Kapanan şirket sayısında büyük artış
Ekonomi, 21 Haziran 2019 01:14Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin açıkladığı verilere göre, Mayısta kapanan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 49 arttı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), mayıs ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini yayımladı.Buna göre, mayısta bir önceki aya göre, kurulan şirket sayısı yüzde 0,34, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 1,97 azalırken, kooperatif sayısı yüzde 33,33 arttı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 20,94, kooperatif sayısı yüzde 36 artarken, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 5,85 azaldı.Mayısta geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 18,56, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 49,72 azalırken, kooperatif sayısı 19,63 artış gösterdi. Bu dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 49,07, kooperatif sayısı yüzde 7,94 ve gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 20,55 yükseldi.
TÜM İLLERDE ŞİRKET KURULDU
Bu ayda kurulan toplam 6 bin 798 şirket ve kooperatifin yüzde 84,33’ünü limited şirketler, yüzde 13,74’ünü anonim şirketler, yüzde 1,88’ini kooperatifler oluşturdu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 41,84’ü İstanbul, yüzde 11,25’i Ankara, yüzde 6,44’ü İzmir’de kuruldu. Mayısta tüm illerde şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleşti.Öte yandan, ocak-mayıs döneminde, toplam 35 bin 877 şirket ve kooperatif iş başı yaptı.Geçen ay kurulan şirket ve kooperatiflerin 2 bin 352’si ticaret, 956’sı imalat ve 611’i inşaat sektöründe yer aldı. Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin ise 679’u toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 292’si inşaat ve 274’ü imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere çalışmalarına başladı.Mayıs ayında kapanan şirket ve kooperatiflerin 300’ünün toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 166’sının inşaat, 80’inin mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe olduğu kayıtlara geçti. Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinden 518’inin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 240’ının inşaat, 106’sının imalat sektöründe faaliyet gösterdiği belirlendi.
YABANCI ORTAK SERMAYELİ ŞİRKETLER
Geçen ay kurulan bin 55 yabancı ortak sermayeli şirketin 563’ü Türkiye, 75’i İran ve 67’si Suriye ortaklı oldu.İş başı yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 93’ü anonim, 962’si limited şirket statüsünde faaliyet gösteriyor. Bu yıl kurulan şirketlerin 677’si belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret, 395’i gayrimenkul acenteleri ve 297’si lokanta ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri sektöründe kuruldu.Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 84,18’ini yabancı sermayeli ortak payı oluşturdu.
Ekonomi, 21 Haziran 2019 01:14
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Sigaraya zam geldi!
Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz
Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı
Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür
Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında
Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak
Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program
Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi
MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret
KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya
Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde
Dağcılar Kandıra’da denize girdi
Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir
Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar
Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor
Başkan Söğüt, MHP’li vekili makamında ağırladı
Emeklilere kira desteği ve yakacak yardımı teklifi
Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu
Trafik cezaları can yakacak!
Derince Kent Lokantası'nda iftarda yemekler ücretsiz
Gölcük Değirmendere’de tekne ters döndü!
Karavan park da karavan yok!
Vatandaş yeni elbise bile alamayacak halde
Böyle olur Yozgatlıların kongresi!
Kocaelispor-Gaziantep maçında anlamlı pankart
Kocaeli Valiliği uyardı! Toz taşınımına dikkat
DEM'liler Öcalan'ı görmeden duramıyor!
Özel CHP'ye yönelik soruşturmalarla ilgili konuştu: Cumhurbaşkanı yaptırıyor!
Sevgililer Günü El Emeği Pazarına vatandaşlardan yoğun ilgi
Yoksulluğun fotoğrafı! Ucuz et kuyruğu
Emeklilere 14 bin liraya kadar geri ödemesiz nakit destek
Dünyada dolara bu kadar yüksek faiz veren başka ülke yok
Derince’de Tahtalı Köyü yoluna el atıldı
İYİ Partililer Körfez’de esnafın nabzını tuttu
İzmit’te üniversite adaylarına büyük destek
Van’dan ekmek parası için geldiği Gölcük’te inşaattan düşerek öldü
Sosyal Yaşam Merkezi’nde tempo yüksek
Bunun adı israftır
Cesedimi çiğnemeden Meclis’e giremez
