Batık kredi rekoru!
Ekonomi, 06 Aralık 2019 10:37Geçen yıl yaşanan döviz şokundan sonra para piyasalarında yaşanan istikrarsızlık vatandaşın ödediği faizi zirveye taşırken, batık krediler de 142 milyar liraya ulaştı. Rapora göre; vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 1 Ocak-22 Kasım 2019 tarihleri arasında toplam 51.3 milyar lira artarak 569.5 milyar lirayla yeni bir rekor kırdı.
CHP Meclis Grubu'nun hazırladığı rapor bir yıldan uzun bir süredir devam eden ekonomik kriz dolayısıyla vatandaşın TL'ye olan güvenin sarsıldığını, tasarruflarını güvence almak için dövize yöneldiğini bir kez daha gösterdi. Raporda, geçen yıl yaşanan kur şokundan sonra kredi faizlerindeki hızlı yükselişin etkisiyle vatandaşın daha fazla faiz ödediğini gösterdi. Rapor, gelir dengesi bozulan vatandaşın kredilere yüklenerek ayakta kalmaya çabaladığını da ortaya çıkardı
.Bankacılık sistemine olan borçları son aylarda yeniden hızla artmaya başlayan vatandaşların, tüketici kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle bankalara ilk 10 aylık döneminde ödediği faiz 64.4 milyar liraya ulaştı.Sözcü'de yer alan habere göre, vatandaş, AKP döneminde (2003-Ekim 2019) ise bankalara toplam 511.2 milyar lira faiz ödedi. CHP Meclis Grubu'nun hazırladığı rapora göre, zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler 48.7 milyar lira artışla 26 Kasım itibarıyla 142 milyar liraya ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Kredi stokunun yüzde 8.2 oranında arttığı bir dönemde batık kredilerdeki artış oranı yüzde 52'yi buldu. Batık kredilerin toplam kredilere oranı ise yüzde 5.5 oldu.
KOBİ'LERİN BATIK KREDİLERİ
Raporda şu belirlemelere yer verildi:Bankacılık sektöründe giderek derinleşen batık kredi sorununun önemli bir kısmı KOBİ'lerden kaynaklanıyor. Bankacılık sektörünün son dönemde yeterince yeni kredi kullandırmadığı KOBİ'lerin kredi borcu bu yılın ilk 10 aylık döneminde 4.2 milyar lira azalarak 608.2 milyar liraya geriledi. KOBİ'lerin batık kredileri ise 15.6 milyar liralık artışla 58 milyar liraya kadar tırmandı.1 Ocak-26 Kasım 2019 arasında bankalardaki (bankalararası mevduat hariç) toplam mevduat 421 milyar lira (yüzde 20.6) artarak 2 trilyon 466 milyar liraya yükseldi.
TL MEVDUAT 1.2 TRİLYON
Bu dönemde TL cinsinden mevduatlar 151 milyar lira artarak 1 trilyon 202 milyar liraya yükselirken, döviz cinsinden mevduatlar ise 270 milyar lira artarak 1 trilyon 263 milyar liraya (220.9 milyar dolara) çıktı. Döviz mevduatlarında dolar cinsinden artış ise 31.5 milyar dolar oldu. Mevduattaki dolarizasyon oranı ise yüzde 51.2 olarak gerçekleşti. Diğer bir ifadeyle bankalardaki mevduatın yarısından fazlasını yabancı para cinsinden açılmış mevduatlar oluşturdu.
VATANDAŞIN BORCU 569.5 MİLYAR LİRA
CHP Meclis Grubu'nun hazırladığı rapora göre vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 1 Ocak-22 Kasım 2019 tarihleri arasında toplam 51.3 milyar lira artarak 569.5 milyar lirayla yeni bir rekor kırdı. Bu artışın 4 milyar liralık kısmı son bir haftada yaşandı. Vatandaşın takibe alınan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise 2.9 milyar lira daha artarak 22 Kasım 2019 itibariyle 21.6 milyar lira oldu.
Ekonomi, 06 Aralık 2019 10:37
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Sigaraya zam geldi!
Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz
Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı
Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür
Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında
Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak
Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program
Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi
MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret
KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya
Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde
Dağcılar Kandıra’da denize girdi
Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir
Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar
Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor
Başkan Söğüt, MHP’li vekili makamında ağırladı
Emeklilere kira desteği ve yakacak yardımı teklifi
Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu
Trafik cezaları can yakacak!
Derince Kent Lokantası'nda iftarda yemekler ücretsiz
Gölcük Değirmendere’de tekne ters döndü!
Karavan park da karavan yok!
Vatandaş yeni elbise bile alamayacak halde
Böyle olur Yozgatlıların kongresi!
Kocaelispor-Gaziantep maçında anlamlı pankart
Kocaeli Valiliği uyardı! Toz taşınımına dikkat
DEM'liler Öcalan'ı görmeden duramıyor!
Özel CHP'ye yönelik soruşturmalarla ilgili konuştu: Cumhurbaşkanı yaptırıyor!
Sevgililer Günü El Emeği Pazarına vatandaşlardan yoğun ilgi
Yoksulluğun fotoğrafı! Ucuz et kuyruğu
Emeklilere 14 bin liraya kadar geri ödemesiz nakit destek
Dünyada dolara bu kadar yüksek faiz veren başka ülke yok
Derince’de Tahtalı Köyü yoluna el atıldı
İYİ Partililer Körfez’de esnafın nabzını tuttu
İzmit’te üniversite adaylarına büyük destek
Van’dan ekmek parası için geldiği Gölcük’te inşaattan düşerek öldü
Sosyal Yaşam Merkezi’nde tempo yüksek
Bunun adı israftır
Cesedimi çiğnemeden Meclis’e giremez
