KSO Başkanı Zeytinoğlu o verileri değerlendirdi
Ekonomi, 13 Temmuz 2020 22:54Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretimi ve cari denge verilerini değerlendirdi.
TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Covid-19 etkisiyle nisan ayında bozulmalar yaşanan öncü göstergelerde, mayısla birlikte başlayan toparlanmanın sanayi üretiminde de görüldüğünü söyleyerek, “Mayıs ayı, Covid-19 etkisiyle duruşa geçen firmaların üretime başladığı ay idi. Bununla birlikte ihracat ve kapasite kullanımlarında da aylık bazda yükselişler yaşandı. Dolayısıyla mayıs ayıyla birlikte üretimde de toparlanma olacağını tahmin ediyorduk. Nitekim sanayi üretimi mayısta aylık bazda yüzde 17.4 artış gösterdi. Bu artışla birlikte, yıllık bazda gerçekleşen gerileme yüzde 19.9 oldu.” dedi. Zeytinoğlu, “Haziran ayında sanayi üretiminde yıllık gerilemenin çok daha sınırlı olabileceğini düşünüyoruz. Ağustos’tan sonra üretimde eski potansiyelin yakalanarak hem aylık hem yıllık bazda artışlar görebileceğimizi bekliyoruz.” dedi.
Sektörler ve ana sanayi gruplarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Aylık bazda her sektörde toparlanma olduğunu görüyoruz. Sermaye malı üretiminde aylık yüzde 40.2 ve yüksek teknolojili ürün üretiminde gerçekleşen yüzde 30.6’lık artışları önemsiyor ve olumlu buluyoruz.” dedi.
-T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan mayıs ayı cari denge verisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mayıs ayında cari denge 3 milyar 764 milyon dolar açık verdi. Mayıs ayında verilen bu açıkta, dış ticaret açığındaki artış ile hizmet gelirlerindeki gerilemenin etkisini görüyoruz. Dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre 2 milyar 389 milyon dolar artarak 2 milyar 734 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmet gelirleri ise geçen yılın mayıs ayında 2 milyar 907 milyon dolar katkı sağlarken, bu yıl 33 milyon dolar açık verdi. Bunların sonucunda yıllık cari açık 8 milyar 244 milyon dolara yükseldi” dedi. Birkaç ay daha cari açıkta yükseliş olabileceğini söyleyen Zeytinoğlu, “Haziran ayında dış ticaret açığındaki gerilemenin cari açığa olumlu yansıyacağını ancak salgın nedeniyle, turizm gelirleri ve hizmet sektörünün katkısının maalesef geçmiş yılların gerisinde ve çok sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Ekonomi, 13 Temmuz 2020 22:54
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Herkes memleketinde yaşasa Kocaeli nüfusu ne kadar olurdu?
3. Kapanca Festivali böyle başladı
Dilovası Belediyesi’nin yeni hizmet binasında sona yaklaşılıyor
Geleceğin kadın girişimcileri Gebze’de ödüllendirildi
Kocaeli Bilnet Okulları’nda mezuniyet coşkusu
Kocaeli’ndeki toplu taşımada yeni hatlar yolda
Tarihçi Volkan Şenel Körfez Meclisi’nde konuştu
Çayırova’daki bu konserde 80’ler rüzgarı esti!
Körfez Hodri Meydan 1989 taraftarlarının artık bir derneği var!
Kocaeli’de mavi bayraklı plajlar tüm kriterlere uygun
Sahillerde yoğun kontrol
2 milyonluk KOSGEB desteği balon çıktı!
İzmit’te 28 Haziran Futbol Şenliği heyecanı başladı
Kenan Sofuoğlu’ndan Başiskele’deki o merkeze tam not
Ormanya’da açık havada sinema
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektörü 2’inci kez KOTO’da toplandı
SEDAŞ’tan dolandırılmayın uyarısı
Kafe ve restoranlarda yeni dönem başlıyor
Derince’nin mahallelerinde şenlik var!
Gebze’deki çöken binanın bilirkişi raporuna ne oldu?
Dilovası'nda başkan yardımcısı gözaltına alındı
Emekli polislere yeni sosyal yaşam alanı için ilk adım atıldı
Kocaeli'de trafik cezaları ve radar uygulamaları vatandaşı mağdur ediyor
İzmit’te esnaf ve vatandaşı buluşturan Alışveriş Festivali başladı
Emekli ve asgari ücretliler için ara zam çağrısı
Ümit Özdağ'a Şeyh Said cezası!
TEM Otoyolu Muallimköy Kavşağı 35 gün kapalı kalacak
Muhalefetin çamur güreşine bizi çekmesine izin vermiyoruz!
Bu mu adalet?
Dilovası’nda o park ve mesire alanı yenileniyor
Çayırova Fatih Sultan Mehmet Parkı’nda çalışmalara devam
Büyükakın: Sosyal yaşamın kalbi bu merkezde atacak
Güngör çiftine Güle güle oturun dediler!
Derince Harikalar Sahili’nde harika konser!
Körfez zabıtasından güvenli ulaşım denetimi
İzmit’ten Büyükada’ya vapur gezisi
5 bin haneye yetecek elektriği kaçak olarak kullandılar!
Hindistan-AB Serbest Ticaret Anlaşması rekabet gücümüzü zorlayabilir
Başiskele’deki dünya rekoru kırılan projede 9 köprünün montaj işi tamam
