Gölcük sanat günleri başlıyor
Gündem, 23 Eylul 2019 02:06Gölcük Belediyesi “Gölcük Sanat Günleri” etkinliklerinin Eylül ayı konuğu, Kastamonu Çarşaf Bağı Tekniği’nin Eğitmeni Memnune Kebabcı olacak. Kebabcı bu teknik ile ilgili bildiklerini 26-27 Eylül’de Sivil Toplum Merkezi’nde yapılacak eğitimlerde katılımcılara aktaracak.
Kültürel mirasımızı koruma kapsamında, unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızdan biri olan “Kastamonu Çarşaf Bağı Tekniği” Gölcük’te hayat buluyor. Her ay düzenli olarak yapılacak olan Gölcük Belediyesi “Gölcük Sanat Günleri” Eylül ayı konuğu, Kastamonu Çarşaf Bağı Tekniği’nin Eğitmeni Memnune Kebabcı olacak.
SERTİFİKA TÖRENİ CUMA GÜNÜ
26-27 Eylül’de yapılacak eğitim, Saat 09.00’da başlayacak ve iki gün boyunca sürecek. Türkiye’nin çeşitli illerinden ve ilimizden bu tekniği öğrenmek isteyen bayanların yoğun katılımı beklenirken, Adnan Menderes İş Merkezi’nde bulunan Sivil Toplum Merkezi’nde eğitimler verilecek. Cuma günü programının sonunda ise eğitime katılanlar için Saat 14.00’da sertifika töreni düzenlenecek.
KASTAMONU ÇARŞAF BAĞI TEKNİĞİ NEDİR?
Anadolu dantel kültüründe el örgü sanatı farklı aletlerle ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında, şiş, tığ, iğne, mekik, firkete ve el düğümü vb. gibi- birçok değişik tekniğini görmek mümkündür. Dantel; bu aletlerle ipek, pamuk ve sentetik ipliklerle yapılan el örgülerine verilen isimdir. Türk kadının el emeği göz nuru olan “ dantel kültürü “ yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Araç kullanılmadan düğüm atmak suretiyle yapılan “ Çarşaf Bağlamaları” Kastamonu İline özgü bir dantel çeşididir. Bir başka tanımla çarşaf bağlamalarına tığ ile yapılan dantellerin elle yapılan şeklidir denilebilir.
;
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GELEN BİR SANAT
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GELEN BİR SANAT
Kastamonu’da geleneksel olarak halen yapılmakta olan bağlamalar, ”çarşaf bağlamaları” ve “tırnak bağı” olarak da bilinmektedirler. Geçmişten günümüze kadar gelen bağlama dantelleri çarşaf kenarında, havlu ve peştamal kenarlarında süsleme ve kenar temizleme tekniği olarak yapılmıştır. El düğümü dantelleri kültürümüzde ” Çarşaf bağlamaları“ veya yöresel adı olan “Tentene” adıyla bilinmektedir.
Gündem, 23 Eylul 2019 02:06
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Son 4 ayda binlerce kişi işsiz kaldı
Körfez RAM’dan BDT eğitimi
Saadet’in Kartepe kongresinde dikkat çeken sözler
Körfez’de denizden 50 araç lastiği çıktı
Çocuğun anlayacağı basit bir şeyi Erdoğan'a yıllarca anlatamadılar
Eleştiren ve düşünenler, kendini akademide değil cezaevinde buluyor
Eski Başbakan Davutoğlu: Maddi sıkıntı yaşıyorum
Başkan Gökçe’den Ramazan’da dayanışma ve birlik, beraberlik çağrısı
Gürkan Karaçam yeni bir kavram ortaya attı! Zihinsel egemenlik
Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi
Ramazan boyunca zam yapılmayacak!
Çayırova’da Ramazan coşkusu
Güneşi görenler soluğu Ormanya’da aldı
MHP Dilovası’nda en genç üye bayrağı el değiştirdi!
Gebze Ticaret Odası önce ihracatın liderlerini ödüllendirdi, sonra istişare için toplandı
İzmit’te Kent Lokantalarında ücretsiz iftar
Başkan Gökçe iş insanlarına DERTAŞ’ı anlattı
Kartepe’deki o cami ilk teravihle açılıyor
Gölcük’te çocukların yüzlerini güldüren gösteriler
Danışmanlık Sektörü KOTO’da buluştu
Tren bilet fiyatları çok yüksek! Yaparsa kim yapar?
Kocaeli’de iftar sofralarının adresi: Antikkapı!
Bahçeli yine Erdoğan gibi konuştu! Kelimeler birebir aynı
İstanbul'a meydan okuyoruz, Kocaeli sanatın da merkezi olacak
Erdoğan, Özel'e çık karşıma diyecek!
Sigaraya zam geldi!
Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz
Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı
Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür
Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında
Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak
Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program
Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi
MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret
KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya
Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde
Dağcılar Kandıra’da denize girdi
Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir
Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar
