453 milyar TL vatandaşın cebinden çıkacak

Ekonomi, 07 Eylul 2020 00:37

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, iktidarın son 15 yıllık görev zararının 453 milyar TL'ye ulaştığını ifade etti. Bingöl, "Bunun 483,2 milyar TL’si Sosyal Güvenlik Kurumuna, 30,7 milyar TL’si kamu bankalarına, 29,1 milyar TL’si ise KİT’lere yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

453 milyar TL vatandaşın cebinden çıkacak

Paraanaliz.com'da yer alan habere göre, Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, kamuda 15 yıllık görev zararının 453 milyar TL'ye ulaştığını yazdı. Bingöl, "Ödeyeni 83 milyon vatandaş" söz konusu paranın vatandaşın cebinden çıktığını ve çıkacağını ifade etti.

Bingöl'ün yazısını Twitter hesabından paylaşan ekonomist Atilla Yeşilada ise "Düşman uyur, ParaAnaliz uyumaz. 7/24 sizin için çalışıyoruz" notunu düştü.Yıllar İtibariyle Görev Zararlarının Seyri Nasıldır?Aşağıdaki tabloda 2006 yılından 2020 yılı Temmuz ayı sonuna kadar gerçekleşmiş görev zararlarına ilişkin verilere yer verilmiştir.

Görev zararları esas itibariyle:

– Kamu teşebbüslerine (TCDD, TMO, TKİK, Et ve Süt Kurumu, Çay-Kur gibi)

– Sosyal Güvenlik Kurumlarına,

– Mali Kurumlara (Halkbank, Ziraat Bankası, Eximbank gibi)alt başlıklar çerçevesinde sınıflandırılabilir. Burada sosyal güvenlik kurumlarına ilişkin görev zararları ayrı bir kategoridir. Bu nedenle SGK’ya yapılan görev zararları burada ayrıntılı olarak işlenmeyecektir. Burada özellikle kamu iktisadi teşebbüslerine ve kamuya ait mali kurumlara yapılan görev zararları üzerinde durulacaktır.
 
2006 yılından bu yana (2020/07) bütçeden yapılan görev zararı ödeme tutarı 543,2 milyar TL’dir. Bunun 483,2 milyar TL’si Sosyal Güvenlik Kurumuna, 30,7 milyar TL’si kamu bankalarına, 29,1 milyar TL’si ise KİT’lere yapılmıştır.

Görev zararlarının yıllar itibariyle gelişimine bakıldığında özellikle 2014 yılından itibaren hızlı bir artış trendine girildiği görülmektedir. Aslında Türkiye’de ekonomik verilerin kötüye gittiği dönemlerde görev zarar tutarlarındaki artışlar ve büyüklükler dikkat çekicidir.

Konunun ekonometrik analizlere tabi tutulması durumunda ilginç korelasyonların elde edilmesi muhtemeldir.Mali Kurumlar ve KİT’lere Yapılan Görev Zararı Ödemelerindeki GelişimKamu iktisadi teşebbüslerine yapılan görev zararı ödemeleri ile kamu bankalarına yapılan görev zararlarına ilişkin gelişim süreci aşağıda sunulmuştur.

Yukarıdaki grafikten açıkça görüldüğü üzere son dönemde mali kurumlara yapılan görev zararı ödemeleri hızla artmış ve KİT’lere yapılan görev zararı ödemelerinin çok üzerine çıkmıştır. 2019 yılında mali kurumlara yapılan görev zararı ödemesi KİT’lere yapılan görev zararı ödemelerinin 3 katını aşmıştır.

Bunda son dönemde piyasanın canlandırılması için kamu bankalarına düşük faizli kredi verme görevinin yoğun olarak verilmesi etkili olmuştur.Mali Kurumlara Yapılan Görev Zararı ÖdemeleriMali kurumlara yapılan görev zararları esas itibariyle Ziraat Bankası ve Halkbank üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Yıllar itibariyle mali kurumlara yapılan görev zararı, kurum bazında aşağıda sunulmuştur.Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere Ziraat Bankası ve Halkbank dışındaki mali kurumlara yapılan görev zararı ödemeleri cüzi miktarda kalmaktadır.

Son yıllarda Eximbank’a yapılan görev zararı ödemelerinde artış olduğu görülmektedir.Görev zararının hesap şekli, bu zararların ilgili bankaların ticari iş ve işlemleri içindeki yeri, bilanço ve gelir tablolarına etkileri ayrıca analiz edilmesi gereken bir konudur. Halkbank’ın borsaya kote ve halka açık bir ticaret şirketi olduğu düşünüldüğünde görev zararı uygulamasının analizi ayrı bir önem kazanmaktadır.

Kamu Teşebbüslerine Yapılan Görev Zararı Ödemeleri2006 yılından bu yana pek çok Kamu Teşebbüsüne görev zararı ödemesi yapılmıştır.

Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür

:– T.C. Devlet Demiryolları

– Tarım işletmeleri– Toprak Mahsulleri Ofisi

– Teke

l– ÇAY-KUR

– TEDAŞ

– ÜAŞ

– TETAŞ

– TTK

– Tarım ve Kredi Kooperatifleri

– TŞFAŞ

– Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu

– Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü

– Diğer Teşebbüsler2006 yılından bu yana görev zararı ödemesinde öne çıkan kamu teşebbüsleri ise aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:Türkiye Kömür işletmelerine yapılan görev zararı ödemelerinin özellikle 2014 yılından itibaren hızlı bir artış trendine girdiği ve son dört yılda 4,9 milyar TL’ye ulaştığı görülmektedir.

Son ondört yılda sadece Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna 8,45 milyar TL görev zararı ödenmiştir. 14 yıllık dönemde Toprak Mahsulleri Ofisine ödenen görev zararı tutarı ise 13 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Görev Zararı Ödemeleri Vergi Mükellefini İlgilendirmeli mi?Görev zararı ödemelerinin tamamı merkezi yönetim bütçesinden yapılan ödemelerdir. Bunun anlamı şu, örneğin hükümet tarafından Ziraat Bankasına düşük faizli kredi ver dendiğinde, düşük faizli krediyi alan kişinin piyasa koşullarına göre daha uygun imkanlarla sunulan kredi nedeniyle sağladığı mali faydanın tamamı vergilerimizle karşılanır.

Başka bir deyişle, piyasa koşullarının dışına çıkarılan KİT’ler veya kamu bankalarının daha ucuza sunduğu hizmet, mal veya daha pahalıya aldığı ürünler için ilgililere sağlanan faydanın tamamı vergilerimizden bu kişilere doğrudan pay aktarılması demektir.

Görev zararının yukarıdaki niteliği, vergi mükelleflerinin vergilerimiz nerelere harcanıyor sorusu sorarken, görev zararlarının kimlere sağlanan imkanlardan kaynaklandığını da sorgulamasını gerektirmektedir.Kamu bankaları tarafından, piyasa koşullarının çok altında sunulan krediler kimlere sunulmuştur?

Hangi kriterler esas alınmıştır? Düşük faiz oranı ile alınan bu krediler ilgililer tarafından amacına uygun olarak kullanılmış mıdır? Tüm bunlar analiz edilmekte midir?

Yapılan piyasa koşullarının dışındaki hizmet sunumu, mal satışı veya mal alışları piyasa mekanizmasını, piyasada kaynakların etkin ve rasyonel dağılımını nasıl etkilemektedir? Piyasada kalmasının ekonomik açıdan mümkün ve rasyonel olmadığı şirketler görev zararları yoluyla, ekonomiye ve bütçeye yük olma pahasına, hayatta mı tutulmaktadır?

Kamu bankalarından düşük faizli kredi alan işletmelerin, özel bankalarda mevduat hesabı açarak bu paraları oralarda değerlendirdiği, altına yatırım yaptığı türden örneklere rastlanmaktadır. Vergilerimizle finanse edilen kaynakların, kimlere, hangi amaçla, nasıl verildiği; amacına uygun kullanımının takip edilip edilmediği konusu vergi ödeyen herkes için sorması gereken sorular.

GÖREV ZARARI NEDİR?

Görev zararı, kamu iktisadi teşebbüslerine hükümetçe piyasa şartlarının dışına çıkacak tarzda görev vermeleri nedeniyle oluşan zararlardır. Örneğin, kamu politik amaçlarla A kamu bankasına konut alacaklara piyasa faiz oranın 5 puan altında kredi verdirtir.

Verilen bu kredi nedeniyle A bankası piyasa kredi faizi ile düşük kredi faizi arasındaki fark kadar karından mahrum kalmaktadır. İşte kamu bankasının, iktidarın talimatları doğrultusunda piyasa şartlarına göre düşük oranlı faiz uygulaması nedeniyle uğradığı bu gelir kaybı bütçeden karşılanır.

Bütçeden kamu bankasına bu kapsamda yapılan ödemeler merkezi yönetim bütçesinde “görev zararı” olarak kaydedilir.Benzer şekilde, toprak mahsulleri ofisine piyasa şartlarının üzerindeki fiyatla alım yapma görevi verildiğinde, bu alımlar nedeniyle kurumun uğradığı zarar yine görev zararları kaleminde bütçeden ödenir. 

Ekonomi, 07 Eylul 2020 00:37

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Herkes memleketinde yaşasa Kocaeli nüfusu ne kadar olurdu?

Herkes memleketinde yaşasa Kocaeli nüfusu ne kadar olurdu?

3. Kapanca Festivali böyle başladı

3. Kapanca Festivali böyle başladı

Dilovası Belediyesi’nin yeni hizmet binasında sona yaklaşılıyor

Dilovası Belediyesi’nin yeni hizmet binasında sona yaklaşılıyor

Geleceğin kadın girişimcileri Gebze’de ödüllendirildi

Geleceğin kadın girişimcileri Gebze’de ödüllendirildi

Kocaeli Bilnet Okulları’nda mezuniyet coşkusu

Kocaeli Bilnet Okulları’nda mezuniyet coşkusu

Kocaeli’ndeki toplu taşımada yeni hatlar yolda

Kocaeli’ndeki toplu taşımada yeni hatlar yolda

Tarihçi Volkan Şenel Körfez Meclisi’nde konuştu

Tarihçi Volkan Şenel Körfez Meclisi’nde konuştu

Çayırova’daki bu konserde 80’ler rüzgarı esti!

Çayırova’daki bu konserde 80’ler rüzgarı esti!

Körfez Hodri Meydan 1989 taraftarlarının artık bir derneği var!

Körfez Hodri Meydan 1989 taraftarlarının artık bir derneği var!

Kocaeli’de mavi bayraklı plajlar tüm kriterlere uygun

Kocaeli’de mavi bayraklı plajlar tüm kriterlere uygun

Sahillerde yoğun kontrol

Sahillerde yoğun kontrol

2 milyonluk KOSGEB desteği balon çıktı!

2 milyonluk KOSGEB desteği balon çıktı!

İzmit’te 28 Haziran Futbol Şenliği heyecanı başladı

İzmit’te 28 Haziran Futbol Şenliği heyecanı başladı

Kenan Sofuoğlu’ndan Başiskele’deki o merkeze tam not 

Kenan Sofuoğlu’ndan Başiskele’deki o merkeze tam not 

Ormanya’da açık havada sinema

Ormanya’da açık havada sinema

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektörü 2’inci kez KOTO’da toplandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektörü 2’inci kez KOTO’da toplandı

SEDAŞ’tan dolandırılmayın uyarısı

SEDAŞ’tan dolandırılmayın uyarısı

Kafe ve restoranlarda yeni dönem başlıyor

Kafe ve restoranlarda yeni dönem başlıyor

Derince’nin mahallelerinde şenlik var!

Derince’nin mahallelerinde şenlik var!

Gebze’deki çöken binanın bilirkişi raporuna ne oldu?

Gebze’deki çöken binanın bilirkişi raporuna ne oldu?

Dilovası'nda başkan yardımcısı gözaltına alındı

Dilovası'nda başkan yardımcısı gözaltına alındı

Emekli polislere yeni sosyal yaşam alanı için ilk adım atıldı

Emekli polislere yeni sosyal yaşam alanı için ilk adım atıldı

Kocaeli'de trafik cezaları ve radar uygulamaları vatandaşı mağdur ediyor

Kocaeli'de trafik cezaları ve radar uygulamaları vatandaşı mağdur ediyor

İzmit’te esnaf ve vatandaşı buluşturan Alışveriş Festivali başladı

İzmit’te esnaf ve vatandaşı buluşturan Alışveriş Festivali başladı

Emekli ve asgari ücretliler için ara zam çağrısı

Emekli ve asgari ücretliler için ara zam çağrısı

Ümit Özdağ'a Şeyh Said cezası!

Ümit Özdağ'a Şeyh Said cezası!

TEM Otoyolu Muallimköy Kavşağı 35 gün kapalı kalacak

TEM Otoyolu Muallimköy Kavşağı 35 gün kapalı kalacak

Muhalefetin çamur güreşine bizi çekmesine izin vermiyoruz!

Muhalefetin çamur güreşine bizi çekmesine izin vermiyoruz!

Bu mu adalet?

Bu mu adalet?

Dilovası’nda o park ve mesire alanı yenileniyor

Dilovası’nda o park ve mesire alanı yenileniyor

Çayırova Fatih Sultan Mehmet Parkı’nda çalışmalara devam 

Çayırova Fatih Sultan Mehmet Parkı’nda çalışmalara devam 

Büyükakın: Sosyal yaşamın kalbi bu merkezde atacak

Büyükakın: Sosyal yaşamın kalbi bu merkezde atacak

Güngör çiftine Güle güle oturun dediler!

Güngör çiftine Güle güle oturun dediler!

Derince Harikalar Sahili’nde harika konser!

Derince Harikalar Sahili’nde harika konser!

Körfez zabıtasından güvenli ulaşım denetimi

Körfez zabıtasından güvenli ulaşım denetimi

İzmit’ten Büyükada’ya vapur gezisi

İzmit’ten Büyükada’ya vapur gezisi

5 bin haneye yetecek elektriği kaçak olarak kullandılar!

5 bin haneye yetecek elektriği kaçak olarak kullandılar!

Hindistan-AB Serbest Ticaret Anlaşması rekabet gücümüzü zorlayabilir

Hindistan-AB Serbest Ticaret Anlaşması rekabet gücümüzü zorlayabilir

Başiskele’deki dünya rekoru kırılan projede 9 köprünün montaj işi tamam

Başiskele’deki dünya rekoru kırılan projede 9 köprünün montaj işi tamam

Kocaeli’de konut satışındaki düşüşün sebebi ne?

Kocaeli’de konut satışındaki düşüşün sebebi ne?