İşte İş Bankası tartışmasındaki amaç
Siyaset, 16 Mayıs 2020 17:00AKP’li hukukçular İş Bankası hisse devri için daha önceki girişimlerin yargıdan döndüğüne dikkat çekti. Hukukçular, Yargıtay’ın, “Atatürk’ün vasiyeti niteliğinde olan hisselerin, hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğine dönük karar verdiğini” anımsattı...
AKP’li hukukçular İş Bankası hisse devri için daha önceki girişimlerin yargıdan döndüğüne dikkat çekti. Hukukçular, Yargıtay’ın, “Atatürk’ün vasiyeti niteliğinde olan hisselerin, hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğine dönük karar verdiğini” anımsattı. CHP ise Erdoğan’ın daha önce de benzer çıkışlar yaptığını anımsatarak, İş Bankası düzenlemesinin gündemi değiştirme ve CHP’yi tartışma zeminine çekme amacıyla yapıldığı görüşünü bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin merkez yürütme kurulu (MYK) toplantısında, “CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devredilmesiyle” ilgili düzenleme talimatı vermesi üzerine AKP kolları sıvadı.
Bu kapsamda AKP’nin yeniden masaya Siyasi Partiler Yasası’nı (SPK) getirdiği ve yasanın 67. maddesinin yeniden düzenleneceği belirtilirken, AKP’li hukukçuların İş Bankası hisse devri için “tam uzlaşma sağlayamadığı” belirtiliyor.
AKP’li bazı hukukçuların, biri Adnan Menderes’in başbakanlığında, diğeri de 12 Eylül darbesi sonrasında “İş Bankası hisseleriyle ilgili düzenleme yapılmak istendiğini ancak bunun yargıdan döndüğü” uyarısında bulunduğu ifade edilirken, düzenlemenin bayram sonrasında hemen “TBMM’ye gelemeyebileceğine” de dikkat çekiliyor.
Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen salı günü yapılan partisinin MYK toplantısında, CHP’nin yönettiği Atatürk hisselerinin Hazine’ye devri için kurmaylarına talimat vermişti. AKP, hisselerin devri için SPK’nin “siyasi partilerin ticaret yapmasını engelleyen” 67. maddesine, “Siyasi partiler sahip oldukları hisseleri Hazine’ye devrederler” şeklindeki hükmün eklenmesi üzerinde çalışıyor.
İş Bankası’nın yönetiminde yer alan CHP’li 4 üyenin yerine de bağımsız üyelerin atanmasına ilişkin düzenlemeler yapılacağı ifade ediliyor. Ancak “İş Bankası hisselerinin devri için yapılacak düzenlemeyle ilgili” AKP’nin hukukçuları arasında “uzlaşma sağlanamadığı” belirtiliyor.
Edinilen bilgiye göre, AKP’li bazı hukukçular, parti yetkililerine ve Erdoğan’a, “söz konusu düzenlemenin yargıdan dönebileceği” uyarısında bulundu. Hukukçular, daha önceki girişimler üzerine Yargıtay’ın, “Atatürk’ün vasiyeti niteliğinde olan hisselerin, vasiyet hakkı ve miras hukuku gereğince hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğine dönük karar verdiğini” de anımsattı.
Partinin hukukçuları arasında görüş ayrılığına neden olan bir diğer konunun da “ekonomik nedenler olduğu” ifade ediliyor. Bazı hukukçuların “koronavirüs salgını nedeniyle ekonomisi sıkıntıya düşen ve kaynak arayışı içinde olan Türkiye’nin, İş Bankası hisselerinin devrinin kamuoyunda yanlış algı uyandırabileceği” konusunda da çekinceleri olduğu kaydediliyor.
Böyle bir durumda ise “Hazine boşaldı, Atatürk’ün mirasına el konuldu” denilerek, “CHP’nin kamuoyu gözünde büyüyebileceği ve bu durumdan haklı çıkabileceğinin de parti içinde tartışıldığı” kaydediliyor.
AKŞENER: KURUCU DEĞERLERE ALERJİLERİ DEVAM EDİYOR
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerine ilişkin talimatını eleştirdi. Akşener, “Erdoğan ve arkadaşları, Cumhuriyetin kurucu değerlerine yönelik alerjilerini devam ettiriyorlar. Atatürk’ün mirası olarak değerlendirelim. Önce Hazine’ye daha sonra da Varlık Fonu’na devredilmek istenen bir düzenek kurmaya çalışıyorlar. Çünkü önceden atılan adımlar yapılacak adımların habercisidir” dedi.
CHP: “ERDOĞAN KRİZ GÜNDEMİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devredilmesiyle ilgili çalışma yapılması talimatı üzerine konunun CHP’nin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında ele alınarak yol haritasının belirlenmesi bekleniyor.
Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre CHP kaynakları Erdoğan’ın daha önce de benzer çıkışlar yaptığını anımsatarak, İş Bankası düzenlemesinin gündemi değiştirme ve CHP’yi tartışma zeminine çekme amacıyla yapıldığı görüşünü bildirirken CHP’nin ekonomi konusunda yeni bir öneri paketi açıklayacağına dikkat çekiyor.
CHP kaynakları, Erdoğan’ın daha önce de bu konuda benzer çıkışlar yaptığını anımsatarak İş Bankası’ndaki CHP hisselerine el konulmasının miras hukuku kapsamında mümkün olmadığına dikkat çekiyor.
Erdoğan’ın, İş Bankası çıkışıyla Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sıkıntıların perdelenmek istediğine dikkat çeken CHP kaynakları, bu kapsamda parti içinde doğrudan yüksek bir tepki verilmemesi Erdoğan’ın gündem değiştirme girişimine alet olunmaması gerektiği konusunda görüşler dile getiriyor.
Söz konusu düzenlemenin her türlü yargıdan döneceği görüşünü dile getirirken, siyasetten yapılacak tartışmanın Türkiye’nin asıl gündeminin önüne geçmemesi gerektiğini de ifade ediyor.
Siyaset, 16 Mayıs 2020 17:00
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
CHP'liler o partiye mi iltihak edecek?
Kocaeli'den 2 vekile ait dokunulmazlık dosyaları TBMM'de
KARBADER Başkanı Perihan Dede: Kadının olduğu yerde başarı vardır
En büyük banknotla yemek yiyemem!
Kapanca Sokak Festivali’nde müzik dolu unutulmaz bir akşam!
Altın yatırımcılarına uyarı!
Kocaelili akademisyen Sakarya Üniversitesi rektörlüğüne aday oldu
Erdoğan, CHP'lileri milleti ayrıştırmakla itham etti
Okulda siyasi propaganda!
Büyükakın: İzmit’in kurtuluşunun haklı gururunu yaşıyoruz
KOTO’dan uluslararası davet turu
Deniz ulaşımında 115 vapurla hizmet
Halka soruldu! En önemli sorun ne?
Sıcak çarpması kalıcı nörolojik hasara yol açabilir!
Hayrettin Ulusoy 96 yaşında vefat etti
İşte en zengin iller! Kocaeli kaçıncı sırada?
Parti sayısı patladı!
Bu ne hal gençler!
Derince’de minik yüreklerin karne sevinci
Kocaeli’nde süt otu tohumu üreticilerin yüzünü güldürdü
Vali İlhami Aktaş, karne heyecanına ortak oldu
Hesabı kendi seçmenlerine verirler
Yavru tilki Ormanya’da doğaya dönüş gününü bekliyor
Bunaltıcı sıcaklar geliyor!
Çayırova’nın genç basketbolcularından gururlandıran başarı
Pazarlar olmasa vatandaş ucuz meyve sebze yiyemez
Elektrik, su ve doğalgaz faturaları tek ekranda!
Bakan Şimşek'e soruldu: Seçim ihtimali yüksek mi?
Kocaeli’nde plajları gitmeden önce gösteren teknoloji!
Dilovası’ndaki yangın faciasıyla ilgili 7 kişi tutuklandı
Herkes memleketinde yaşasa Kocaeli nüfusu ne kadar olurdu?
3. Kapanca Festivali böyle başladı
Dilovası Belediyesi’nin yeni hizmet binasında sona yaklaşılıyor
Geleceğin kadın girişimcileri Gebze’de ödüllendirildi
Kocaeli Bilnet Okulları’nda mezuniyet coşkusu
Kocaeli’ndeki toplu taşımada yeni hatlar yolda
Tarihçi Volkan Şenel Körfez Meclisi’nde konuştu
Çayırova’daki bu konserde 80’ler rüzgarı esti!
Körfez Hodri Meydan 1989 taraftarlarının artık bir derneği var!
