Yediğimiz gıdalara zehir karıştı
Gündem, 20 Ocak 2020 11:40Greenpeace Akdeniz, incelediği 90 adet sebzenin 14’ünde kullanılması yasak pestisit, 46’sında ise hormonal sistem üzerinde etkili pestisit/pestisitler tespit etti.
Gıda Mühendisi Bülent Şık, “Soframızdaki Tehlike: Pestisit” raporunu hazırladı.Greenpeace Akdeniz’in, Gıda Mühendisi Bülent Şık ile 90 adet domates, salatalık ve biber örneğini inceleyerek hazırladığı “Soframızdaki Tehlike: Pestisit” raporunda çarpıcı veriler elde edildi. Raporda 2019 yılı Ağustos, Ekim ve Kasım aylarında Türkiye’de faaliyet gösteren beş büyük market ve bir semt pazarından alınan 30’ar adet domates, yeşil biber ve salatalık olmak üzere toplam 90 örnek incelendi. Gıda örneklerinde 620 farklı çeşit pestisit kalıntısı incelendi, pestisit analizleri konusunda uluslararası akreditasyona sahip bir laboratuvarda analiz ettirildi.Rapordan öne çıkan dikkat çekici bulgular şöyle: 90 adet domates, yeşil biber ve salatalık örneklerinin yüzde 15,6’sında (yaklaşık 14’ünde) ürünlerde kullanılması yasak pestisit kalıntısı tespit edildi.*
Ağustos ayında alınarak incelenen domates, yeşil biber ve hıyar örneklerinde tespit edilen pestisit sayısı toplamda 56 iken, bu sayının sebzelerin yetiştikleri mevsim dışında alınıp incelenen örneklerde arttığı görüldü. Ekim ayında sayının neredeyse iki katına (96) ve Kasım ayında ise yaklaşık üç katına (139) çıktığı tespit edildi. 90 örneğin yarısında (yüzde 52) hormonal sistem üzerinde etkili bir ya da birden fazla sayıda pestisit kalıntısı tespit edildi. 90 örneğin yarısında (yüzde 49) sucul canlılar, arılar, algler ve faydalı böcekler açısından çok zararlı olan pestisitlerin kalıntısı tespit edildi. Marketlerden alınan örneklerin pestisit kalıntıları açısından pazarlardan alınan örneklere kıyasla yüzde 14 farkla daha fazla risk içerdiği görüldü.90 adet gıda ürününün yaklaşık yarısının (yüzde 42) doğal hayatta biyolojik birikime neden olan, toksik etkisi çok uzun süre kalıcı pestisit kalıntısı içerdiği belirlendi. 90 örneğin üçte birinde (yüzde 33,3) pestisit uygulayıcıları açısından sorun teşkil eden pestisit kalıntıları tespit edildi.
Ağustos ayında alınan örneklerin hiçbirinde 5 ve 5’ten fazla pestisit kalıntısı içeren örnek tespit edilmedi. Ekim ayında alınan 30 örneğin 4’te 1’inde; Kasım ayında alınan 30 adet örneğin ise yaklaşık yarısında 5 ve 5’ten fazla pestisit kalıntısına rastlandı. Kasım ayında sadece bir yeşil biber örneğinde tam 14 adet farklı pestisit kalıntısı bulundu. Bir pestisitin tek başına sahip olduğu toksik etki diğer pestisitlerle bir arada olduğunda “kokteyl etkisi” denen daha fazla olumsuz etkiye sahip olabiliyor. Greenpeace 2016 yılında pestisitleri sağlığa etkilerine göre sınıflandırarak bir “Kara Liste” hazırlamıştı.
Yeni araştırmada incelenen 90 ürünün yüzde 77’sindeki pestisit kalıntılarının “Kara Liste”deki memelilere toksisite ve çevresel toksisite içinde yer alan kriterlerin birine ya da birkaçına aykırı olduğu tespit edildi. Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Proje Sorumlusu Berkan Özyer şöyle konuştu: “Soframızda zehir var. Yasaklanan, piyasadan toplanması ve kullanılmaması gereken kimyasal maddeleri çocuklarımıza ve sevdiklerimize yediriyoruz. Mutfağımızın en temel malzemelerine yönelik yaptığımız bu analizin sonuçları acilen harekete geçilmesi gerektiğini gösteriyor. Zehirli kimyasal kullanmadan, ithal girdiye bağımlı olmadan sofralarımızda temiz ve sağlıklı gıda tüketebilmeliyiz.
Bunun yolu da Greenpeace olarak savunduğumuz ‘ekolojik tarım’ modelinden geçiyor. Bu modelin uygulanması ve denetimin sağlanması için güçlü tarım politikalarına ihtiyaç var. Ekolojik tarım modeliyle hem çiftçileri pestisit çıkmazından kurtarabilir hem de sağlıklı gıdaya erişim sağlayabiliriz. Çiftçilerin emeklerinin karşılığını alabilmesi de burada kilit bir öneme sahip. Üretici ve tüketicilerin doğrudan buluşması, tedarik zincirinin kısalması gerekiyor. Bunun da yolu düzenli olarak denetlenen üretici pazarlarından geçiyor.”
Gündem, 20 Ocak 2020 11:40
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
SEDAŞ’ın yetenek programı proje sunumları ve sertifika töreni ile sona erdi
Polislerin yaşadığı mağduriyetler araştırılsın önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
Doğalgaz fiyatlarında sert düşüş
Yıkılan eski İnterteks Fuar alanında yapılar yükseliyor
Dilovası Meclisi’nde komisyonlar belirlendi
Kocaeli’de Ulusal Fotoğraf Yarışması başvuruları başladı: 226 bin TL ödül dağıtılacak
Zamkolik olduk! Vatandaşa büyük darbe
En çok tüketilen içeceğe zam yapıldı!
İYİ Parti’de görevden alınan Alpay Çakırcı’dan açıklama
İzmit’te sokak hayvanlarına modern yaşam alanı geliyor
Ağaçlandırma böyle mi olur?
GOSB Teknopark’ın Ardahan’da açtığı ofiste girişimci kabulü başladı
İzmit Belediyesi’nden gurur verici bütçe tablosu!
Terör saldırısında çatışmanın ortasında kaldılar
Cumhurbaşkanı danışmanları Gölcük’te konuşacak!
Adam gibi yapacaksın o Adalet Bakanlığını
Kartepe Belediyesi’ne kimse gelmesin mi isteniyor?
Başiskele personeli silahla kendini vurarak intihar etti
Dilovası’nda çocuklar ve anneler için anlamlı etkinlikler
Körfez Kent Konseyi’nde projeler için ihtisas komisyonları kuruldu
Buraya neden kaldırım yapılmıyor?
İSU’dan Halıdere’ye 25 kilometrelik altyapı
İYİ Parti’de Derince ilçe yönetimi görevden alındı
O teröristler İzmit'ten araç kiralamışlar
İzmitli kadınlar Dünya Sağlık Günü’nde de yürüdü
Bu yeşil alanı temizleyin!
Kıbrıs eski Cumhurbaşkanı Tatar, Başkan Büyükakın’ı ziyaret etti
Körfez Yarış Pisti’nde karting heyecanı sizi bekliyor!
Bahçeli yine CHP'yi hedef aldı
Derince’de kahkaha ve sanat aynı sahnede buluştu
Kocaelili üreticilere bir zirai don uyarısı daha
Ağzını açsa soruşturma açılıyor!
Körfezli İsmail Çelik’ten 8 yıldır haber alınamıyor
Milli maçta o golü atan Aktürkoğlu’ndan Büyükakın’a milli forma
Körfez Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden özel annelere dayanışma mesajı
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı
400 TL’lik yolculuk vatandaşı eziyor
ABD kağıttan imparatorlukmuş
Bu işler bu kadar ucuz mu?
