.96 puanda başladı. Açılışta BIST Sanayi Endeksi yüzde 0.84, BIST Mali Endeks yüzde 0.38, BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.58 eksideydi.
InvestAZ Yatırım'ın analizinde, Pazartesi günü "çok sert" düşen borsalarda bugün açılışla birlikte toparlanma beklendiği belirtilerek, "Bugün küresel hisse vadelilerinde pozitif bir görünüm var. Dolar/TL sabah saatlerinde 8.09 seviyelerinden işlem görüyor. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Citibank toplantısında yabancı yatırımcılarla video konferansa katılacak. Günün veri akışı sakin olacak ve gözler hem borsaların hem kurların gidişatını gözlemlemek için Bakan Albayrak’ın katılacağı toplantıdan çıkan kararlarda olacak" denildi.
DOLAR VE EURO NE DURUMDA
Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nda politika faizinin yüzde 10.25'te sabit tutulması ve jeopolitik gelişmelerle yeni haftanın ilk günü 8.09 liralık yeni tarihi zirveye yükselen dolar, yeni güne de bu düzeylerde başladı.
TCMB, Pazartesi günü geleneksel yöntemle açtığı repo ihalesinde ortalama basit faiz, yüzde 14.75'e yükseldi. TCMB'nin 5.0 milyar lira verdiği geleneksel yöntemli 23 Kasım vadeli repo ihalesine 27.45 milyar lira teklif geldi.
TCMB yılın dördüncü Enflasyon Raporu'na ilişkin bilgilendirme toplantısının 28 Ekim'de İstanbul’da yapılacağını duyurdu.
Döviz piyasalarındaki işlemlerde;
- dolar en düşük 8.0708 lira ve en yüksek 8.1228 lirayı gördükten sonra, 8.11 – 8.12 lira aralığında,
- euro en düşük 9.5440 lira ve en yüksek 9.6087 lirayı gördükten sonra, 9.60 – 9.61 lira aralığında,
- sterlin en düşük 10.5290 lira ve en yüksek 10.5804 lirayı gördükten sonra 10.57 – 10.58 lira aralığında hareket ediyor.
Küresel piyasalarda 1.18065 - 1.18350 aralığına hareket eden euro/dolar paritesi 1.18347 düzeyindeydi.
UYARI SONRASINDA...
İş Yatırım'ın, "Hisse bazlı ayrışma ile tepki alışı bekleniyor…" başlıklı günlük piyasa bülteninde şu değerlendirme yapıldı:
"Dünya borsalarındaki satış dalgası sertleşiyor. İkinci dalganın sağlık sistemini ve ekonomiyi tehdit edeceğinden endişe duyan dünya borsalarında yüzde 2.0 civarında kayıplar görülüyor.
Avrupa teknoloji hisseleri ve Dax SAP’nin kar uyarısı sonrasında düşüşte başı çekiyor.
S&P 500 son bir aydaki en sert satış dalgasıyla 3,400 seviyesine gerileyerek 50 günlük ortalamasının altına sarktı.
Havayolları, enerji, teknoloji ve sanayi şirketleri en çok değer kaybedenler arasında yer alıyor.
Türkiye varlıkları küresel satış dalgasıyla jeopolitik risklerin yükseldiği ve Merkez Bankası’nın hayal kırıklığı yarattığı talihsiz bir konjonktürde karşılaştı.
Türk lirası Cuma kapanışına göre yüzde 2’nin üzerinde değer kaybederek dolara karşı yeni bir dip yaptı.
Borsa İstanbul sanayi, banka, döviz borcu olan olmayan ayırt etmeyen bir satış dalgasıyla yüzde 4’e yakın değer kaybetti. Gelişmekte olan piyasalarda Mısır ve Arjantin ile birlikte en kötü üç piyasa arasındayız.
Normal şartlarda bugün borsada tepki alışı görmemiz gerekir. Ancak küresel bir dalga ile karşıyayız ve dünya toparlanmadan bizim tepki vermemiz zor gözüküyor.
Döviz kurundaki yükselişten fayda sağlayan şirketler ve pandemiden daha az etkilenen hisselere bir yönelme görebiliriz. 50 günlük ortalamasının altına sarkan Borsa İstanbul için destek ve direnç olarak 1,120 ve 1,160 seviyeleri öne çıkıyor."
Ekonomi, 27 Ekim 2020 13:12
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Başkan Hürriyet’ten 28 Haziran mesajı: Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın İzmit
Türk Ocakları Kocaeli Şubesi, 28 Haziran’ı unutmadı!
İYİ Parti’nin Ankara’daki mitinginde Kocaeli’den kaç bin kişi yerini aldı?
İzmit ve Gölcük’ten sonra Karamürsel’de de açılacak
Kartepe'de bu sokağın çevresindeki otlar insan boyunu aştı
Kimin eli kimin cebinde belli değil
Gölcük’te konser coşkusu
Dev zam geliyor
Anayasa’yı değiştirmeyi teklif edeni dahi tarihten sileriz
Başkan Ömeroğlu, 65 yaş üstü vatandaşlarla bir araya geldi
CHP'liler o partiye mi iltihak edecek?
Kocaeli'den 2 vekile ait dokunulmazlık dosyaları TBMM'de
KARBADER Başkanı Perihan Dede: Kadının olduğu yerde başarı vardır
En büyük banknotla yemek yiyemem!
Kapanca Sokak Festivali’nde müzik dolu unutulmaz bir akşam!
Altın yatırımcılarına uyarı!
Kocaelili akademisyen Sakarya Üniversitesi rektörlüğüne aday oldu
Erdoğan, CHP'lileri milleti ayrıştırmakla itham etti
Okulda siyasi propaganda!
Büyükakın: İzmit’in kurtuluşunun haklı gururunu yaşıyoruz
KOTO’dan uluslararası davet turu
Deniz ulaşımında 115 vapurla hizmet
Halka soruldu! En önemli sorun ne?
Sıcak çarpması kalıcı nörolojik hasara yol açabilir!
Hayrettin Ulusoy 96 yaşında vefat etti
İşte en zengin iller! Kocaeli kaçıncı sırada?
Parti sayısı patladı!
Bu ne hal gençler!
Derince’de minik yüreklerin karne sevinci
Kocaeli’nde süt otu tohumu üreticilerin yüzünü güldürdü
Vali İlhami Aktaş, karne heyecanına ortak oldu
Hesabı kendi seçmenlerine verirler
Yavru tilki Ormanya’da doğaya dönüş gününü bekliyor
Bunaltıcı sıcaklar geliyor!
Çayırova’nın genç basketbolcularından gururlandıran başarı
Pazarlar olmasa vatandaş ucuz meyve sebze yiyemez
Elektrik, su ve doğalgaz faturaları tek ekranda!
Bakan Şimşek'e soruldu: Seçim ihtimali yüksek mi?
Kocaeli’nde plajları gitmeden önce gösteren teknoloji!
