KOTO Sigorta Acenteleri Komitesi’nden önemli açıklama!
İş Dünyası, 03 Haziran 2020 02:01Kocaeli Ticaret Odası 22. Meslek Komitesi’nde faaliyetlerini sürdüren Sigorta Acenteleri Grubu, 9 Mayıs 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe giren, Mesafeli Satış Sözleşmelerine getirilen düzenlemenin ivedilikle iptal edilmesi çağrısında bulunarak, “Bu düzenlemenin 12 yıldır düzene giren mesleğimize darbe vuracağı aşikardır” açıklaması yaptı.
Kocaeli Ticaret Odası 22. Meslek Komitesi’nden yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Ülkemiz genelinde toplam 16 bin 97 sigorta acentesi faaliyet göstermekte, çalışan personellerimiz ile birlikte profesyonel sayımız yaklaşık 60 bine ulaşmakta, ailelerimiz de dahil edildiğinde, sektörümüz 200 bin kişi ile temsil edilen dev bir iş koluna dönüşmektedir.
2007 yılında çıkarılan 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ile birlikte sektörümüzün temel çizgileri belirlenmiş, başka bir iş kolunda ek faaliyet göstermemiz kat’i suretle yasaklanmış, kazancımız yalnızca acentelik faaliyetleriyle sınırlandırılmıştır.
Bununla birlikte, sektörde faaliyet gösterecek olanların, 4 yıllık üniversite yada en az 2 yıllık Sigortacılık Bölümü mezunu olması, sektörde en az 2 yıl tecrübesi bulunması, ilgili kanunlara tam hakim olması şartları uygulanmaktadır.
KALİTENİN DÜŞMESİNE YOL AÇACAKTIR
Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘sigorta pazarını büyütmek’ adı altında 9 Mayıs 2020 tarihinde uygulamaya aldığı “Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigortacılık Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yürürlükte olan 5684 sayılı kanuna aykırıdır.
Yetkisiz ve mesleki bilgilere sahip olmayan kişi yada kurumların da poliçe düzenlemesine, sektöre 2007 yılından bu yana getiren kalitenin düşmesine yol açar niteliktedir.
Acente yetkisi olmayan kişi veya kurumlara gayri resmi olarak ekran link ve şifreleri verilerek, farklı alternatif satış kanallarının önünün açılıyor olması 5684 sayılı kanunun çıkması ile birlikte 12 yıldır düzene giren mesleğimize darbe vuracağı aşikardır.
DÜZENLEME KABUL EDİLEMEZ
Bu nedenle taşıma kapasite raporunda bile acente fazlası olan sektörümüzde acente dışında başka kanal aramaya gerek yoktur. Bunun yerine kanunun doğru bir şekilde uygulatılarak acentelere destek olunması sektörün güçlenmesi için daha doğru olacaktır.
Şu bilinmelidir ki; biz Sigorta Acenteleri sadece sigorta poliçeleri üreten kişiler değiliz.Bizler ülkemizdeki tüm kişi ve kurumların yüzlerce farklı riskine teminat sunulmasına aracılık eden ve bu faaliyeti yaparken de Risk Yönetimi, Kriz Yönetimi, Halkla İlişkiler, Finans Yönetimi, Hukuk ve daha birçok konuda bilgi ve donanıma sahip olan kişileriz.
Tüm kişi ve Kurumların en önemli ve hayati risklerine teminat sağlanmasına aracılık eden mesleğiz. Bu kadar önemli ve hassas ve uzun yıllar harcayarak emek verdiğimiz bu mesleği çıkarılan yönetmelik ile herkesin yapabilir hale getirilmesi, bizler tarafından kabul edilemezdir.
İVEDİLİKLE İPTALİNİ BEKLİYORUZ
Bakanlıklar tarafından çıkarılan tüm yönetmelikler, genelgeler, tebliğler ilgili kanun maddelerini dayanak almak ve o kanuna uygun olmak zorundadır. Bu durum Anayasal bir zorunluluk olduğu halde, Bakanlık tarafından çıkarılan bu yönetmelik 5684 Sayılı kanun ile ilintili başka birçok kanuna da aykırılıklarla doludur. Yönetmelik hükümleri ile bir taraftan hukuk devleti olmanın gerekleri görmezden gelinmiş diğer taraftan anayasal ilkeler açıkça çiğnenmiştir.
09 Mayıs 2020 tarihinde çıkarılmış olan söz konusu Yönetmeliğin iptalini talep ediyoruz. Yönetmeliğin iptali ile Türk hukuku için birçok bakımdan hukuka aykırılık ve hatalı düzenlemeleri içeren durum ortadan kalkmış olacaktır.
Tüm bu nedenler ile biz Sigorta Acenteleri olarak, mesleğimizin geleceğini olumsuz yönde etkileyecek olan ve hukuki açıdan yasal olmayan bu yönetmeliğin acilen iptalini bekliyor, bakanlığımızın bu çağrımıza kayıtsız kalmayacağına yürekten inanıyor, bu çağrımızı bir kez daha kamuoyu önünde tekrarlıyoruz. Saygılarımızla.”
İş Dünyası, 03 Haziran 2020 02:01
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Ercan Yamen’in kardeşi ile kardeşinin eşi kaza kurbanı oldu
Büyükşehir’den 91 bin dekar alanlık yem bitkisi desteği
İzmit’te Sokak Hayvanları Barınma Merkezi‘nde son aşamaya gelindi
Dilovası’nda MHP’liler Bahçeli’nin sözlerini tekrarladı
Gölcük Belediyesi’nden okul bahçesine 4 derslikli prefabrik yapı
Anayasa Mahkemesi'nden emeklileri ilgilendiren karar!
Körfez’de güneş enerjisi santrali kurulacak
İSU Genel Müdürü Sağlık’ın sesi taklit edilerek para isteniyor
Ford Otosan, Kocaeli fabrikalarında yapay zeka destekli çözüm
Fabrikalar küçülüyor, işçiler işini kaybediyor
Evine polis gönderilmedi, ifadeye çağrıldı
Dilovası’nın Ekim Ayı Meclisi’nde hangi kararlar alındı?
AK Parti Darıca Kadın Kolları Teşkilatı, Kocaeli 1’incisi oldu
Büyükakın’ın Soyut Vatan kavramı kitaplaştı
Kocaelisporlu futbolcular minik taraftarlarla Kitap Fuarı’nda buluşacak
Sandıkta alamadıklarını masada aldılar!
Dervişoğlu'ndan fon vurgunu yorumu: İktidar gözetiminde hırsızlık
Başkan Çiftçi, amatör spor kulüplerinin sezon açılışında konuştu
Gebze Ticaret Odası üyelerine dört önemli organizasyonda özel indirim fırsatı!
Kış hazırlığı: Şalvarlar giyildi, egzersiz yapıldı
KOTO’da indirim protokollerine yenisi eklendi!
YENİ Parti’nin iki numaralı ismi de Derince’nin araç tanıtımına katılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan buna ne der?
Altın güne düşüşle başladı
Bu çalışma neden tatilde yapılmadı?
Burayı temizleyin!
Gebze Ticaret Odası, Çayırova’da E-Sınav Merkezi açacak
Vecdi Gönül'e sorulan soru yeniden gündemde!
İGSAŞ’ta yeni yatırımla hedef yılda 1 milyon ton su tasarrufu
Bu yüzden mi İmamoğlu'nun hesabı engelleniyor?
Alikahya’nın yeni buluşma noktası
Gölcük’te sağlık yatırımları ne durumda?
Bu ortamı yaratan Erdoğan’ın bizzat kendisidir
Hyundai Motor Türkiye, HTech ile genç yetenekleri otomotiv sektörüne hazırlıyor
Türk Sağlık-Sen’in adı Vefasız-Sen olarak değişsin!
Kocaeli’de öğrendiler, Batı Trakya’da uygulayacaklar
Çayırova için yeni bir nefes alma imkanı
Foncu oldukları ortaya çıkan Diyanet'i yönetenlerden yeni karar
İzmit’te bu hizmetten öğrenciler ve veliler memnun
