Akıllı telefonlar beyni zedeliyor
Gündem, 08 Mart 2020 03:02Bilim insanları, akıllı telefon bağımlılığı ile beynin fiziksel değişimi arasında bir bağ olduğunu ilk kez ispatladı. Araştırma, telefon kullanımının beyindeki gri maddeyi azalttığını ortaya koydu.
Akıllı telefonlar günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. İnsan ile makine arasındaki bu ‘tutkulu’ ilişki, bazıları için normal kabul edilen sınırları aşıyor ve bu durum bilim tarafından bağımlılık olarak nitelendiriliyor.Nomo-fobi (telefonsuz kalma korkusu), akıllı telefon bağımlılığı ve internet bağımlılığı bozukluğu birbiriyle bağlantılı durumlar. Telefon elinizden düşmüyorsa, ekrandan ayrılamıyor, birkaç dakikada bir kontrol etme gereği duyuyorsanız, siz de bir telefon bağımlısısınız ve haberimiz sizi yakından ilgilendiriyor.
GRİ MADDE AZALMASI
Almanya’nın Heilderberg Üniversitesi’nden bilim insanları, akıllı telefon bağımlılarının beyin yapısını inceledi. Araştırma, yoğun telefon kullanımının beyindeki gri maddeyi azalttığını ortaya koydu. Bilim insanları, 22’si akıllı telefon bağımlısı olan 48 denek ile gerçekleştirilen araştırmada beyinleri MRı ile ayrıntılı olarak taradı ve alınan görüntüler karşılaştırılmalı olarak incelendi. Araştırmacılar, akıllı telefonlara bağımlılık geliştirenlerin beyinlerinin kritik bölgelerinde gri madde eksikliği olduğunu gözlemledi. Gri madde azalmasıyla madde bağımlılığı arasındaki ilişki evvelden de kanıtlanmıştı. Ayrıca bu kişilerde yetenek kaybı görülebileceği belirtiliyor.
DEPRESİF RUH HALİ
Özellikle çocuklar arasında yaygınlaşan akıllı telefon kullanımı, ‘vahim’ olarak niteleniyor ve bilim dünyasını endişelendiriyor. Telefon kullanılmadığında gözlemlenen anksiyete, stres, aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan kötü uyku ve depresif ruh halleri gibi sağlık sorunlarının, problematik akıllı telefon kullanımının yaygınlığı ile bağını anlamaya ihtiyaç var. Akıllı telefon bağımlılığının, fiziksel olduğu kadar psikolojik etkilerinin tam olarak anlaşılması şart. O zamana kadar ise bu cihazlara biraz mesafeli davranmakta fayda var gibi görünüyor.
Gündem, 08 Mart 2020 03:02
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Elden ödeme yapanlara ceza
Gürcistan heyeti Gölcük’te ağırlandı
Büyükakın’dan Kocaelispor’a tam destek
Sahillerde 3 haftada 201 hayat kurtardılar
Şikayetler bir ayda yüzde 168 arttı
Kadın Elim İzmit Kooperatifi anlamlı bir iş birliği protokolüne daha imza attı
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Pehlevan yapımı devam eden projeleri yerinde inceledi
Darıcalı aileye Muğla’da ölüm şoku
İzmit’te dolu mağduru çiftçilere destek
Dilovası’nda iş insanı Enver Yıldırım’dan iki ayrı spor kulübüne moral ziyareti
AİHM'den Kavala derhal serbest bırakılsın kararı
Kandıra sahillerinde bugünde yasak var
Başiskele’de ulaşım güvenliği artırıldı
O sektörlerde güven azaldı
Kandıra sahillerde izinsiz su sporları faaliyetlerine sıkı denetim
Tarım arazilerinden Aşevi’ne un desteği
İktidara yakın yazar erken seçim için tarih verdi
O belediye kendi betonunu da üretecek
Gölcük’teki Mavi Vatan’a 245 bin kişi böyle ulaştırıldı
Gölette nefes kesen gösteri!
Meydanlarda bölücü tahrik
Hayali rüşvet üzerinden mahkûmiyet kararı çıkarıldı!
Emekli ve memurun maaş zammı hesaplandı
Günlerdir kayıp olan genç ölü bulundu
AKP’ye geçmek yargıdan kaçış kapısı, siyasi dokunulmazlık ve suçtan arınma merkezi olamaz
İzmit’te 800 kilo nohut sıcak yemek olarak vatandaşın sofrasına ulaştırılacak
Başkan Sezer’e TEKNOFEST Mavi Vatan anı plaketi
SEDAŞ’ın çalışmasında bozulan yollar yenilendi
KOTO üyeleri için bir indirim protokolü daha imzaladı
Bir ömür iktidarda kalmak için parlamenter sisteme dönelim!
Mobil bankacılıkta yeni dönem! Limitler yükseltildi
Büyükakın rekor kıran Teknofest ile ilgili konuştu: Büyük gurur yaşadık
Körfezli genç karateci Elif gururlandırdı
Zehirli diyerek ürünleri kapıdan geri çeviriyorlar
Gebzeli iş insanları Suriye’nin yeniden inşasına katkı sunacak
Derincelileri konserli 30 Ağustos coşkusu bekliyor
TCDD'nin borcu katlanarak artıyor
CHP'deki figüran iddiasında yalan söyledim itirafı
Elektrikli araçlara olan talep her geçen gün artıyor
