Ucuz krediler için dev borçlanma
Siyaset, 07 Haziran 2020 00:58Torba Yasa teklifinden borçlanma operasyonu çıktı. Kamu bankalarının ucuz konut ve taşıt kredisi dağıtabilmesi için devletin hazinesi rantiyeden 21 milyar 640 milyon lira borç alıp bankalara aktaracak.
AKP'li vekillerin TBMM'ye sunduğu torba yasa teklifinin içinden kamu bankaları için 21 milyar 640 milyon liralık devasa borçlanma operasyonu çıktı. Bütçe açığı nedeniyle bu yıl 140 milyar liranın üzerinde piyasadan borç alacak olan Hazine, bol keseden dağıtılmaya başlanan kredilere para yetiştirebilmek için de 54.1 milyar lira ilave borçlanmaya gidecek.
Torba yasa teklifi, kamu bankaları üzerinden dağıtılan ucuz kredilerin var olan parayla değil devletin rantiyeden yapacağı borçlanmalarla karşılanacağını gözler önüne serdi. Hazine, piyasadan alacağı 21.4 milyar liralık yeni borcu, sermaye artışı için kamu bankalarına gönderecek.
PARA YOK, MECBUR
Yeni torba teklifte yer alan maddeye göre, Hazine'nin bütçe gelirlerinin yüzde 3'üne kadar ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisi 2020 yılı için yüzde 5'e yükseltilecek. Bu borçlanma senetleri, Hazine'nin kamu kurumlarıyla kamu bankalarına olan borçlarının ödenmesinde, yani Hazine'nin bu kurumlara para aktarmasında kullanılıyor.
Hazine, kamu kurumlarına bu yolla para aktarabilmek için piyasa faizleri üzerinden rantiyeden borç para alıyor, sonra da aldığı bu paraları ilgili kurumlara gönderiyor. Sonuçta kamunun borç yükü daha da artmış oluyor.
54.1 MİLYARLIK BORÇ
Hazine'nin bu şekilde borçlanma yetkisi, 2019'a kadar bütçe başlangıç ödeneklerinin yüzde 1'i ile sınırlandırılmıştı. Ancak kamu kurumlarına ‘görev zararı' verilmeden çeşitli popülist görevler yüklenmesi yüzünden bu sınır 2019 yılında yüzde 3'e çıkarıldı. Bu yıl ekonomik kriz ve salgın nedeniyle yavaşlayan ekonominin canlandırılması için kamu bankalarına daha fazla yüklenilince yetersiz kalan yüzde 3'lük borçlanma oranı yüzde 5'e çıkarılacak.
Teklifin yasalaşması halinde, sene başında 32 milyar 460 milyon liralık özel borçlanma yetkisi verilen Hazine, piyasadan 21 milyar 640 milyon lira daha borç para alacak ve devletin borç yükü toplamda 54.1 milyar lira daha artmış olacak.
KAMU BANKALARINA GİDECEK
Hazine'nin piyasadan alacağı 21.6 milyar liralık devasa borç paranın tamamı sermayelerini artırmaları için Türkiye Varlık Fonu (TVF) üzerinden 3 kamu bankasına gönderilecek.
Bütçe açığını finanse etmek için bu yıl en az 140 milyar lira borçlanma yapacak olan Hazine, yeni torba yasayla kamu kurumları ve bankaları için 54.1 milyar lira, yani bütçe açığının yüzde 38.62'si kadar daha borçlanmış olacak.
Siyaset, 07 Haziran 2020 00:58
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
İYİ Parti’de görevden alınan Alpay Çakırcı’dan açıklama
İzmit’te sokak hayvanlarına modern yaşam alanı geliyor
Ağaçlandırma böyle mi olur?
GOSB Teknopark’ın Ardahan’da açtığı ofiste girişimci kabulü başladı
İzmit Belediyesi’nden gurur verici bütçe tablosu!
Terör saldırısında çatışmanın ortasında kaldılar
Cumhurbaşkanı danışmanları Gölcük’te konuşacak!
Adam gibi yapacaksın o Adalet Bakanlığını
Kartepe Belediyesi’ne kimse gelmesin mi isteniyor?
Başiskele personeli silahla kendini vurarak intihar etti
Dilovası’nda çocuklar ve anneler için anlamlı etkinlikler
Körfez Kent Konseyi’nde projeler için ihtisas komisyonları kuruldu
Buraya neden kaldırım yapılmıyor?
İSU’dan Halıdere’ye 25 kilometrelik altyapı
İYİ Parti’de Derince ilçe yönetimi görevden alındı
O teröristler İzmit'ten araç kiralamışlar
İzmitli kadınlar Dünya Sağlık Günü’nde de yürüdü
Bu yeşil alanı temizleyin!
Kıbrıs eski Cumhurbaşkanı Tatar, Başkan Büyükakın’ı ziyaret etti
Körfez Yarış Pisti’nde karting heyecanı sizi bekliyor!
Bahçeli yine CHP'yi hedef aldı
Derince’de kahkaha ve sanat aynı sahnede buluştu
Kocaelili üreticilere bir zirai don uyarısı daha
Ağzını açsa soruşturma açılıyor!
Körfezli İsmail Çelik’ten 8 yıldır haber alınamıyor
Milli maçta o golü atan Aktürkoğlu’ndan Büyükakın’a milli forma
Körfez Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden özel annelere dayanışma mesajı
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı
400 TL’lik yolculuk vatandaşı eziyor
ABD kağıttan imparatorlukmuş
Bu işler bu kadar ucuz mu?
Birçok insan masum ve tamamı tutuksuz yargılanmalı
Başiskele’deki projeler Başkan Özlü’nün takibinde
Dilovası’nda MHP’ye yeni genç üyeler
Başkan Bıyık o okulda da derse girdi
Kitap tutkunu Maksut amca, Alev Alatlı Kütüphanesi’ne hayran kaldı
Zamlar, enflasyonda ciddi artışın habercisi olabilir
Körfezli Rafet ile Poyraz’dan Kick Boksta gururlandıran başarı
MHP'de işler böyle! Görevden alındılar
