Halk sağlığı için ücretsiz maske, ücretli izin!
Gündem, 10 Mayıs 2020 01:35EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, halk sağlığı için ücretsiz ve sorunsuz maske dağıtımını ve emekçilere ücretli izin taleplerini yineledi. Ayrıca Kocaeli İşçi Danışma Hattı'na gelen bilgileri de paylaşan Erkan, fabrikalardaki keyfiliği gözler önüne serdi.
Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, iktidarın “normale dönüş” kararı ile birlikte maske satışı kararının her şeye ekonomik bakmasının sonucu olduğunu belirterek halk sağlığı için maskelerin ücretsiz olması ve emekçilere ücretli izin verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Koronavirüs salgınının başlamasından bugüne maske dağıtımının sürekli gündem olduğunu ifade eden Erkan; “Tek adam iktidarının maske dağıtamama organizasyonsuzluğu, halkın ihtiyaçlarını öncelememesinin en iyi göstergesi oldu. Neler denenmedi ki; fahiş fiyatlarla satılmasına göz yummaktan dağıtım kapasitesi bile öngörülmeden PTT emekçilerine dağıttırmaya, telefon koduyla eczanelerden almaktan SGK’lı olanlara işyerlerinde verilmesine kadar. Aynı sürede Türkiye’nin 54 ülkeye diğer tıbbi malzemelerle birlikte maske ihraç ettiği veya yardım olarak gönderdiği övünçle basında yer aldı” dedi.
"İKTİDAR HALKIN YAŞADIĞI EKONOMİK SIKINTIYA KÖR"
Mayıs ayına gelindiğinde halkın tamamına hala maske ulaşmadığının altını çizen Erkan, “Gereken organizasyon yapılmayınca para ile satılması şimdi çözüm gibi sunulmaktadır ve olumsuz örneklerle geçen iki ay para ile satışın da zeminini hazırlamıştır. Cerrahi maskenin bir liraya satışına 8 Mayıs’ta İstanbul’da başlanması para ile almanın da emekçiler açısından çok kolay olmadığını göstermektedir. İlk etapta 50’lik paket halinde satışa çıkarılması bile iktidarın bu salgın günlerinde halkın yaşadığı ekonomik sıkıntıya kör kaldığının göstergesidir. Zaten işsiz olanlar, işsiz kalanlar, kısa çalışma ödeneğiyle veya aylık 1177 lirayla geçinmeye mahkûm edilenler, emekliler, dükkanını kapatmış küçük esnaf ve her gün işe gitmek zorunda bırakılan işçi ve emekçiler için evdeki nüfuslarıyla birlikte düşünüldüğünde bir liralık maskelerin ciddi masraf kapısı olacağı açıktır” ifadelerini kullandı.
İlk vakadan bugüne devletin tüm vatandaşlara maske ulaştırmada başarısız olmasının ve sonrasında iktidarın “normale dönüş” kararı ile birlikte maskeye kolay ulaşım yolu olarak para ile satışını seçmesinin her şeye ekonomik bakmasının sonucu olduğunun altını çizen Erkan; “Halka en yakın olan yerel yönetimleri, muhtarlıkları, birinci basamak sağlık kurumlarını vb. yerel olanakları devre dışı bırakma, her şeyi kendi elinde toplama anlayışı ile hareket eden iktidarın bu uygulaması da halka ekonomik yük olarak dönmüştür” dedi.
"PATRONLARIN KEYFİNE BIRAKILDI"
Kocaeli'ye dair bilgiler de sunan Erkan, "İlimizde; Mart ayının ikinci haftasında üretime ara veren fabrikaların bir bölümü Nisan ayının son haftasında, bir kısmı da Mayıs ayının ilk haftasında yeniden üretime başladı. Deyim yerindeyse kentin tamamında çarklar bütün hızıyla yeniden döner hale geldi. Geride bıraktığımız iki ayda emekçilere maske dağıtımı konusunda sınıfta kalan iktidar, fabrika ve işyerlerinde patronlar tarafından dağıtılması gereken maskelerin denetimi konusunda da sınıfta kaldı. İşçilerin sağlığının korunması için çalışma saatleri içerisinde yeterli sayıda maske dağıtımı, hijyen kurallarına uygun bir dağıtımı ve elbette de maskelerin koruyuculuğunun uygun kalitede olup olmaması gibi hususlar patronların keyfiliğine bırakıldı. Bu hususları denetlemekle mükellef olan İl Sağlık Müdürlüğü ve ilgili kurumların bunu yerine getirmediğini ise birkaç fabrikada yaşanan pratik tüm çıplaklığı ile ortaya koyuyor" dedi.
KOCAELİ İŞÇİ DANIŞMA HATTI'NA GELEN BİLGİLERİ PAYLAŞTI
Açtıkları İşçi Danışma Hattı'na gelen bilgileri de paylaşan Erkan, şunları söyledi: * Ülkenin en büyük ikinci işletmesi durumundaki Ford Otosan'da işçilere 8 saat süresince sadece 2 maske verilirken, işçilerden iş bitiminde ikinci maskeyi atmayıp bir sonraki iş gününe o maske ile gelmeleri isteniyor.
* Yine diğer bir otomotiv devi Hyundai'de işçilere haftalık 10 adet maske verilirken, 6 işgününde bu 10 maskeleri kullanmaları isteniyor. İlginçtir ki, Hyundai'nin yan sanayisi Assan Hanil'de dağıtılan maskeye bir sınır konulmazken, işçiler ihtiyaç duydukları kadar maskeyi revirden temin edebiliyorlar. Bu demek oluyor ki, ya Assan Hanil patronu Hyundai patronundan daha zengin ya da işçisinin sağlığına daha çok önem veriyor! Elbette Hyundai'nin her yan sanayisinde durum aynı değil. Mesele Howon'da 8 saatlik bir işgünü için işçilere sadece 1 maske veriliyor.
* İşkolu farklı olsa da Tayaş gıda fabrikasındaki tablo da Howon ile aynı, gıda işkolunda faaliyet sürdüren bir fabrikada da işçilere patron tarafından 8 saat için 1 maske verilmesi uygun görülmüş!
* Pirelli lastik fabrikasında ilk üretime başlandığında işçilere 2 adet yıkanabilir maske dağıtılırken, bu maskenin kalın olması, işçilerin rahat çalışamamaları nedeniyle bu hafta 5'er adet cerrahi maske dağıtılmış. Pirelli patronu yıkanabilir maske yerine, olması gereken cerrahi maskeyi dağıtırken de işçilerin sağlığını değil, işi yetiştirip yetiştirememesini, yani kârını dert edinmiş.
* Snop Metal fabrikasında işçilere yıkanabilir 4 adet maske dağıtılırken, işçilere maskeleri kaybetmemeleri tembihlenmiş. Hiçbir koruyuculuğu olmayan bu maskelerin dağıtımı işçilerin sağlığını düpedüz riske atmaktır.
* Özka Lastik ve Posco'da da işçilere günlük 3 cerrahi maske dağıtımı yapılıyor.
"Sadece bu örnekler bile fabrikalarda maske dağıtımında yaşanan keyfiliği gözler önüne sermek için yeterlidir" diyen Erkan, "Sermaye için de, Hükümet için de, mülki amirlikler için de işçilerin ve ailelerinin sağlığı değil patronların karı önceliklidir" ifadelerini kullandı. Taleplerini tekrardan vurgulayan Erkan, "Başından beri işçi ve emekçilerin talebi zorunlu olmayan işlerin durdurularak ücretli izin verilmesi, ihtiyacı olan herkese ücretsiz hijyen malzemesi ve maske dağıtılmasıdır. İşten atmaların, ücretsiz izinlerin yasaklanması, insanca yaşayacakları ücret gibi acil taleplerdir. Krizin ve salgının yükünü işçi ve emekçilere yıkmaya çalışan AKP iktidarının halkın sağlığının önüne sermayenin çıkarlarını koymasına karşın, işçi ve emekçiler sağlıkları ve gelecekleri için bu taleplerinden vazgeçmemiştir. Partimiz de işçi ve emekçilerin taleplerinin takipçisi olmaya devam edecektir" dedi.
Gündem, 10 Mayıs 2020 01:35
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
İYİ Parti’de görevden alınan Alpay Çakırcı’dan açıklama
İzmit’te sokak hayvanlarına modern yaşam alanı geliyor
Ağaçlandırma böyle mi olur?
GOSB Teknopark’ın Ardahan’da açtığı ofiste girişimci kabulü başladı
İzmit Belediyesi’nden gurur verici bütçe tablosu!
Terör saldırısında çatışmanın ortasında kaldılar
Cumhurbaşkanı danışmanları Gölcük’te konuşacak!
Adam gibi yapacaksın o Adalet Bakanlığını
Kartepe Belediyesi’ne kimse gelmesin mi isteniyor?
Başiskele personeli silahla kendini vurarak intihar etti
Dilovası’nda çocuklar ve anneler için anlamlı etkinlikler
Körfez Kent Konseyi’nde projeler için ihtisas komisyonları kuruldu
Buraya neden kaldırım yapılmıyor?
İSU’dan Halıdere’ye 25 kilometrelik altyapı
İYİ Parti’de Derince ilçe yönetimi görevden alındı
O teröristler İzmit'ten araç kiralamışlar
İzmitli kadınlar Dünya Sağlık Günü’nde de yürüdü
Bu yeşil alanı temizleyin!
Kıbrıs eski Cumhurbaşkanı Tatar, Başkan Büyükakın’ı ziyaret etti
Körfez Yarış Pisti’nde karting heyecanı sizi bekliyor!
Bahçeli yine CHP'yi hedef aldı
Derince’de kahkaha ve sanat aynı sahnede buluştu
Kocaelili üreticilere bir zirai don uyarısı daha
Ağzını açsa soruşturma açılıyor!
Körfezli İsmail Çelik’ten 8 yıldır haber alınamıyor
Milli maçta o golü atan Aktürkoğlu’ndan Büyükakın’a milli forma
Körfez Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden özel annelere dayanışma mesajı
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı
400 TL’lik yolculuk vatandaşı eziyor
ABD kağıttan imparatorlukmuş
Bu işler bu kadar ucuz mu?
Birçok insan masum ve tamamı tutuksuz yargılanmalı
Başiskele’deki projeler Başkan Özlü’nün takibinde
Dilovası’nda MHP’ye yeni genç üyeler
Başkan Bıyık o okulda da derse girdi
Kitap tutkunu Maksut amca, Alev Alatlı Kütüphanesi’ne hayran kaldı
Zamlar, enflasyonda ciddi artışın habercisi olabilir
Körfezli Rafet ile Poyraz’dan Kick Boksta gururlandıran başarı
MHP'de işler böyle! Görevden alındılar
