Camilerde de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Gündem, 23 Mayıs 2020 20:31

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine Cuma namazı konulu genelge gönderdi. Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecek.

Camilerde de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine Cuma namazı konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecek. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması için gerekli tedbirler alınacak. Camilerde saf düzeninin sağlanması için her camide az beş kişilik "Cuma Heyeti" oluşturulacak
 
Genelgeye göre, camilerde şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak. Tesbih, rahle bulundurulmayacak, Müftülükler tek kullanımlık seccade temin edecek.
 
Genelgede 29 Mayıs 2020 Cuma günü belirlenecek kurallar çerçevesinde öğle, ikindi ve cuma namazlarının camilerde cemaatle kılınabileceğine ilişkin karar alındığı açıkladı.
 
Genelgede Koronavirüs Bilim Kurulu’nun aldığı kararlar çerçevesinde uyulacak kurallar da sıralandı. Buna göre cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacak. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için cami ve mescitler açık tutulacak. Öncelik cami bahçesi/avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik/mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek. Cuma namazları ise cami içerisinde kılınamayacak.
 
CAMİ TUVALETLERİ KAPALI OLACAK
 
Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek için abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak. Abdest vb. ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilmesi suretiyle cami ve mescitlere gelinmesi konusunda cemaate gerekli bilgilendirmeler/uyarılar yapılacak. Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın/bulaş riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği vb. malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.
 
TEK KULLANIMLIK SECCADE
 
Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri sağlanacak veya imkanlar nispetinde müftülükler tarafından tek kullanımlık seccade temin edilmek suretiyle kullanıma sunulacak. Cami avlusunda namaz kılındığında vatandaşlarımıza seccadelerini yıkamaları tavsiye edilecek.
 
Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecek. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması için gerekli tedbirler alınacak. Bu düzenin sağlanması için vali/kaymakamlarca il/ilçe müftülerinin önerileri doğrultusunda her namaz kılınacak cami ve açık alanlar için en az beş kişiden "Cuma Heyeti" oluşturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecek.
 
Bakanlığın genelgesi şöyle:
 
1) Cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacak. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için cami ve mescitler açık tutulacak.
 
2)Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında olan vatandaşlar ile hastalık belirtileri taşıyanlara evlerinde kalmaları konusunda gerekli uyarılar/bilgilendirmeler yapılacak.
 
3)Öncelik cami bahçesi/avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik/mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek. Cuma namazları ise cami içerisinde kılınamayacak.
 
4)Cemaatle ibadete başlanan cami ve mescitlerin bütün bölümlerinin uygun yöntemlerle her gün temizlenmesine her zamankinden daha fazla özen gösterilecek. Temizlik işlemlerinde kapı kolları gibi el temasının yoğun olduğu yerler özellikle dezenfektan maddelerle silinecek.
 
5) Cami ve mescit içerisinde bulunan klima ve havalandırmalar çalıştırılmayacak, kapı ve camlar açık tutularak cami ve mescit içerisinin sürekli havalandırılması sağlanacak.
 
6) Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek için abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak. Abdest vb. ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilmesi suretiyle cami ve mescitlere gelinmesi konusunda cemaate gerekli bilgilendirmeler/uyarılar yapılacak.
 
7) Cemaatle öğle, ikindi ve cuma namazı kılacak herkesin tıbbi bez maske kullanması zorunlu olacak. Maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade edilmeyecek.(Cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacak.)
 
8) Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın/bulaş riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği vb. malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.
 
9) Koronavirüs ile ilgili alınacak tedbirler ile cami ve mescitlerde cemaatle namaz kılmak için uyulması gereken kuralları içeren uyarıcı afişler (il ve ilçe sağlık müdürlükleri, müftülüklerden temin edilmek suretiyle), ivedi bir şekilde bastırılarak bütün cami ve mescitlere asılacak.
 
10)Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri sağlanacak veya imkanlar nispetinde müftülükler tarafından tek kullanımlık seccade temin edilmek suretiyle kullanıma sunulacak. Cami avlusunda namaz kılındığında vatandaşlarımıza seccadelerini yıkamaları tavsiye edilecek.
 
11) Namaz kılınacak tüm alanlarda hastalığın bulaşması açısından risk teşkil eden ve dezenfekte edilmesi mümkün olmayan koli, karton, çuval ve hasır vb. yaygılar kullanılmayacak.
 
12)Cami ve mescit girişlerinde ve cami/ibadet alanı olarak belirlenen yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi sağlanacak.
 
13)Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, namazların sünnetlerinin evde kılınabileceği ve tesbihatın evde yapılabileceği hususunda cemaatin bilgilendirilmesi sağlanacak.
 
14)Cemaatin fiziksel temastan kaçınması (el sıkışma, musafaha, kucaklaşma vb.) ve sosyal mesafe kuralına uyması yönünde gerekli uyarılar sıklıkla tekrarlanacak.
 
15)Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekânları ziyarete açılmayacak, türbelerin dış yüzeylerine teması önlemek için en az bir metre mesafe olacak şekilde şerit çekilecek.
 
16)Camilerde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecek.
 
17)Cami önlerinde dilencilere karşı alınan tedbirler en üst seviyeye çıkarılacak ve özellikle cuma namazı sonrasında sergi olarak tabir edilen sebze, meyve, giyim eşyası, oyuncak vb. ürün satışına izin verilmeyecek.
 
18)Cami ve mescitlerde sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde cemaatle namaz kılınabilmesi için Vali/Kaymakamların koordinesinde;
 
a) Namaz kılacaklar arasında sosyal mesafenin sağlanmasını teminen camilerin kapalı alanlarında/avlusunda/bahçesinde ve namaz kılmak için belirlenecek diğer alanlarda, bir kişinin en az 60x110 cm'lik bir alanı (seccadenin kaplayacağı alan) kullanacağı göz önünde bulundurularak, her namaz kılınacak alanın en uç noktalarından her yönden birer metre mesafe olacak şekilde ekte gönderilen şekle uygun zeminde işaretleme yapılacak.
 
b) (a) bendine göre belirlenecek cami içi, bahçesi/avlusu ile namaz kılınacak açık alanların azami kapasiteleri, herkes tarafından görülebilecek bir şekilde anılan alanların girişine asılacak. İçerideki kişi sayısı yeterli noktaya ulaştığında ise bu durum giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde duyurulacak.
 
19) Cuma Namazı,
 
a)Valilik ve Kaymakamlıklarca belirlenecek (il/ilçe müftülüklerinin tespitleri kapsamında)yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde kılınabilecek.
 
b)Cami bahçesi/avlularının yeterli olmadığı yerleşim yerlerinde il/ilçe müftülerinin teklifi ilçelerde kaymakamlar, illerde valilerin onayı ile uygun görülen açık alanlarda, alınacak tedbirler çerçevesinde cuma namazı kılınabilecek.
 
c)Cuma namazı kılınacak alanların belirlenmesinde mevsimsel şartlar ile alanın genişlik ve giriş-çıkış kolaylığı gibi faktörler göz önünde bulundurulacak.
 
d)Valilik ve Kaymakamlıklarca cuma namazı kılmak için belirlenecek camiler (avlu/bahçeleri) ile açık alanlar en geç 26.05.2020 tarihine kadar çeşitli iletişim kanalları kullanılarak kamuoyuna duyurulacak.
 
e)Camilerin kapalı alanları cuma vaktinde kapalı tutulacak.
 
f)Cuma namazı kılınacak alanda sesin rahat duyulması ve hutbe okunurken hatibin cemaat tarafından görülebilmesi için gerekli tedbirler alınacak.
 
g)Cuma namazı kılmak için belirlenen açık alanların namaz öncesi ve sonrası, belediyelerle işbirliği içerisinde temizlenmesi/dezenfekte edilmesi sağlanacak.
 
h) Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecektir. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması için gerekli tedbirler alınacak.Bu düzenin sağlanması için vali/kaymakamlarca il/ilçe müftülerinin önerileri doğrultusunda her namaz kılınacak cami ve açık alanlar için en az beş kişiden müteşekkil "Cuma Heyeti" oluşturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecek.
 
i)Cuma Heyeti öncelikli olarak cuma namazı kılınmayan camilerin din görevlileri, erkek Kur'an kursu öğreticileri, müftülük personelinden oluşturulacak; bu kapsamda yeterli personel bulunmaması durumunda diğer kamu görevlilerinden görevlendirme yapılabilecek. Ayrıca ihtiyaç bulunması halinde cami dernekleri üyeleri de bu amaçla görevlendirilebilecek.
 
Cuma Heyetinin Görevleri,
 
j)Cuma Heyeti; görevlendirilecek kolluk personeli ile koordineli şekilde cemaatin bu genelgede belirtilen şartlar dahilinde namaz kılınacak alanlara girmesi (ellerin dezenfekte edilmesi, maske ile girilmesi, seccade getirilmesi vb.), saf tutması, içeriye girecek kişi sayısı belirlenen sayıya ulaştığında bu durumun giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde anlatılması ve namaz sonrası cemaatin sosyal mesafeyi koruyarak çıkmalarının sağlanması konusunda görev yapacak.
 
k)Valilik ve Kaymakamlıklarca bu Genelgede belirtilen kuralların uygulanması, özellikle de cemaatin namaz kılınacak yerlere sosyal mesafeyi sağlayacak bir düzen dahilinde alınması, namaz kılınacak alanlara belirlenen kapasite üzerinde cemaatin girmemesi, içerideki kapasite dolduğu zaman dışarıdaki cemaatin bilgilendirilmesi, sosyal mesafeyi ihlal edecek şekilde kalabalık oluşmaması konularında doğrudan sorumlu olacak kolluk personeli görevlendirilecektir. Kolluk birimleri görevlerini Cuma Heyetleri ile koordineli olarak yerine getirecek.
 
l)Kolluk birimlerince cuma namazı kılınacak alanlarda cemaatin giriş/çıkışlarının kontrollü şekilde sağlanması için gerektiğinde akordiyon bariyer, bariyer, renkli kordon/şerit, plastik duba vb fiziki engellerden yararlanılacak.
 
m)Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak, Diyanet İşleri Başkanlığınca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çıkartma yapılmadan okunacak, namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak.
 
Bu kapsamda; Valilik/Kaymakamlıklarca, uygulamanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi için başta yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla koordinasyon sağlanarak planlamalar ve görevlendirmeler yapılacak. Vatandaşlara gerekli duyurular yapılarak, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.

Gündem, 23 Mayıs 2020 20:31

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Çocuğun anlayacağı basit bir şeyi Erdoğan'a yıllarca anlatamadılar

Çocuğun anlayacağı basit bir şeyi Erdoğan'a yıllarca anlatamadılar

Eleştiren ve düşünenler, kendini akademide değil cezaevinde buluyor

Eleştiren ve düşünenler, kendini akademide değil cezaevinde buluyor

Eski Başbakan Davutoğlu: Maddi sıkıntı yaşıyorum

Eski Başbakan Davutoğlu: Maddi sıkıntı yaşıyorum

Başkan Gökçe’den Ramazan’da dayanışma ve birlik, beraberlik çağrısı

Başkan Gökçe’den Ramazan’da dayanışma ve birlik, beraberlik çağrısı

Gürkan Karaçam yeni bir kavram ortaya attı! Zihinsel egemenlik

Gürkan Karaçam yeni bir kavram ortaya attı! Zihinsel egemenlik

Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi

Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi

Ramazan boyunca zam yapılmayacak!

Ramazan boyunca zam yapılmayacak!

Çayırova’da Ramazan coşkusu

Çayırova’da Ramazan coşkusu

Güneşi görenler soluğu Ormanya’da aldı

Güneşi görenler soluğu Ormanya’da aldı

MHP Dilovası’nda en genç üye bayrağı el değiştirdi!

MHP Dilovası’nda en genç üye bayrağı el değiştirdi!

Gebze Ticaret Odası önce ihracatın liderlerini ödüllendirdi, sonra istişare için toplandı

Gebze Ticaret Odası önce ihracatın liderlerini ödüllendirdi, sonra istişare için toplandı

İzmit’te Kent Lokantalarında ücretsiz iftar 

İzmit’te Kent Lokantalarında ücretsiz iftar 

Başkan Gökçe iş insanlarına DERTAŞ’ı anlattı

Başkan Gökçe iş insanlarına DERTAŞ’ı anlattı

Kartepe’deki o cami ilk teravihle açılıyor 

Kartepe’deki o cami ilk teravihle açılıyor 

Gölcük’te çocukların yüzlerini güldüren gösteriler

Gölcük’te çocukların yüzlerini güldüren gösteriler

Danışmanlık Sektörü KOTO’da buluştu 

Danışmanlık Sektörü KOTO’da buluştu 

Tren bilet fiyatları çok yüksek!  Yaparsa kim yapar?

Tren bilet fiyatları çok yüksek!  Yaparsa kim yapar?

Kocaeli’de iftar sofralarının adresi: Antikkapı!

Kocaeli’de iftar sofralarının adresi: Antikkapı!

Bahçeli yine Erdoğan gibi konuştu! Kelimeler birebir aynı

Bahçeli yine Erdoğan gibi konuştu! Kelimeler birebir aynı

İstanbul'a meydan okuyoruz, Kocaeli sanatın da merkezi olacak

İstanbul'a meydan okuyoruz, Kocaeli sanatın da merkezi olacak

Erdoğan, Özel'e çık karşıma diyecek!

Erdoğan, Özel'e çık karşıma diyecek!

Sigaraya zam geldi!

Sigaraya zam geldi!

Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz

Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz

Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı

Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı

Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür 

Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür 

Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında

Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında

Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak

Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak

Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program

Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program

Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret

MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret

KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya

KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya

Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde

Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde

Dağcılar Kandıra’da denize girdi

Dağcılar Kandıra’da denize girdi

Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir

Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir

Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar

Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar

Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor

Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor

Başkan Söğüt, MHP’li vekili makamında ağırladı

Başkan Söğüt, MHP’li vekili makamında ağırladı

Emeklilere kira desteği ve yakacak yardımı teklifi

Emeklilere kira desteği ve yakacak yardımı teklifi

Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu

Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu

Trafik cezaları can yakacak!

Trafik cezaları can yakacak!