İBB, durdurulan yardım kampanyası için dava açtı
Gündem, 01 Nisan 2020 21:40İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı, corona salgınına karşı başlattığı bağış kampanyasını engelleyen İçişleri Bakanlığı genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile dava açtı. Bağış hesaplarını dondurulmasına ilişkin İstanbul Valiliği kararının durdurulması ve iptali için de yargıya başvurdu.
İBB, salgın nedeniyle mağdur olan vatandaşlara yardım için 30 Mart 2020 tarihinde başlattığı bağış kampanyası sonrasında yaşanan gelişmelerin ardından mahkemeye gitti.
İBB Hukuk Müşavirliği, bağış kampanyasının izinsiz olduğu gerekçesi ile durdurulması için kovuşturma açılmasını isteyen İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “Yardım Toplama” konulu genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile İçişleri Bakanlığı'na dava açtı.
Dava dilekçesi Danıştay'a gönderilmek üzere İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı'na sunuldu.
“BELEDİYE KANUNU 15. MADDEYE GÖRE BAĞIŞ KABUL ETME BELEDİYENİN YETKİSİNDE”
Dava dilekçesinde genelgenin hukuka aykırı olduğu belirtilerek, “5393 sayılı Belediye Kanununun 15. Maddesinde bağış kabul etmenin belediyenin yetki ve imtiyazları arasında sayılmıştır. Aynı kanunun 59. Maddesinde de bağışlar belediyelerin gelirleri arasında gösterilmiştir. 5393 sayılı Kanunun 38. Maddesinde de şartsız bağış kabul etmek belediye başkanın görevleri arasında sayılmıştır.
Ayrıca, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 23. Maddesinde ise şartlı ve şartsız bağışları kabul etmek ve tasarrufta bulunmak Büyükşehir Belediyesinin gelirleri arasında gösterilmiştir” denildi.
DONDURULAN 4 HESAP İÇİN VALİLİĞE DAVA
İBB Hukuk Müşavirliği; İstanbul Valiliği'nin, yayınlanan genelgeye dayanarak 31 Mart'ta aldığı kararla, İBB'nin 4 ayrı bankadaki yardım paralarının toplandığı hesapların dondurulması kararını da yargıya taşıdı.
İstanbul Valiliği'nin banka hesaplarına bloke konulmasına ilişkin kararının da hukuka aykırı olduğuna dikkat çekilerek yardım toplamaya ve tasarrufta bulunmaya ilişkin kanunlar çerçevesinde bloke kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.
Dilekçede, valiliğin hesaplara koyduğu bloke nedeniyle İBB'nin hesapları kullanamadığı belirtilerek “Bu kısıtlama halinin de ülkemizin ve İstanbul'un COVID-19 virüs salgını sebebiyle geçtiği bu zor dönemde idaremizce sosyal hizmetlerin ivedilikle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamaması durumunu ortaya çıkaracağından, sonuç olarak idaremiz açısından telafisiz güç ve imkansız zararlar meydana getireceği de açıktır” denildi.
NE OLMUŞTU?
Tüm dünyayı sarsan corona virüsü salgınına karşı İBB İstanbul'da yaşayan ihtiyaç sahibi kesimlere ve yaşlı vatandaşlara, sağlık çalışanlarına ve hastalara yardım etmek için “Birlikte başaracağız” sloganı ile bağış kampanyası başlattı. Bağış toplamak için 4 bankada hesap numaraları açıldı. İçişleri Bakanlığı bir genelge yayımlayarak bazı yerel yönetimler başta olmak üzere kurum, vakıf ve derneklerin Yardım Toplama Kanunu'nun açık hükümlerine rağmen herhangi bir izin almadan bazı hesapları ilan ederek yardım toplama faaliyetine giriştikleri belirtilerek bu konuda işlem yapılması istendi. İstanbul Valiliği de bağış hesabı açılan bankalara yazı göndererek hesapların bloke edilmesini istedi. 2 banka hesapları dondurdu.
Gündem, 01 Nisan 2020 21:40
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Binlerce takipçisi olan hesaplara erişim engeli
Başkan Gökçe’den araç tanıtım töreninde sosyal belediyecilik vurgusu
Potanın Kocaeli’deki tanınmış ismi Sinan Us hayatını kaybetti
Fon vurgununda turpun büyüğü geliyor!
Nazmi Ertuğral’dan nokta atışı siyasi tespit!
Dilovası’nda Afet Koordinasyon Merkezi ve Halk Kütüphanesi açılıyor
Bavyeralı firma temsilcisi ile GTO üyeleri arasında ikili iş görüşmeleri
SEDAŞ yöneticileri muhtarları dinliyor, ama bildiklerini okuyorlar!
Kandıralı öğrencilere de15 bin TL’lik destek verilecek
Başkan Büyükakın din görevlileri ile bir araya geldi
Başkan Gökçe’den iki eğitim kurumuna ziyaret
Kocaeli vekilinden Bakan Kurum’a Safiport soruları!
Dilovası’nda sürücülere ve vatandaşlara uyarı
Saygınlar Kulübü üyelerine kitap hediye edildi
Tweet attı diye evine polis gönderdiler
Kaynaklar patronlara akıyor
Vali Aktaş ile Başkan Büyükakın Filistinli çocuklar için çizdi
Kitap Fuarı’nda 46 yıl önce çekilmiş fotoğrafını gördü
İzmit’te üniversitelilere ücretsiz akşam yemeği desteğine devam
Vurgunun TBMM'de araştırılmasına yanaşmıyorlar!
O ilçedeki cadde 17 milyon TL harcanarak yenilendi
AKP'den ihraç edildi
Ercan Yamen’in kardeşi ile kardeşinin eşi kaza kurbanı oldu
Büyükşehir’den 91 bin dekar alanlık yem bitkisi desteği
İzmit’te Sokak Hayvanları Barınma Merkezi‘nde son aşamaya gelindi
Dilovası’nda MHP’liler Bahçeli’nin sözlerini tekrarladı
Gölcük Belediyesi’nden okul bahçesine 4 derslikli prefabrik yapı
Anayasa Mahkemesi'nden emeklileri ilgilendiren karar!
Körfez’de güneş enerjisi santrali kurulacak
İSU Genel Müdürü Sağlık’ın sesi taklit edilerek para isteniyor
Ford Otosan, Kocaeli fabrikalarında yapay zeka destekli çözüm
Fabrikalar küçülüyor, işçiler işini kaybediyor
Evine polis gönderilmedi, ifadeye çağrıldı
Dilovası’nın Ekim Ayı Meclisi’nde hangi kararlar alındı?
AK Parti Darıca Kadın Kolları Teşkilatı, Kocaeli 1’incisi oldu
Büyükakın’ın Soyut Vatan kavramı kitaplaştı
Kocaelisporlu futbolcular minik taraftarlarla Kitap Fuarı’nda buluşacak
Sandıkta alamadıklarını masada aldılar!
Dervişoğlu'ndan fon vurgunu yorumu: İktidar gözetiminde hırsızlık
