Makedonya, Kocaelili iş insanlarını bekliyor!
İş Dünyası, 16 Kasım 2019 15:37Kocaeli Ticaret Odası’nda gerek şehrimizin gerek ülkemizin ekonomisine güç katan Kocaelili iş insanlarıyla bir araya gelen Kuzey Makedonya Yabancı Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan, yatırım çağrısında bulundu
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere ilimize gelen Kuzey Makedonya Yabancı Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut’un ev sahipliğinde, Kocaelili iş insanlarıyla bir araya geldi. Başkan Bulut’a ev sahipliğinde, KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, Meclis Başkan Yardımcısı Alp Kayalar, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri eşlik ederken, Makedon heyette, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago, Dış Yatırımlar Özel Danışmanı Celil Ahmed, Danışman Abdülbahri İsmaili de yer aldı.
.gif)
.gif)
BAŞKAN BULUT: DİYALOĞUN GÜCÜNE İNANIYORUZ
İlginin yoğun olduğu görüşmede, Kocaelili iş insanlarının katılımlarıyla, “Makedonya Ülke Bilgilendirme ve Yatırım Fırsatları’ konulu toplantı da gerçekleştirildi. Her iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağının daha fazla ticaretle pekişmesi amacıyla yapılan toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Bulut, bunun daha fazla diyalogla mümkün olduğuna vurgu yaparak, “Ticaret hacminin gelişmesi için karşılıklı güven ortamının daha da güçlendirilmesi, işbirliğinin geliştirilmesi ve samimi ilişkilerin sürdürülmesi önem arz ediyor. Bu diyalogu sağlayacağına olan inancımız gereği, toplantımızı çok önemsiyoruz.
FUARLARA DAVET ETTİ
Kuzey Makedonya ile 1 Eylül 2000 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile ülkemiz menşeli sanayi mallarına Kuzey Makedonya’da uygulanan gümrük vergisi oranları sıfırlanmıştır. Kuzey Makedonya ülke yetkililerine bundan sonrası için de işbirliğinin gelişmesi adına ortak çalışmalar yapılması için üyelerimiz ile birlikte hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Önümüzdeki ay 5-8 Aralık tarihlerinde ilimizde gerçekleştireceğimiz Markam Olur Musun Fuarı ve Mart ayında gerçekleştireceğimiz İDEV Fuarı ve Co-Matching İkili İş Görüşmeleri Etkinliği’nde Kuzey Makedonya’dan firmaları da misafir etmek isteriz. Ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz” dedi.
AB’YE AÇILAN KAPI POTANSİYELİNDE
Yabancı Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan da, ‘Kuzey Makedonya’da İş Ortamı ve Yatırım Fırsatları’ konulu sunumunda şu ifadelere yer verdi; “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile Türkiye arasında yakın, tarihsel ve derin ilişkiler bulunmaktadır. Bu ilişkilerin daha da gelişmesi adına ekonomide ve ticarette yeni adımların atılması kanısındayız. İki ülke arasında ticaret hacminin 1 milyar dolara yükselmesi hedefi var. Kocaeli’de çok sayıda Makedonya’dan göç etmiş hemşerimiz bulunmaktadır. Biz buraya geldiğimizde kendimizi sanki memleketimizde hissediyoruz. İyi ilişkileri ekonomi alanında daha iyi sayılarla artırabileceğimizi düşünmekteyim. Gebze ilçesinden ülkemizde mevcut 2 tane yatırımcı var. İnanıyorum ki gelecek dönemde bu daha da artacaktır. Kocaeli önemli bir sanayi merkezi. Çok daha fazla potansiyeli var. Buraya sizleri ülkemizde yatırım yapmaya davet etmek için geldik. Ayrıca ülkemizdeki yatırım imkanlarını tanıtacağız. Balkanların tam ortasında bulunuyoruz. NATO üyeliğimiz tamamlanacak ve Avrupa Birliği’nden de müzakere tarihi bekliyoruz. Doğal olarak Makedonya, yatırımcılar için de AB’ye açılan kapı olma potansiyelinde.
NEDEN YATIRIM YAPILMALI?
Neden Kuzey Makedonya’ya yatırım yapılmalı sorusunu soracak olursak; Mükemmel jeostratejik konum, AB Aday Ülkesi olması, Rekabetçi işgücünün mevcudiyeti, Finansal faydalar ve teşvikler, Düşük işletme maliyetleri ve İş için açık yatırım iklimini sıralayabiliriz. Ülkemizin ekonomi yatırım planı ve yatırımları destekleyen teşviklerle, yatırımcılar devlet bütçesinden desteklenmektedir. Ülkemiz, Dünya Bankası’nın 2019 İş Raporuna Göre, İş Yapma Kolaylığında 11. Sıradadır. Yatırım için hedef sektörler; makine ve otomotiv parçaları, bit, sağlık sektörü, tıbbi cihazlar ve eczacılık ürünleri, tarım ve gıda işleme, enerji sektörü, tekstil, turizmdir.” Bakan Hasan, konuşmasını Kuzey Makedonya’da yatırım yapacak olan iş insanlarına devlet tarafından sunulan destekleri açıklayarak sonlandırdı. Sunumun akabinde soruları yanıtlayan Makedon heyet, yatırımcılara davetini yineledi.
İş Dünyası, 16 Kasım 2019 15:37
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Kadınlar için uygulamalı eğitim alanı Ana Kafe hizmette
Kamu araçları kişisel işlerde mi kullanılıyor?
Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Sarıdoğan’dan İran uyarısı
Göreve iade edilmeyen hâkim üzüntü nedeniyle kanserden öldü
Vatandaşın sofrasından her ay 468 ekmeği çaldılar
Gölcük’te denizaltı faciası böyle anılacak
Trollerin kimlikleri açığa çıkacak!
İzmitlileri sanat müziğine doyurdular!
Gökçe: Okuyan, araştıran ve düşünen nesillerle geleceğimiz çok daha aydınlık
İYİ Parti Kocaeli’den ziyaret atağı
AKP'lilere soruşturma izni yok! İşte adil düzen
Kartepe’deki bu dereye her an bir vatandaş düşebilir!
İzmit’te sahil kenarında yer alan karavanlar o parka gitmedi!
Sosyal medyada yer o görüntüler Dilovası Belediyesi yetkililerini harekete geçirdi
Sigaraya bir zam daha
İzmit Belediyesi’nde hedef 2027’de 400 araç
Çayırova’da dev adamlar özel çocuklarla buluştu
Gebze Ticaret Odası, iş insanları ile yerel yöneticileri bir araya getirdi
Türk Bayramı değil, bir PKK dayatmasıdır
Başkan Söğüt özel gereksinimli öğrencilerle bir araya geldi
Bir haftada 22 milyar dolar eridi!
Kandil'den talimat alanları reddediyorum
SEDAŞ ve TES-İŞ arasında toplu sözleşme görüşmeleri başladı
İzmit’te çift taraflı parka müdahale!
Bu yolda yayalar tehlikede!
Kandıra’da bir anlamlı etkinlik daha
Derince’deki Senin Yuvan’da çocuklara kitap sevgisi aşılanıyor
KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret verilerini değerlendirdi: İhracat geriledi
Kartepe Çevre ve Yaşam Platformu’ndan çağrı: Akbelen’deki tahribatı durdurun!
6 yaşındaki Muhammet tramvayın sürücü koltuğuna oturdu
Dilovası’nda MHP’liler yaşı küçük, yüreği büyük genci onurlandırdı
Bu sahtekârlık değil, topluma ihanet!
Muhtarhane projesi büyük beğeni topluyor
İzmit’te pazarcıları üzen haber!
Hayat Holding açıkladı: O destek programı 1 yılda 7 bin aileye ulaştı
Kartepe’de araç şarj istasyonunda bariyer engeli
Kocaeli vekilinden Erdoğan’a salvolar!
Büyükşehir’den bir proje daha: Gönül Bahçem
Kayıp çocuklar bulundu
