İşsizlik fonu işverene yaradı
Ekonomi, 24 Aralık 2019 07:11İşsizlik Fonu’ndan 2017 yılında 4.8 milyar lira işsizlere, 2.5 milyar TL işverene giderken, 2019’da işsize 9 milyar TL, işverene ise 14.7 milyar TL aktarıldı.
Çalışanları işsiz kaldıkları dönemde desteklemek amacıyla Ecevit Hükümeti döneminde kurulan İşsizlik Sigortası Fonu adeta işvereni destekleme mekanizmasına dönüştü. İktidarın da sık sık yeni yasa değişiklikleri yaparak dilediği gibi kullandığı fondan işsizlere yapılan ödemeler, işverenlere aktarılan kaynağın neredeyse yarısına kadar düştü. İŞKUR tarafından yayımlanan aylık İşsizlik Sigortası Fonu Bülteni'nde yer alan resmi verilere göre, hem iktidarın hem de işverenin yoğun kullanımına rağmen fonun toplam varlığı kasım ayı itibariyle 131 milyar 120 milyon liraya çıktı. Fon yönetimi, bu paranın 122 milyar 741 milyon lirasını Hazine'nin uzun vadeli borçlanma aracı olan tahvillere yatırırken, 8 milyar 378 milyon lirasını ise Ziraat Bankası'nın mevduat hesaplarında değerlendiriyor. İşsizlik Fonu, bu paralarına enflasyonun ve dövizdeki artışın çok altında faiz ödendiği için İŞKUR yönetimi artık bu paraların getiri kaybını bültenlerinde yayımlayamıyor.
Resmi verilere göre, 2017 yılında İşsizlik Fonu'ndan işsizlere 4.8 milyar lira ödenek kullandırılırken, aynı yıl işverenlere 2.5 milyar liralık kaynak aktarılmıştı. Ancak geçen yıl başlayan ve halen devam eden ekonomik kriz nedeniyle zor duruma düşen işverenlere fondan yapılan ödemeler adeta coştu. Geçen yıl işsizlere yapılan ödemeler 5.8 milyar lirada kalırken işverene aktarılan kaynaklar 10.8 milyara çıktı. Bu yılın 11 aylık döneminde de işsizlikteki rekor artış nedeniyle işçilere yapılan ödemeler 9 milyara ulaşsa da işverene aktarılan kaynak 14.7 milyar liraya ulaştı.
10 İŞSİZDEN 8'İNE YOK
Fonun amacı dışında kullanılmasını eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, her 10 işsizden yaklaşık 8'inin fondan yararlanamadığını, fonun işsize değil işverenlerin derdine derman olduğunu söyledi. Ağbaba, bu yılın ilk 11 ayında İŞKUR'a kayıtlı 4 milyon 26 bin işsizden sadece 595 binine işsizlik ödeneği bağlandığını, 3.4 milyon işsizin ise kaderine terk edildiğini bildirdi.
İşsizi kurtaracak formül önerisi
Veli Ağbaba, İşsizlik Fonu'ndan yararlanma konusunda işsizlerin önüne çok ağır şartlar konulduğunu, bu nedenle milyonlarca işsizin adeta aç bırakıldığını belirtirken, fondan yararlanma şartlarının yumuşatılmasını önerdi. Ağbaba, fondan yararlanmak için son 3 yılda 600 gün sigorta şartının 180'e indirilmesi ve kıdeme göre farklılaşan faydalanma sürelerinin uzatılması önerisini gündeme getirdi. Ağbaba, ayrıca İşsizlik Fonu'dan işverenlere ve devlete aktarılan kaynakların kesilmesini istedi.
Ekonomi, 24 Aralık 2019 07:11
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Şimdiden, beklemeden seçim tarihi belirlenebilir
Gebze Ticaret Odası üyeleri için önemli bir işbirliği daha
Sel ve su baskını alarmı!
Bankacılık sektöründe ezber bozan adım! Gram altında ATM dönemi
Çocuklara üretimin değerini yaşayarak öğreten eğitim
Gazeteci Şahin Asker anjiyo mu olacak?
İşte Özgür Özel'in A Takımı
Gebze Center AVM’den üniversite adaylarına destek
Emekliye bir dokun bin ah işit!
Akaryakıt fiyatları 80 lirayı aştı
Başkan Çiftiçi’den bilim merkezi müjdesi
Nail Baki’ye taziye ziyareti
KOTO yönetimi iş birliğini güçlendiriyor
Altın yatırımcılarını üzecek haber!
Umarım Akşener geri dönmeyi düşünmez!
Gönüllü itfaiyecilik yaygınlaşıyor
YRP İl Başkanı Aydın’dan Fatma Kaplan Hürriyet’in tutuklanmasına tepki
Kocaeli’de motokuryelere trafik yasağı!
Bakanlıktan Başkan Hürriyet ile ilgili beklenen karar!
İzmit’te tutuklanan Başkan Hürriyet’in vekili Lütfü Obuz sahada
İSU, Derince ve Körfez’de altyapıyı yeniledi
O üç harfli marketin tabelaları indirildi!
Yasa çıkarsa emekli maaşları artar
Kocaeli Valiliği’nden sel ve su baskını uyarısı
Gölcük’te sünnet şöleni böyle geçti!
KOTO yöneticilerinden iki günde 8 firmaya ziyaret
AKP’li eski yönetici Karakoç'un annesi vefat etti
Başkan Ömeroğlu’ndan Zeynep Azra’ya doğum günü sürprizi!
Mehtap Turları’na yoğun ilgi
Derinceli Zeynep’in büyük başarısı
Özgür Özel 90 vekille CHP'den istifa etti
Kocaeli’de sağlık içler açısı!
Fatih Erbakan’a yakın o isimden Kocaelili iş insanı Enver Yıldırım’a ziyaret
İsteseler Askeri Hastaneleri 3 günde açarlar!
Emeklilere kötü haber!
Erdoğan'a bir yetki daha verildi
Peynirden ölüme götürecek bakteri çıktı
İmamoğlu'ndan Hürriyet tepkisi: Milletin iradesi, hiçbir koridorda tutuklu kalmaz
Tutuklanan Fatma başkandan İzmitlilere mesaj
