Tüpraş Kocaeli'de kalmalıdır
İş Dünyası, 06 Ağustos 2019 00:29Kocaeli Ticaret Odası yönetimi adına yapılan yazılı açıklamada İstanbul'a taşınması gündemde olan Tüpraş Genel Müdürlüğü'nün Kocaeli'de kalması gerektiği vurgulandı.
İşte o açıklamanın içeriği: TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü’nün taşınması halinde büyük riskler taşıyan Kocaeli’nin maddi-manevi kayıpları vardır
.JPG)
TÜPRAŞ’ın Kocaeli’de elde ettiği kazanımları ve genel müdürlüğü taşıma kararının hayata geçirilmesi halinde oluşacak kentsel kayıpların bilinmesinde fayda vardır.
TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi, kapasitesi 11,3 milyon ton/yıl’dır. Toplamda 14,1 milyar dolar olan Kocaeli ihracatının 2.5 milyar doları, TÜPRAŞ tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu üretim ve ihracat performansında, sermaye ve teknoloji yanında kentte ikamet eden işgücünün katkısı yadsınamaz.
Rafineri faaliyetinin çevresel ve kentsel etkileri, 50 yılı aşkın süredir, başta Körfez ilçemiz olmak üzere, Kocaeli yerleşimlerinin üstlendiği risk ve sosyal maliyetleri içermektedir.
Kocaeli, İstanbul ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin %11,82’sini karşılayan üçüncü ildir. 2018 yılında 73 milyar 451 milyon TL vergi tahsilatı ile 71 ilin toplamından fazla vergi ödemektedir. Kişi başına vergi geliri bakımından, 38 bin 529 TL ile hazineye en fazla katkı veren Kocaeli’de kişi başına kamu harcaması 3 bin 767 TL’dir.
2017 yılı vergilendirme döneminde TÜPRAŞ, 463.198.696,74 TL vergi tahakkuk ettirmiştir. Büyükşehir Belediyesi statüsüne sahip iller, vergi gelirinden %6 oranında pay almaktadır. TÜPRAŞ yönetiminin İstanbul’a taşınması, Kocaeli için, vergi geliri üzerinden belediye payının azalmasına yol açacaktır. Zaten kentin yıllardır Hazineye katkısının altında kamu harcaması aldığı bilinmektedir. Buna bir de, üretim ve karlılığa katkı veren işgücünün alın teri yanında, Sapanca’nın suyu, İzmit Körfezi’nin liman trafiği, deniz ve hava kirliliği gibi çevresel sorunlar ve ulaşım başta olmak üzere kentsel maliyetlere katlanıldığı halde, belediye gelirleri bakımından dezavantajın eklenmesi kabul edilemez bir haksızlık olacaktır.
Yönetimi, Kocaeli’den İstanbul’a taşıma, dijital çağda ve bu iki kent arasındaki yakınlık ile lojistik kapasite dikkate alındığında da anlamlı görülmemektedir.
Üretim riski ve sosyal maliyetleri İlimizde olup genel müdürlüğü farklı illerde olan TÜPRAŞ benzeri başka firmaların da olduğu bilinmektedir. Konu ile ilgili bir çalışma başlatılarak, işletmelerin “ÜRETTİĞİ YERDEN YÖNETİLMESİNE” yönelik yasal düzenlemenin yapılması, Anadolu şehirlerini istihdam ve gelişmişlik bakımından hak ettiği yerlere getirecektir.
Kocaeli’nin hak ettiği gelirden yoksun bırakılmaması ve iktisadi geleceği için, TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü Kocaeli’ de kalmalıdır.
TÜPRAŞ’ın ilimizde gerçekleştirdiği üretim faaliyetleri olağan durumda dahi yüksek tehlike arz ederken, 1999 depreminde olduğu gibi doğal afetlerde oluşturacağı tehlike aşikardır.
Bu risk ve sosyal maliyete katlanmak zorunda olan Kocaeli halkı böyle bir tartışmayı dahi hak etmiyor. Eğer TÜPRAŞ genel müdürlüğünü ve yönetimini İstanbul’a taşımak istiyorsa, üretim tesisi ve risklerini de İstanbul’a taşımalıdır.
Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Gebze Ticaret Odası ve Körfez Ticaret Odası olarak 8 Ağustos 2019 Perşembe günü saat 09.30’da Kocaeli Sanayi Odası’nda ortak açıklama yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İş Dünyası, 06 Ağustos 2019 00:29
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Zeray GYO, halka arz ile büyüme hedefini yeni bir safhaya taşıyor
İzmit’te Kumla Deresi’nden çıkan toprak yol kenarında bırakıldı
İmralı sürecinde masayı ABD kurdurdu
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
