Süte zam gelmişti, bir kötü haber daha
Ekonomi, 11 Ekim 2019 18:30Ulusal Süt Konseyi (USK) geçtiğimiz günlerde çiğ sütün referans litre fiyatının 2 TL'den 2,3 TL'ye çıkarılacağını açıklamıştı. Tüketiciler için bugün bir kötü haber de TÜİK'den geldi. Buna göre Ağustos ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 112 bin 365 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %13,1 azalış gösterdi.
Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ sütün litre fiyatını 15 Kasım 2019 – 31 Aralık 2020 dönemi için 2 TL’den 2.3 liraya çıkarmıştı. TÜİK ise bugün süt ve süt ürünleri üretimi ağustos ayı rakamlarını açıkladı. Buna göre ticari süt işletmelerince Ağustos ayında 777 bin 969 ton inek sütü toplandı ve toplanan inek sütü miktarı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 azaldı.
İÇME SÜTÜ ÜRETİMİ YÜZDE 13 ORANINDA AZALDI
Ayrıca ağustos ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 112 bin 365 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 azalış gösterdi. İnek peyniri üretimi 54 bin 439 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 3 bin 301 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,6 arttı.
YOĞURT ÜRETİMİ DE AZALDI
Yoğurt üretimi 107 bin 264 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 azaldı. Ayran üretimi ise 63 bin 802 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,9 azalış gösterdi. Ağustos ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.
‘BEKLENEN BİR DURUM’
Süt ve süt ürünlerinde yaşanan bu azalışları ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım geçen aylarda sozcu.com.tr'ye yorumlamıştı. Bunun beklenen bir durum olduğunu söyleyen Yıldırım, “Yem fiyatları çok arttı. Döviz artınca fiyatlar da artıyor. Yem ham maddesinin yüzde 60'ı dışarıdan geliyor. Artan maliyetler nedeniyle artık vatandaşlar ineklerini kesiyorlar. Süt ürünlerinin azalacağı belliydi.” ifadelerini kullanmıştı.
‘VATANDAŞLAR ARTIK İNEKLERİNİ KESİYORLAR’
Etteki krizin geri dönüp sütü de vurmaya başladığını söyleyen ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “En önemli nedeni yanlış politikalar. Artan maliyetler nedeniyle artık vatandaşlar ineklerini kesiyorlar” diye konuşmuştu.
Ekonomi, 11 Ekim 2019 18:30
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Dilovası’na gelen bakanı AKP ve MHP’liler karşıladı
Uçkuruna düşkün başkan AKP'li olunca başka türlü davranılıyor!
Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü’nün başarılı oyuncusu Berk’e milli davet
Gebze’de Saadet partililerden anlamlı ziyaret
Zeytinoğlu: Sanayicimizi rahatlatacak adımların atılması oldukça önemli
Çayırova’da spor lisesi projesi Başkan Çiftçi’nin takibinde
Kadınlar için uygulamalı eğitim alanı Ana Kafe hizmette
Kamu araçları kişisel işlerde mi kullanılıyor?
Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Sarıdoğan’dan İran uyarısı
Göreve iade edilmeyen hâkim üzüntü nedeniyle kanserden öldü
Vatandaşın sofrasından her ay 468 ekmeği çaldılar
Gölcük’te denizaltı faciası böyle anılacak
Trollerin kimlikleri açığa çıkacak!
İzmitlileri sanat müziğine doyurdular!
Gökçe: Okuyan, araştıran ve düşünen nesillerle geleceğimiz çok daha aydınlık
İYİ Parti Kocaeli’den ziyaret atağı
AKP'lilere soruşturma izni yok! İşte adil düzen
Kartepe’deki bu dereye her an bir vatandaş düşebilir!
İzmit’te sahil kenarında yer alan karavanlar o parka gitmedi!
Sosyal medyada yer o görüntüler Dilovası Belediyesi yetkililerini harekete geçirdi
Sigaraya bir zam daha
İzmit Belediyesi’nde hedef 2027’de 400 araç
Çayırova’da dev adamlar özel çocuklarla buluştu
Gebze Ticaret Odası, iş insanları ile yerel yöneticileri bir araya getirdi
Türk Bayramı değil, bir PKK dayatmasıdır
Başkan Söğüt özel gereksinimli öğrencilerle bir araya geldi
Bir haftada 22 milyar dolar eridi!
Kandil'den talimat alanları reddediyorum
SEDAŞ ve TES-İŞ arasında toplu sözleşme görüşmeleri başladı
İzmit’te çift taraflı parka müdahale!
Bu yolda yayalar tehlikede!
Kandıra’da bir anlamlı etkinlik daha
Derince’deki Senin Yuvan’da çocuklara kitap sevgisi aşılanıyor
KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret verilerini değerlendirdi: İhracat geriledi
Kartepe Çevre ve Yaşam Platformu’ndan çağrı: Akbelen’deki tahribatı durdurun!
6 yaşındaki Muhammet tramvayın sürücü koltuğuna oturdu
Dilovası’nda MHP’liler yaşı küçük, yüreği büyük genci onurlandırdı
Bu sahtekârlık değil, topluma ihanet!
Muhtarhane projesi büyük beğeni topluyor
