Azerbaycan Derneği’nden Ermeni iftiralarına karşı proje
Gündem, 26 Ağustos 2020 11:26Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği’nin İç İşleri Bakanlığı’na sunulup, kabul edilen çalışması ile gerek 1915 tehciri konusunda Türkiye’ye atılan iftiralara karşı ve gerekse de Hocalı başta olmak üzere Karabağ’da gerçekleşen Ermenistan’ın yaptığı vahşete yönelik olarak proje Kocaeli’de hayata geçiriliyor
Azerbaycan Türkleriyle Azerbaycan’dan göçerek başta Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerine yerleşen Azerbaycan Türkleri’nin sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi, eğitim, öğretim vs. meseleleri konusunda çalışmak üzere kurulmuş bulunan Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği’nin Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı’na hazırlayıp sunduğu “Asılsız Ermeni İftiralarına Açıklık Getirme Projesi” tanıtımı 27 Ağustos Çarşamba günü Derneğin SEKAPark Kültür Alanı’ndaki Genel Merkezi’nde düzenlenen kahvaltılı bir basın toplantısı ile gerçekleşti.
Dernek Başkanı Bilâl Dündar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısında, dernek yönetiminin yanı sıra Proje Koordinatörü Alptekin Cevherli de hazır bulundu. Başta Kocaeli’nde yaşayan 2 milyondan fazla insanı hedef alan proje tamamlandığında, Türkiye’nin en çok mağdur edildiği asılsız Ermeni soykırımı iddialarına karşın ses getirilmesi ve kamuoyu oluşturulması hedefleniyor.Proje kapsamında 1915 öncesinde ve sonrasında ve Karabağ’ın Ermeni kuvvetlerince işgali esnasında Türklere yönelik yaptıkları katliamların kamuoyuna anlatılması amaçlanıyor.
Selçuklu ve Osmanlı idarelerinde asırlarca birlikte yaşayan Türkler ve Ermeniler arasında kültür alışverişi olmuştur. Şehir hayatında aynı ya da farklı mahallelerde iç içe oturan “hemşehri” halklar birbirlerinin inanç, anlayış, dil ve folklorunu aldıkları gibi, köylerde de ortak yaşayış pratikleri geliştirmişlerdir. Ermenileri Türk hâkim unsurun tesiri altına girmeye iten etkenlerin başında, onların Bizans idaresinden ve Rumlardan gördükleri baskı ve katliamlara karşılık, Türk yönetiminin ve halkının saygılı ve müsamahakâr tutumu gelmektedir. Ayrıca Osmanlı ve Selçuklulardan idari, ticari ve sosyal bakımdan elde ettikleri imkânlar ve imtiyazlar da bu etkileşimi kolaylaştırmıştır.
İki toplumun kültürel ortaklığı, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir iletişim aracı olan dil konusunda da açıkça görülmektedir. Türkçede Ermeniceden alınmış 800’ün üzerinde kelime bulunurken, Türkçeden Ermeniceye 4.000’den fazla kelime geçmiştir. Anadolu’nun çeşitli yerlerinden Batı’ya göçmüş çok sayıda Ermeni ailenin soyadında bir meslek (Kuyumcuyan), bir durum (Kardeşyan) veya memleket (Maraşlıyan) gibi Türkçe hatıraları varlığını korumaktadır.
Ermeniler, Anadolu’da yaşadıkları zaman içerisinde hiçbir zaman bağımsız olamamışlar, mütemadiyen himaye altında yaşamışlar ve karşılığında da vergi ödemişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, kendilerine, devletin üst kademelerinde birçok görevler verilmiştir. Ancak, özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren emperyalist devletlerin teşvik ve tahrikleriyle, memleket içerisinde karışıklıklar çıkarmaya başlamışlardır.
Birinci Dünya Savaşı sırasında ise devlete isyan ederek sivil Müslüman halkı katletmeye başlamışlardır. Osmanlı yönetimi de 27 Mayıs 1915 tarihinde çıkarmış olduğu Tehcir Kanunu ile Ermenileri güvenli bölgelere göç ettirmiştir. Ermeniler ise tehcir sırasında güya yüz binlerce Ermeni’nin soykırıma uğradığını iddia etmektedirler. Hâlbuki gerçek bunun tamamen aksini ortaya koymaktadır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılan kazılarda Müslüman Türklere ait çok sayıda toplu mezarlar ortaya çıkarılmıştır.
Bu mezarlar Ermenilerin değil, Türklerin soykırıma uğradığının en açık delillerindendir. O halde şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Sözde Ermeni soykırım iddialarının gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Soykırıma uğrayanlar Ermeniler değil, Türkler olmuştur. İşte bu gerçeklerin özellikle gençlere, Türk ve dünya kamuoyuna proje sayesinde en objektif şekilde internet, sosyal medya, kısa filmler, konferanslar ve kitaplar yoluyla anlatılması amaçlanmıştır.
Bu kapsamda;
⦁ Türk ve dünya kamuoyuna kurulacak internet sitesi vasıtasıyla İngilizce ve Türkçe olarak asılsız Ermeni iddialarına yanıt verilmesi.
⦁ Kurulacak sosyal medya hesaplarıyla Türkiye’nin tezlerinin duyurulması ve geleceğimizin gençlere aktarılması.
⦁ Ermeni çetelerin Anadolu’da yaptığı katliamları gösteren sergiler yapılması.
⦁ Ermeni çetelerin ve Ermenistan’ın yaptığı katliamları anlatan (İngilizce, Rusça ve Türkçe) kısa filmler yapılması ve çeşitli mecralarda ve sosyal medya üzerinden yayınlanması.
⦁ Ermeni ordusunun ve çetelerinin yaptıkları katliamları konu alan, belge ve bilgilerin de değerlendirileceği bir konferans tertiplenmesi.
⦁ 31 Aralık’ta geleneksel olarak kutlanan Dayanışma Günü çerçevesinde Azerbaycan ve Türkiye’nin dayanışmasını konu alan bir şölen düzenlenmesi.
⦁ Ermeni çetelerinin yaptığı katliamları anlatan (İngilizce ve Türkçe) kitapların basılması ve dağıtılması.
⦁ Dernek Merkezi’nde bulunan kütüphanenin zenginleştirilmesi ve daha işler hale gelerek modernize edilmesi
⦁ Dernek Merkezi’nde bulunan Soykırım Müzesi’nin zenginleştirilmesi ve daha işler hale gelerek modernize edilmesi gerçekleştirilecektir.
Şu an için proje süresi ve bütçesi 5 ay olarak plânlanmış olup, takvim revize edilebilecektir. Gerek kitaplar, gerek kütüphane ve gerekse de sosyal medya hesaplarının aktif tutulması sayesinde Asılsız Ermeni İftiralarına Açıklık Getirme Projesi’nin sürdürülebilirliği sağlanacaktır.
Gündem, 26 Ağustos 2020 11:26
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Türk Ocakları Kocaeli Şubesi, ölümünün 29’uncu yılında Türkeş’i andı
İlber Ortaylı hayatta olsa buna ne derdi?
Eğitimci yazar Cemil Mor okurlarıyla buluştu
İtalya’yı salladı, attığını vurdu!
İşte yeni Türkiye! Terörist başının doğum günü kutlandı
Erbakan o görüşmeye sert çıktı
Cezalar arttı ama kazalar azalmadı!
Stadyum Yolu’nda bu önlem yeterli mi?
Dilovası’nda MHP’lilerden Vanlı çocuklara anlamlı destek
Cumhuriyet düşmanlarına kötü haber!
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü torpil yuvası mı?
İYİ Parti Kocaeli’den ziyaretlere devam
Dövizi tutmak için kaç milyar dolar harcandı?
Başkan Sezer iki altın madalya kazanan yüzücüyü kutladı
Kocaelili çiftçilere sebze fidesi desteği
Buna milli iradeye saldırı denir! Bir başkan daha tutuklandı
Dikkat! Başiskele Kavşağı’nda geceleri trafik güzergahı değişecek
Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?
O noktada kaza geliyorum diyor
Ara seçim formülü gerçekçi değil
Sakın terörist başını affetmeye kalkmayın!
Elektrik ve doğalgaza zam
Dilovası’na gelen bakanı AKP ve MHP’liler karşıladı
Uçkuruna düşkün başkan AKP'li olunca başka türlü davranılıyor!
Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü’nün başarılı oyuncusu Berk’e milli davet
Gebze’de Saadet partililerden anlamlı ziyaret
Zeytinoğlu: Sanayicimizi rahatlatacak adımların atılması oldukça önemli
Çayırova’da spor lisesi projesi Başkan Çiftçi’nin takibinde
Kadınlar için uygulamalı eğitim alanı Ana Kafe hizmette
Kamu araçları kişisel işlerde mi kullanılıyor?
Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Sarıdoğan’dan İran uyarısı
Göreve iade edilmeyen hâkim üzüntü nedeniyle kanserden öldü
Vatandaşın sofrasından her ay 468 ekmeği çaldılar
Gölcük’te denizaltı faciası böyle anılacak
Trollerin kimlikleri açığa çıkacak!
İzmitlileri sanat müziğine doyurdular!
Gökçe: Okuyan, araştıran ve düşünen nesillerle geleceğimiz çok daha aydınlık
İYİ Parti Kocaeli’den ziyaret atağı
AKP'lilere soruşturma izni yok! İşte adil düzen
