Kredi kartı kullananlar dikkat! O limit yükseliyor
Ekonomi, 31 Temmuz 2019 12:11Bankalararası Kart Merkezi'nce (BKM), şifresiz olarak yapılabilen temassız ödeme işlemleri limitinin yarından itibaren 120 liraya çıkarılacağı bildirildi.
BKM açıklamasına göre, ödemelerin çok daha hızlı ve kolay yapılmasına olanak sağlayan temassız ödemelere gösterilen ilgi ve güven giderek artıyor. 1 Ağustos 2019 itibarıyla alışverişlerde kartlar ve mobil cihazlarla yapılan temassız ödemeler limiti 90 liradan 120 liraya yükseltilecek. Temassız ödemeler 120 liraya kadar şifresiz, bu tutar üzerinde ise şifreli olarak yapılabilecek.
“ULAŞIM İLE AKARYAKIT SEKTÖRLERİNDE TEMASSIZ İŞLEM ADEDİ ARTTI “
Açıklamada görüşlerine yer verilen BKM Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu, son bir yılda en çok temassız işlem yapılan sektörleri paylaştı.
Cündoğlu, “En çok temassız işlem yapılan sektörler sırasıyla market, yemek, gıda, ulaşım ve akaryakıt. Geçen yıl özellikle ulaşım ve akaryakıt sektörlerinde temassız işlem adetlerinin arttığını ve böylelikle bu iki sektörün en çok temassız işlem yapılan ilk 5 sektör arasında yerlerini aldığını gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Özellikle 120 lira altı şifresiz yapılabilen temassız ödemeler ile kart kullanıcılarının ve iş yerlerinin ödeme süreçlerinin çok daha hızlı ve kolay hale geleceğini aktaran Cündoğlu, “Limitin yükseltilmesi, kullanıcıların hayatını daha da kolaylaştıracak ve market alışverişi gibi küçük ölçekli harcamalarda kullanılan temassız ödeme özelliğinin diğer sektörlere de yayılması sağlanacak.” değerlendirmesinde bulundu.
“GÜNLÜK TEMASSIZ İŞLEM ADEDİ 1 MİLYONU GEÇTİ”
Celal Cündoğlu, Mart 2019 sonu itibarıyla günlük 1 milyon seviyesinde olan temassız işlemin yüzde 30 artışla haziran sonunda 1,3 milyon adede, aylık temassız işlem cirosunun da yüzde 26 artışla 1,3 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
3 ay gibi kısa bir sürede gözlemlenen bu artışların, kart kullanıcılarının ve iş yerlerinin temassız ödemelere olan güveninin her geçen gün arttığının önemli bir göstergesi olduğunu vurgulayan Cündoğlu, “Ayrıca, nakit ile yapılan ödemeler ortalama 16 saniye, temassız kartlarla yapılan ödemeler ise 9 saniye sürüyor. Dolayısıyla temassız ödemeler hız açısından sunduğu avantaj nedeniyle de kart kullanıcıları ve iş yerleri tarafından tercih ediliyor.” ifadelerini kullandı.
HER 10 KREDİ KARTI İŞLEMİNDEN BİRİ TEMASSIZ
BKM verilerine göre, cüzdanlardaki her 2 kredi kartından biri temassız özelliği taşıyor. Bu verinin alışverişlere de yansıdığı gözlemleniyor. Buna göre, yüz yüze yapılan her 10 kredi kartı işleminden yaklaşık biri temassız olarak gerçekleştiriliyor. İş yerlerinin de temassız ödemelere olan ilgisi artıyor. Haziran 2019 verilerine göre, her 5 iş yerinin 3'ünde temassız ödeme kabul edilebiliyor
Sadece kartlarla değil, mobil cihazlarla yapılan temassız işlem adedinde de artış gözlemleniyor. BKM verileri, 2019’un ilk 6 ayında 1,2 milyon adet mobil temassız işlem yapıldığını, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre 2 kat arttığını gösteriyor. Bu yılın başından bu yana mobil cihazlarla temassız olarak yapılan alışveriş tutarının ise 52 milyon TL'yi geçtiği görülüyor.
Ekonomi, 31 Temmuz 2019 12:11
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
KSO Başkanı Zeytinoğlu’ndan sanayi kapasite anketi ve sanayi endeksi değerlendirmesi
Derince Cemevi, Cem Vakfı’na devredildi
İYİ Parti’nin Kocaeli’deki toplantısına Denizli vekili de katıldı
Sanayi sektörü alarm veriyor
Vatandaş artık hiç bir siyasi partiye güvenmiyor!
Ekonomide mutlak butlan şoku!
Cumhuriyet’e bir darbedir, anayasal düzeni yok etmektir
CHP Kocaeli İl Başkanı Arcan’dan sert sözler
CHP'de Özgür Özel'e büyük destek!
Kılıçdaroğlu göreve dönecek!
Kartepe Evleri’nde 144 yeni dairenin sahipleri kura ile belirlendi
Doğu Kışla’da bayram pazarı kuruluyor
İzmit’te Şehit Polis Şeyda Yılmaz Çınar Çocuk Evi de kapılarını açıyor
Başiskeleli miniklerden bayram kesesi!
Sarısu’da gençlik festivali böyle geçti
Dilovası’nda MHP’liler kan verdi
Derince’de Deprem Şehitliği’ne ücretsiz otobüs seferleri
Dilovası faciası TBMM gündemine taşındı
İzmit’te türkü dolu gece
Yuvacık Barajı’nın güvenliği için bu karar alındı
Çayırova’daki o projede çalışmalar son sürat
Kocaeli Şehir Hastanesi’nde doğum hizmetlerinde kalite masaya yatırıldı
AKP MKYK Üyesi Hilmi Türkmen Gölcük’te konuştu
Erdoğan'ın DEM'lilerle anayasa planı!
Doğum oranında korkutan düşüş
İzmit sahilinde balık dürüm ziyafeti sizi bekliyor!
CHP'liler sokağa inince oy oranı yükselmeye başladı!
Akaryakıta şimdi de indirim geliyor
İzmitli muhtarlara doğum günü ziyareti
Toplumsal ahlakı çökerttiniz
Mesele gündemi değiştirmek mi?
Gebze Ticaret Odası meclisi toplandı
İş insanı Altınay Uçar oğlunu evlendirdi
Prof. Dr. Mehmet Topal, Osmanlı’yı anlattı
Uzunhasanoğlu ailesi kutsal topraklara doğru yola çıktı
Yeniden Refah Kocaeli’de seçim hazırlıklarına başladı
Büyükakın, CHP’lilerin hayır oyuna şaşırdı!
Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi Kandıra’da hizmette
Erdoğan yine CHP'lilere demediğini bırakmadı!
