İşsizlik rakamları açıklandı
Ekonomi, 10 Nisan 2020 16:46Aralık, Ocak, Şubat aylarını kapsayan Ocak dönemi işsizlik rakamları açıklandı. İşsiz sayısı 2020 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 306 bin kişi azalarak 4 milyon 362 bin kişi oldu. Genç işsizlikte ise oran yüzde 24.5 olarak gerçekleşti. Karantina günlerini kapsayan işsizlik verisi ise Mayıs ayında açıklanacak.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 306 bin kişi azalarak 4 milyon 362 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile %13,8 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 1,1 puanlık azalış ile %15,7 oldu.
İSTİHDAM ORANI %44,0 OLDU
İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Ocak döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 109 bin kişi artarak 27 milyon 266 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puanlık azalış ile %44,0 oldu.
Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 242 bin, inşaat sektöründe 68 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe 257 bin, hizmet sektöründe ise 161 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %16,0’ı tarım, %20,7’si sanayi, %5,2’si inşaat, %58,1’i ise hizmet sektöründe yer aldı.
İŞ GÜCÜNE KATILMA ORANI %51,0 OLARAK GERÇEKLEŞTİ
İş gücü 2020 yılı Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 196 bin kişi azalarak 31 milyon 629 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 1,2 puanlık azalış ile %51,0 olarak gerçekleşti.
KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARIN ORANI %31,0 OLDU
Ocak 2020 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,1 puan azalarak %31,0 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,6 puan azalarak %20,9 oldu.
15-64 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan azalışla %14,1, tarım dışı işsizlik oranı ise 1,1 puanlık azalışla %15,8 oldu. Bu yaş grubunda istihdam oranı 0,4 puanlık azalışla %48,6, iş gücüne katılma oranı ise 1,1 puanlık azalışla %56,5 oldu.
GENÇ İŞSİZLİK %24.5
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,2 puan azalışla %24,5, istihdam oranı ise 0,2 puan azalarak %31,0 oldu. Aynı dönemde iş gücüne katılma oranı 1,5 puanlık azalışla %41,1 seviyesinde gerçekleşti. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puanlık artışla %25,7 seviyesinde gerçekleşti.
MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ %12.6
Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0,4 puan azalarak %12,6 oldu. İşsiz sayısı bir önceki döneme göre 155 bin kişi azalarak 4 milyon 60 bin kişi olarak gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı bir önceki döneme göre 0,2 puan azalarak %45,3 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 101 bin kişi azalarak 28 milyon 90 bin kişi olarak tahmin edildi.
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,5 puan azalarak %51,8 oldu. İşgücüne katılan sayısı 256 bin kişi azalarak 32 milyon 150 bin kişi olarak tahmin edildi.
Ekonomik faaliyete göre, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 32 bin kişi, sanayi sektöründe 50 bin kişi, hizmet sektöründe 20 bin kişi azalırken, inşaat sektöründe 2 bin kişi arttı.
Ekonomi, 10 Nisan 2020 16:46
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Çocuğun anlayacağı basit bir şeyi Erdoğan'a yıllarca anlatamadılar
Eleştiren ve düşünenler, kendini akademide değil cezaevinde buluyor
Eski Başbakan Davutoğlu: Maddi sıkıntı yaşıyorum
Başkan Gökçe’den Ramazan’da dayanışma ve birlik, beraberlik çağrısı
Gürkan Karaçam yeni bir kavram ortaya attı! Zihinsel egemenlik
Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi
Ramazan boyunca zam yapılmayacak!
Çayırova’da Ramazan coşkusu
Güneşi görenler soluğu Ormanya’da aldı
MHP Dilovası’nda en genç üye bayrağı el değiştirdi!
Gebze Ticaret Odası önce ihracatın liderlerini ödüllendirdi, sonra istişare için toplandı
İzmit’te Kent Lokantalarında ücretsiz iftar
Başkan Gökçe iş insanlarına DERTAŞ’ı anlattı
Kartepe’deki o cami ilk teravihle açılıyor
Gölcük’te çocukların yüzlerini güldüren gösteriler
Danışmanlık Sektörü KOTO’da buluştu
Tren bilet fiyatları çok yüksek! Yaparsa kim yapar?
Kocaeli’de iftar sofralarının adresi: Antikkapı!
Bahçeli yine Erdoğan gibi konuştu! Kelimeler birebir aynı
İstanbul'a meydan okuyoruz, Kocaeli sanatın da merkezi olacak
Erdoğan, Özel'e çık karşıma diyecek!
Sigaraya zam geldi!
Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz
Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı
Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür
Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında
Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak
Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program
Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi
MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret
KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya
Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde
Dağcılar Kandıra’da denize girdi
Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir
Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar
Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor
Başkan Söğüt, MHP’li vekili makamında ağırladı
Emeklilere kira desteği ve yakacak yardımı teklifi
Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu
