Akıllı telefonlar beyni zedeliyor
Gündem, 08 Mart 2020 17:13Bilim insanları, akıllı telefon bağımlılığı ile beynin fiziksel değişimi arasında bir bağ olduğunu ilk kez ispatladı. Araştırma, telefon kullanımının beyindeki gri maddeyi azalttığını ortaya koydu.
Akıllı telefonlar günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. İnsan ile makine arasındaki bu ‘tutkulu’ ilişki, bazıları için normal kabul edilen sınırları aşıyor ve bu durum bilim tarafından bağımlılık olarak nitelendiriliyor.Nomo-fobi (telefonsuz kalma korkusu), akıllı telefon bağımlılığı ve internet bağımlılığı bozukluğu birbiriyle bağlantılı durumlar. Telefon elinizden düşmüyorsa, ekrandan ayrılamıyor, birkaç dakikada bir kontrol etme gereği duyuyorsanız, siz de bir telefon bağımlısısınız ve haberimiz sizi yakından ilgilendiriyor.
GRİ MADDE AZALMASI
Almanya’nın Heilderberg Üniversitesi’nden bilim insanları, akıllı telefon bağımlılarının beyin yapısını inceledi. Araştırma, yoğun telefon kullanımının beyindeki gri maddeyi azalttığını ortaya koydu. Bilim insanları, 22’si akıllı telefon bağımlısı olan 48 denek ile gerçekleştirilen araştırmada beyinleri MRı ile ayrıntılı olarak taradı ve alınan görüntüler karşılaştırılmalı olarak incelendi. Araştırmacılar, akıllı telefonlara bağımlılık geliştirenlerin beyinlerinin kritik bölgelerinde gri madde eksikliği olduğunu gözlemledi. Gri madde azalmasıyla madde bağımlılığı arasındaki ilişki evvelden de kanıtlanmıştı. Ayrıca bu kişilerde yetenek kaybı görülebileceği belirtiliyor.
DEPRESİF RUH HALİ
Özellikle çocuklar arasında yaygınlaşan akıllı telefon kullanımı, ‘vahim’ olarak niteleniyor ve bilim dünyasını endişelendiriyor. Telefon kullanılmadığında gözlemlenen anksiyete, stres, aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan kötü uyku ve depresif ruh halleri gibi sağlık sorunlarının, problematik akıllı telefon kullanımının yaygınlığı ile bağını anlamaya ihtiyaç var. Akıllı telefon bağımlılığının, fiziksel olduğu kadar psikolojik etkilerinin tam olarak anlaşılması şart. O zamana kadar ise bu cihazlara biraz mesafeli davranmakta fayda var gibi görünüyor.
Gündem, 08 Mart 2020 17:13
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Dilovası’nda MHP’lilerden Vanlı çocuklara anlamlı destek
Cumhuriyet düşmanlarına kötü haber!
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü torpil yuvası mı?
İYİ Parti Kocaeli’den ziyaretlere devam
Dövizi tutmak için kaç milyar dolar harcandı?
Başkan Sezer iki altın madalya kazanan yüzücüyü kutladı
Kocaelili çiftçilere sebze fidesi desteği
Buna milli iradeye saldırı denir! Bir başkan daha tutuklandı
Dikkat! Başiskele Kavşağı’nda geceleri trafik güzergahı değişecek
Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?
O noktada kaza geliyorum diyor
Ara seçim formülü gerçekçi değil
Sakın terörist başını affetmeye kalkmayın!
Elektrik ve doğalgaza zam
Dilovası’na gelen bakanı AKP ve MHP’liler karşıladı
Uçkuruna düşkün başkan AKP'li olunca başka türlü davranılıyor!
Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü’nün başarılı oyuncusu Berk’e milli davet
Gebze’de Saadet partililerden anlamlı ziyaret
Zeytinoğlu: Sanayicimizi rahatlatacak adımların atılması oldukça önemli
Çayırova’da spor lisesi projesi Başkan Çiftçi’nin takibinde
Kadınlar için uygulamalı eğitim alanı Ana Kafe hizmette
Kamu araçları kişisel işlerde mi kullanılıyor?
Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Sarıdoğan’dan İran uyarısı
Göreve iade edilmeyen hâkim üzüntü nedeniyle kanserden öldü
Vatandaşın sofrasından her ay 468 ekmeği çaldılar
Gölcük’te denizaltı faciası böyle anılacak
Trollerin kimlikleri açığa çıkacak!
İzmitlileri sanat müziğine doyurdular!
Gökçe: Okuyan, araştıran ve düşünen nesillerle geleceğimiz çok daha aydınlık
İYİ Parti Kocaeli’den ziyaret atağı
AKP'lilere soruşturma izni yok! İşte adil düzen
Kartepe’deki bu dereye her an bir vatandaş düşebilir!
İzmit’te sahil kenarında yer alan karavanlar o parka gitmedi!
Sosyal medyada yer o görüntüler Dilovası Belediyesi yetkililerini harekete geçirdi
Sigaraya bir zam daha
İzmit Belediyesi’nde hedef 2027’de 400 araç
Çayırova’da dev adamlar özel çocuklarla buluştu
Gebze Ticaret Odası, iş insanları ile yerel yöneticileri bir araya getirdi
Türk Bayramı değil, bir PKK dayatmasıdır
