Dolar haftaya rekorla başladı

Ekonomi, 26 Ekim 2020 06:38

Dolar kuru 8 liranın üzerine çıkarak, euro/TL de 9.50'yi aşarak tarihi zirvelerini yeniledi. Piyasalarda gözler açıklanacak veri takviminde olacak. Yurt dışında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı izlenecek.

Dolar haftaya rekorla başladı

Dolar/TL Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentilerin aksine politika faizini sabit tutup onun yerine sıkılaştırmayı faiz koridorunu genişleterek yapması ardından tarihi zirvede seyrini sürdürüyor. TCMB’nin likidite adımları sonucunda gecelik faizler %14’lere yakınsarken küresel piyasalardaki satış baskısı ve dünyada ve Türkiye’de artan corona virüsü yayılımı da piyasada takip ediliyor. Dolar/TL haftaya 8.0261’i görerek tarihi zirvesini yeniledi.
 
Piyasada TCMB kararı haricinde yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, corona virüsünde küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor. Öte yandan corona virüsünde yayılımı Türkiye’de de belirginleşirken Reuters’ta geçen hafta yayımlanan bir haberde ekonomiyi etkilemeyecek, dar kapsamlı tedbirlerin alınabileceğine dikkat çekiliyor.
 
Asya borsaları da bugün Avrupa’da ve ABD’deki artan corona virüsü vakalarının küresel gelecek görünümünü zayıflatmasıyla yeni haftaya sönük bir başlangıç yaptı. Bu hafta üç büyük merkez bankası para kurulu toplantısı yapacak.
 
TAKİP EDİLECEK VERİLER
 
Piyasalar, Kanada Merkez Bankası’nın ve Japonya Merkez Bankası’nın şimdilik faizleri sabit tutmasını beklerken, Avrupa Merkez Bankası’nın ise enflasyon ve büyümeye karşı temkinli duracağını bekliyor. İç gündemde ise bu hafta için öne çıkan önemli gelişmeler ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yarın Citibank tarafından düzenlenen yatırımcı görüşmeleri ve TCMB’nin çarşamba günü gerçekleştireceği enflasyon raporu olacak.
 
TCMB’nin yılın son enflasyon raporunda %8.9 seviyesindeki yıl sonu enflasyon tahminini YEP ile uyumlu olarak %10.5 civarına revize etmesi bekleniyor. TCMB geçen hafta politika faizini sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarının üst sınırını belirleyen geç likidite penceresini (GLP) 150 baz puan artışla %14.75’e yükseltti.
 
TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti cuma günü itibarıyla %12.88 seviyesinde. Temmuz ortasından beri 500 baz puanın üzerinde sıkılaştırmaya giden TCMB’nin PPK kararı öncesi yapabileceği sıkılaştırmanın üst limiti %13.25 idi. PPK sonrası ise bu limit 150 baz puan artışla %14.75 oldu.
 
TCMB POLİTİKALARI SORGULANIYOR
 
Bankacılar Türkiye’den aralıksız çıkış yapan yabancı yatırımcıların TCMB ve takiben diğer ekonomi kuruluşlarının aynı bir önceki PPK sonrası olduğu gibi atabileceği normalleşme adımlarıyla tarihi düşük seviyelerdeki pozisyonlarını yeniden gözden geçirebileceğini düşünüyorlardı. Ancak gelen ilk yorumlar yabancı yatırımcıların geçen haftaki karar sonrası Türkiye pozisyonunda iyimser bir noktaya gitmeyeceği yönünde.
 
Aksine TCMB’nin politikaları ve piyasa beklentilerini yönetebilme kabiliyeti sorgulanıyor. TCMB’nin faiz koridorunu asimetrik bir hale getirmesi ise bankacılara göre “daha öngörülemez ve şeffaf olmayan bir para politikası çerçevesine geri dönmek” anlamına geliyor.
 
Kredibilite de eleştiriler arasında. Bankacılar ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemine paralel ilgili kararı almış olabileceğini düşünüyorlar. Bu kapsamda ekonomi yönetimi TL’de belirgin bir değer kazancını istemiyor. Ancak bu süreç kamunun 120 milyar doların üzerinde döviz arzı yapması sonrası rezervlerde yaşanan düşüşü ve soru işaretlerini belirginleştiriyor.
 
Sokakta herkes “Dolar, borsa, altın ne olur?” diye birbirine soruyor. İşte finansal kuruluşlardan uzman kişilerin hazırladığı teknik analiz notları:
 
BORSA
 
Tacirler Yatırım tarafından hazırlanan notta cuma günü en yüksek 1204 seviyesi test edildikten sonra satış baskısının gün boyu devam ettiği ve yükselen trendin kırıldığı belirtilerek şöyle denildi:
 
Cuma günkü kapanış itibaren yükselen kanalı aşağı yönde kırmış olduk. 1192-1195 direnç bölgesi olmak üzere 1171'e doğru destek arayışının devam edeceğini ve bundan sonraki süreçte yatay trend için bir destek arayışının başladığını düşünüyoruz.
 
Ak Yatırım araştırma bölümü tarafından hazırlanan analizde ise, “BIST100 haftanın son gününde geri çekilme yaşadığı 1179 seviyesinden gelen sınırlı tepkiyle günü tamamladı. Kapanış 1190.63 seviyesinde gerçekleşti.
 
1100 seviyesinden başlayan son yükseliş hareketi içerisinde düzeltme yaşanıyor. Bununla birlikte yaşanan geri çekilme, zayıflama bölgesi olarak belirttiğimiz 1175 seviyesi üzeriyle sınırlı kalırken, kapanış, yakın destek olarak belirttiğimiz 1195/85 bandı içerisinde.
 
Dolayısıyla endeks için kısa periyotta kuvvetli bir olumsuzluktan ziyade sınırlı zayıflama eğiliminden söz ediyoruz. Endekste 1175 seviyesi altını zayıflama bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz.
 
Diğer taraftan yukarı eğilimin yeniden güç kazanması için 1205 seviyesi üzerinde kalıcı hareketi gerekli görüyoruz. Sonrasında 1210/22 bölgesi tekrar gündeme gelebilecektir.  BIST100'de 1185-1175-1168 destek, 1205/10-1222/35-1244 direnç olarak belirtilebilir.” ifadelerine yer verildi.
 
ALTIN
 
Ikon Menkul tarafından hazırlanan analize göre ons altın geçtiğimiz hafta başarısız bir yükseliş denemesinden sonra 1900 desteğine doğru geri çekilmişti ve yeni hafta başlangıcında Asya seansında bu desteği test ediyor. Yukarı tarafta 50 günlük ortalamanın direnç bölgesi olarak takip edildiği belirtilen notta, “Bu bölge üzerinde günlük mum kapanışı gerçekleşmezse sarı metalde aşağı yönlü baskı oluşabilir. destekler, 1900 – 1875 – 1848, dirençler ise 1930 – 1958 – 1984” ifadelerine yer verildi.
 
DOLAR
 
Ahlatcı Yatırım tarafından hazırlanan analizde, “Geçen perşembe günü Merkez Bankası’nın sürpriz diyebileceğimiz faiz kararı sonrasında 7.78 TL seviyelerinden sert şekilde yükselişe geçen ve 7.97 TL'nin üzerine çıkarak tarihi zirvesini geliştiren kurun haftayı yüzde 0,33 yükseliş ile 7,96 seviyesinde tamamladığı takip edildi. Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,97 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,99, 8,02 ve 8,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir.” denildi.
 
Ikon Menkul tarafından hazırlanan analize göre ise dolar/TL Asya seansında 7.98 seviyesine yakın bölgede fiyatlanmaya devam etti. Kurun iki önemli ve destek görevi gören hareketli ortalamaların üzerinde olduğu belirtilen notta, “Olası geri çekilmelerde öncelikle 8, akabinde de 21 günlük ortalamalar takip edilebilir. Seviye olarak ise olası geri çekilmelerde ilk olarak 7.8888 desteği izlenebilir.” denildi. (REUTERS-sozcu.com.tr)

Ekonomi, 26 Ekim 2020 06:38

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Konuşanın ceza almadığı demokrat Türkiye bu mu?

Konuşanın ceza almadığı demokrat Türkiye bu mu?

Kaçak alkole karşı acil önlem çağrısı

Kaçak alkole karşı acil önlem çağrısı

Deprem dirençli kentler nasıl inşa edilir, onu konuşalım

Deprem dirençli kentler nasıl inşa edilir, onu konuşalım

Eğlendirerek öğreten engelsiz etkinlik

Eğlendirerek öğreten engelsiz etkinlik

Kandıra sahillerinde çöp topladılar

Kandıra sahillerinde çöp topladılar

Türkiye Avrupa'nın çöplüğü oldu! Yaparsa hangi parti yapar?

Türkiye Avrupa'nın çöplüğü oldu! Yaparsa hangi parti yapar?

Bahceli PKK liderinin adını anmadan duramıyor!

Bahceli PKK liderinin adını anmadan duramıyor!

Hürriyet’ten Büyükakın’a: Raporlar nerede?

Hürriyet’ten Büyükakın’a: Raporlar nerede?

Kocaeli Valiliği’nden sel, su baskını uyarısı da geldi

Kocaeli Valiliği’nden sel, su baskını uyarısı da geldi

İşte CHP'nin A Takımı!

İşte CHP'nin A Takımı!

Havalar soğudu, Kocaeli’de evsiz vatandaşları kucaklayan merkezde talep arttı

Havalar soğudu, Kocaeli’de evsiz vatandaşları kucaklayan merkezde talep arttı

UNESCO tescilli lezzetle ilgili gün İzmit’in tarihi mekanında kutlandı

UNESCO tescilli lezzetle ilgili gün İzmit’in tarihi mekanında kutlandı

Türkiye’de bilimsel bir ilk! Gürkan Karaçam kaleme almıştı, yayınlanmaya uygun bulundu

Türkiye’de bilimsel bir ilk! Gürkan Karaçam kaleme almıştı, yayınlanmaya uygun bulundu

İmplant tedavisi ücretsiz mi olacak?

İmplant tedavisi ücretsiz mi olacak?

İzmit’teki panelde kadın hakları konuşuldu

İzmit’teki panelde kadın hakları konuşuldu

İzmitli yazar ve kahve üstadı Uğur Ünal Türk Kahvesi’nin kitabını yazdı!

İzmitli yazar ve kahve üstadı Uğur Ünal Türk Kahvesi’nin kitabını yazdı!

Kocaeli Valiliği’nden şiddetli fırtına uyarısı

Kocaeli Valiliği’nden şiddetli fırtına uyarısı

Ev sahipleri 2026’da 3 kat emlak vergisi ödeyecek

Ev sahipleri 2026’da 3 kat emlak vergisi ödeyecek

Denizden 115 bin kamyon çamur çıktı!

Denizden 115 bin kamyon çamur çıktı!

Gölcük’te 5 Aralık böyle geçti!

Gölcük’te 5 Aralık böyle geçti!

Vali Aktaş eski muhtar azasını evinde ziyaret etti

Vali Aktaş eski muhtar azasını evinde ziyaret etti

Köşeye sıkışan rektör gerçekleri yazan medyayı kafir ilan etti

Köşeye sıkışan rektör gerçekleri yazan medyayı kafir ilan etti

Tramvay hattında sökülen ağaçlar başka yere ekilecek

Tramvay hattında sökülen ağaçlar başka yere ekilecek

PKK ile yürütülen sürece karşı çıktığı için açığa alınan polise 3 parti sahip çıktı

PKK ile yürütülen sürece karşı çıktığı için açığa alınan polise 3 parti sahip çıktı

Zeray GYO, halka arz ile büyüme hedefini yeni bir safhaya taşıyor

Zeray GYO, halka arz ile büyüme hedefini yeni bir safhaya taşıyor

İzmit’te Kumla Deresi’nden çıkan toprak yol kenarında bırakıldı

İzmit’te Kumla Deresi’nden çıkan toprak yol kenarında bırakıldı

İmralı sürecinde masayı ABD kurdurdu

İmralı sürecinde masayı ABD kurdurdu

Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı

Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı

İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı

İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı

Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi

Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi

Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı

Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı

Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!

Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!

Bir köklü firmadan daha kötü haber!

Bir köklü firmadan daha kötü haber!

Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!

Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!

BTP’liler Ankara’ya akın edecek!

BTP’liler Ankara’ya akın edecek!

Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak

Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak

Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak

Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak

Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek

Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek

Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi

Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi

Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı

Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı