Hak-İş'ten kıdem tazminatı açıklaması
Gündem, 22 Haziran 2020 23:24HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, mevcut sistemdeki kıdem tazminatını hak etme ve erişimde birtakım zorluklar bulunduğunu belirterek, “Kazanılmış hakların korunduğu ve çalışanların tamamına yönelik güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir modele ihtiyaç duyulduğu inancındayız. İstisnasız her bir çalışan için güvence altına alınacak, haksızlıkların, adaletsizliklerin yaşanmayacağı bir sistemin geliştirilmesi gerekmektedir” dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Aralan kıdem tazminatı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Çalışma hayatımızın en önemli gündem maddelerinden biri olan kıdem tazminatı gerek yerine getirdiği fonksiyonları ve gerekse hukuki niteliği bakımından uzun süredir tartışılmaya devam etmektedir. Mevcut kıdem tazminatı sistemi içerisinde, işçilerin kıdem tazminatı hakkına erişiminde gerek yasal birtakım boşluklar gerekse birtakım olumsuz işveren uygulamaları nedeniyle, oldukça zorluklar bulunmaktadır.
Kıdem tazminatında tavan uygulaması, bir yıl çalışma şartı, sadece iş kanunu kapsamındaki işçilerin tazminattan yararlanması gibi birçok sınırlama mevcuttur. HAK-İŞ olarak kıdem tazminatı konusunda kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde ve her çalışanı kapsayıcı bir düzenleme yapılması gerektiği görüşümüzü her platformda dile getirdik. Çalışma hayatının bu önemli sorununu sosyal taraflarla müzakere etmeye ve mutabakata açık olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz.
Ancak bu salgın döneminde ülkemizin yaşadığı ekonomik ve sosyal zorluklar devam ederken kıdem tazminatı konusunun tartışılmasının uygun olmayacağını düşünmekteyiz. Kıdem tazminatının daha erişilebilir, daha güçlü ve kapsayıcı bir yapıya kavuşması hususunda yapılacak düzenlemeleri zamanlama olarak uygun bulmadığımızı belirtmek isteriz.
Ülkemiz Covid-19 salgını sebebiyle devletin tüm kurumlarıyla omuz omuza mücadele ederek tüm dünyaya örnek olacak bir duruş sergilemiştir. Covid-19 sürecinde Türkiye, ekonomik, sosyal ve sağlık alanında dünyada öncü bir model olmuşken, kıdem tazminatı konusunun böyle hassas bir zamana sıkıştırılarak tartışılmasını uygun görmemekteyiz.
HAK-İŞ olarak; Ülkemizde yeni bir modelin kurulabilmesi için tüm işçi ve işveren konfederasyonlarının ve devletin ortak aklı ortaya koyacağı bir sosyal diyalog mekanizması işletilerek çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmaktayız. Kıdem tazminatına ilişkin görüşlerimizin sosyal diyalog anlayışı çerçevesinde müzakere edilmesine ve ilgili sosyal taraflarla karşılıklı olarak görüşlerin paylaşılmasına her zaman olumlu bakmaktayız.
Toplumsal barış, çalışma barışı ve sosyal diyaloğu her daim destekleyen öncü bir işçi kuruluşu olarak işçi ve işveren taraflarının tam katılımıyla bir platform oluşturulması kıdem tazminatı sorununa yönelik adımlar atılması açısından önemli olacaktır. Kıdem tazminatı gibi önemli bir sorunun daha uygun bir zaman ve zeminde kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde çalışanlar lehine çözüme kavuşturulması için somut önerileri konuşmaktan ve tartışmaktan yana olacağız.”
Gündem, 22 Haziran 2020 23:24
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Reddederse kim eder?
BTP’lilerin Gölcük temasları
Dilovası’nda MHP’liler dernek başkanlarını ağırladı
Kartepe’de o alanın temizlenmesi isteniyor
Erdoğan CHP'lilere faşist dedi!
Filenin velilerini GEBZESEM’de buluşturan turnuva
Kumsar pazarcı esnafıyla bir araya geldi
Körfezray’da 4 TBM ile metro tünelleri açılıyor
OYAK Çimento’dan Ünye İnönü İlkokulu’na anlamlı destek
Kocaeli Valiliği’nden Ramazan öncesi fiyat artışı uyarısı!
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu’na Hereke ipek halısını hediye ettiler
Gebze’de Saadet Partisi’nden Oda Başkanı Yaşar’a hayırlı olsun ziyareti
Başkan Büyükakın, iki gündür Ankara’da
Gölcük Belediyesi voleybolda tarih yazdı
KOTO’da mobilya sektörünün sorunları masaya yatırıldı
Bir ayda 195 bin kişi işten atıldı
D-130’da kazaya davetiye çıkaran su birikintisi!
Vatandaş 3 bin 327 liraya muhtaç hale getirildi
Ali Haydar Bulut’un babası vefat etti
Genç kızdan belediye başkanı ile ilgili şok iddia!
Soruşturmanın siyasi maksat taşıdığı tescillenmiştir
Emeklilerden sert sözler!
İmamoğlu'nu hapse atan savcının bakan olması protesto edildi!
Belediyenin yeri değişti tabelaların yönü aynı kaldı!
Vali Aktaş’tan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne ziyaret
Gebze’de Millet Bahçesi’ne yeni itfaiye binası
Leyla Atakan vefatının 55. yılında mezarı başında anıldı
Görme engelli Eren’in hayatını değiştiren eğitim
Özgür Özel Kocaeli’ye miting için gelecek
Bu kadın mı hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etti?
KSO Başkanı Zeytinoğlu: Türkiye Made in Europe tanımına dahil edilmeli
Başkan Hürriyet’ten dev tasarruf hamlesi!
Gıdada hile yapanlara kapatma cezası
Kandıra Sahilleri Turizm Çalıştayı’nda meler konuşuldu?
Dilovası’ndaki 7 canın hesabı kimden sorulacak?
İzmit Belediyesi’nden Derince’de öğrencilere Avrupa fırsatları tanıtımı
Çayırova Belediyesi iş makinesi filosuna 5 yeni araç
Antikkapı, Akçakoca Tatlı Tahini satışa sundu
Depremleri önceden bilen adamdan yeni uyarı!
