AKP'deki erimeyi durduracak hiçbir güç görünmüyor
Siyaset, 21 Ağustos 2020 22:49Nurcuların yayın organı Yeni Asya gazetesi yazarı Ahmet Battal, “AKP’deki erimeyi durduracak hiçbir güç ve hiçbir icat görünmüyor” dedi.
Nurcuların yayın organı Yeni Asya gazetesi yazarı Ahmet Battal, “AKP’deki erimeyi durduracak hiçbir güç ve hiçbir icat görünmüyor” dedi.
Bugünkü köşesinde “Seçim Sistemi Ateşi” başlıklı bir yazı kaleme alan Ahmet Battal, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni eleştirdi.
Battal yazısının devamında “AKP sık sık gündeme getirdiği konuyu yeniden gündemde tutuyor. AKMHP komisyonu çalışıyor. Bu kere çalışma görünüşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı yakıştırılan ve CHS diye kısaltılan yeni ucubeyi takviye edebilmek gerekçesiyle yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Ahmet Battal’ın yazısı şöyle:
“Daha demokratik bir seçim ve temsil sistemi, ana hatları itibariyle 12 Eylül’den kalma anti- demokratik sistemi uygulayan Türkiye için bir mecburiyet.
Bu, demokrasinin geliştirilmesi için gerekli.
Dışarıya karşı imajımız için gerekli.
Devlet ile siyasetin bütünleşmesi için gerekli.
Siyaset ile toplumun kenetlenmesi için gerekli.
Toplumsal barış için gerekli.
Siyasî barış için gerekli.
Aslında neyin nasıl olması gerektiğini bulmak da zor değil. Yeter ki niyet bu olsun.
En iyi ve en doğru seçim ve temsil sistemini, eskiden siyaset yapmış ve şimdi aktif siyaset dışı kalmış uzmanlar yazar. Zira onlar neyin daha doğru olduğunu, neyin nasıl olması halinde nasıl sonuç doğuracağını tecrübelerin de yardımıyla görmüşler ve üstelik unlarını eleyip eleklerini asmışlardır.
Ama demokrasilerde görev onların değil siyaset kurumunundur. (Bu da de- mokrasinin bir paradoksu olarak kayıtlara geçmiştir).
Bu durum aynen şuna benzer:
Halka açık ve binlerce ortağı olan bir şirkette ya da çok şubeli bir dernekte seçim, yönetim ve denetim modelinin nasıl olması gerektiğini o dernek ya da şirketin mevcut yönetimine sorarsanız sağlıklı cevabı alamazsınız. İnsandır, kendine yontma riski vardır.
Ama aynı soruyu şirket veya dernek yönetme tecrübesine sahip bağımsız bir uzmana sorarsanız dünyanın tecrübesini önünüze yığar ve ideali gösterir.
İdeal bir seçim ve temsil sistemi evrensel değerlerle birlikte yürür. Gözetilecek dengeler bellidir. “Temsilde adalet, yönetimde istikrar” gibi siyasî prensipler bun- lara işaret eder.
Elbette yerel ihtiyaçlar da nazara alınmalı.
Meselâ her ülkenin kendisine göre siyasî gelenekleri vardır ve olur. Meselâ her ülkede siyasî akımların gücü ve yakınlığı birbirinden farklıdır. Bunlar da nazara alınır.
Ama bunların hiçbiri “bir partiyi iktidarda tutmak” için yapılmaz.
Yapılırsa, onu yapan, maksadının aksi ile karşılaşır, milletten tokadını yer, yemiştir, yiyecektir. Milleti -af buyurunuz- “güdülecek enayi koyun” sananlar, sandık başında uyanırlar. En iyi örnek ANAP ve Özal’dır.
Bu konuda AKP’nin yaptığına gelince:
AKP sık sık gündeme getirdiği konuyu yeniden gündemde tutuyor. AKMHP komisyonu çalışıyor.
Bu kere çalışma görünüşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı yakıştırılan ve CHS diye kısaltılan yeni ucubeyi takviye edebilmek gerekçesiyle yapılıyor.
Ama asıl niyetin AKMHP koalisyonunu iktidarda tutabilmek olduğunu çoban biliyor.
Zaten ortaya dökülen ön bilgiler de gösteriyor ki amaç Cumhur İttifakını güç- lendirmek ve karşı ittifakı ya da ittifakları zayıflatmak.
İşe yarar mı? Göreceğiz.
Ama şunu iyi biliyoruz: AKP’deki erimeyi durduracak hiçbir güç ve hiçbir icat görünmüyor.
Mesele karşısına neyin konulabileceği.
Zaten bu sebeple Meral Akşener’den Ali Babacan’a ve Ahmet Davutoğlu’na, Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Abdullah Gül’e, Selahattin Demirtaş’tan hepsine … sinyaller gelip gidiyor.
Ama hep şahısları konuşuyoruz. Kerizmalar arıyoruz.
Oysa bize partiler demokrasisi lâzım. Zira şahsî karizmanın ülkeyi getirdiği yer ortada.”
Siyaset, 21 Ağustos 2020 22:49
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Körfez’de de BTP’liler pazarda üyelik standı açtı
Binlerce takipçisi olan hesaplara erişim engeli
Başkan Gökçe’den araç tanıtım töreninde sosyal belediyecilik vurgusu
Potanın Kocaeli’deki tanınmış ismi Sinan Us hayatını kaybetti
Fon vurgununda turpun büyüğü geliyor!
Nazmi Ertuğral’dan nokta atışı siyasi tespit!
Dilovası’nda Afet Koordinasyon Merkezi ve Halk Kütüphanesi açılıyor
Bavyeralı firma temsilcisi ile GTO üyeleri arasında ikili iş görüşmeleri
SEDAŞ yöneticileri muhtarları dinliyor, ama bildiklerini okuyorlar!
Kandıralı öğrencilere de15 bin TL’lik destek verilecek
Başkan Büyükakın din görevlileri ile bir araya geldi
Başkan Gökçe’den iki eğitim kurumuna ziyaret
Kocaeli vekilinden Bakan Kurum’a Safiport soruları!
Dilovası’nda sürücülere ve vatandaşlara uyarı
Saygınlar Kulübü üyelerine kitap hediye edildi
Tweet attı diye evine polis gönderdiler
Kaynaklar patronlara akıyor
Vali Aktaş ile Başkan Büyükakın Filistinli çocuklar için çizdi
Kitap Fuarı’nda 46 yıl önce çekilmiş fotoğrafını gördü
İzmit’te üniversitelilere ücretsiz akşam yemeği desteğine devam
Vurgunun TBMM'de araştırılmasına yanaşmıyorlar!
O ilçedeki cadde 17 milyon TL harcanarak yenilendi
AKP'den ihraç edildi
Ercan Yamen’in kardeşi ile kardeşinin eşi kaza kurbanı oldu
Büyükşehir’den 91 bin dekar alanlık yem bitkisi desteği
İzmit’te Sokak Hayvanları Barınma Merkezi‘nde son aşamaya gelindi
Dilovası’nda MHP’liler Bahçeli’nin sözlerini tekrarladı
Gölcük Belediyesi’nden okul bahçesine 4 derslikli prefabrik yapı
Anayasa Mahkemesi'nden emeklileri ilgilendiren karar!
Körfez’de güneş enerjisi santrali kurulacak
İSU Genel Müdürü Sağlık’ın sesi taklit edilerek para isteniyor
Ford Otosan, Kocaeli fabrikalarında yapay zeka destekli çözüm
Fabrikalar küçülüyor, işçiler işini kaybediyor
Evine polis gönderilmedi, ifadeye çağrıldı
Dilovası’nın Ekim Ayı Meclisi’nde hangi kararlar alındı?
AK Parti Darıca Kadın Kolları Teşkilatı, Kocaeli 1’incisi oldu
Büyükakın’ın Soyut Vatan kavramı kitaplaştı
Kocaelisporlu futbolcular minik taraftarlarla Kitap Fuarı’nda buluşacak
Sandıkta alamadıklarını masada aldılar!
