İşçiler ölmüyor, öldürülüyor!
Gündem, 09 Haziran 2019 17:15Çayırova’da bulunan Akpınar Tekstil fabrikasında meydana gelen yangında 4 işçinin yanarak can vermesiyle ilgili Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü, fabrika önünde açıklama yaptı. “Bir fabrika daha işçilere mezar oldu” sözleriyle açıklamaya başlayan Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Hasan Atik, “Bayram günü 4 işçi kardeşimiz patronların kar hırsına kurban gitti. Yaşanan olayı sıradan bir kaza olarak göstermek istiyorlar. Ancak bizler biliyoruz ki, bunun adı katliamdır.Çünkü kaza, istem dışı veya umulmayan bir olayı anlatmak için kullanılabilir. Görülmektedir ki, önlemler alınmamış, gerekli denetimler yapılmamış ve bu katliam göz göre göre yaşanmıştır. Daha birkaç ay önce baca yangını yaşandığı ifade edilen bu fabrikada, alınmayan önlemler işçilerin ölümüne neden olmuştur. Bu nedenle işçiler ölmüyor, öldürülüyor” dedi.
Göç eden kadınların cinsel istismar, şiddet ve ekonomik sorunlarla baş edemediği ülkemizde bir de bu katliamların yaşanması vahşi kölelik koşullarının en büyük göstergesidir diyen Hasan Atik, “Biz biliyoruz ki, tüm işçi ölümlerinin esas sorumlusu patronların kar hırsı ve hükümet yani kapitalist sistemin ta kendisidir. Mecliste, ‘iş cinayetleri alt komisyonu kurulsun, artan iş cinayetleri ve iş kazaları meclis gündemine getirilsin’ önerisini, AKP’li ve MHP'li vekiller kabul etmemişti. ‘İnşaattan düşen adamı incelemek bizim işimiz mi?’, ‘Böyle basit işlerle mi uğraşacağız?’ diyenler bu yaşanan olayın hesabını vermesi gerekenlerdir.” dedi.
.gif)
1- Fabrikanın olması gereken ruhsatları var mıdır? Yapılan denetimin sonuçları nedir? Birkaç ay önce baca yangını yaşanmış mıdır? Yaşandıysa neden önlemler alınmamıştır?
2- Mülteci-göçmen aileler burada barındığı ve kayıt dışı çalıştırıldığı yönündeki iddiaları neden cevapsız bırakılmıştır? Mülteci çocukların tekstil iş kolunda çalıştırıldığı herkesçe bilinmektedir. Bu işyerinde de böyle bir durum söz konusu mudur? Bulunan iki cesedin anne ve kızı olduğu iddiası doğru mudur? Doğruysa çocuklar neden fabrikadadır?
3- Acil durum tahliye planı, uygun kaçış yolu, merdivenleri ve yeterli sayı da kaçış kapıları var mıdır?
4- Şartnameye uygun yangın merdiveni olmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa gerekli denetimi yapmayan kurum ya da kuruluşlarla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?
5- Fabrikada kayıt dışı çalışan işçilerin bayramda çalıştırıldığı doğru mudur? Bu konuda da ayrıca ceza verilecek midir?
“İŞÇİLER KOMİTELER KURMALIDIR!”
Bu kadar sorunun cevabı bile ülkemiz için ne vahim bir işçi sağlığı tablosu olduğunu gösterecektir diyen Hasan Atik, “Bizler biliyoruz ki, Çayırova ve Gebze OSB’lerinde neredeyse hiçbir fabrikada bu önlemler alınmamaktadır. Örgütlü işyerleri dışında hiçbir fabrikada alınmayan önlemler yeni işçi ölümlerinin de habercisidir! İşte bu nedenle işçiler, fabrikalarında işçi sağlığı ve güvenliği için biran önce komiteler kurmalı ve haklarının da takipçisi olmalıdır. Çocuklarımızın arkamızda gözü yaşlı kalmamasını istiyorsak, mücadele etmekten başka şansımız da bulunmamaktadır” dedi.
Gündem, 09 Haziran 2019 17:15
Yorumlar (0)
Yine gök gürültülü yağmur yağacak
Kocaeli Valiliği’nden yeni uyarı! Fırtınaya dikkat
Ücretsiz tren yolculuğunda T.C. kimlik numarası yeterli olacak!
İzmitliler bu seminere davetli! Konu prostat kanseri
Vali Aktaş’tan 112 Acil Çağrı Merkezi’nde yerinde inceleme
Başkan Bulut, Bakan Yardımcılığı görevine atanan Kocaelili Bayrakdar’ı tebrik etti
Başiskele’de sel mesaisi
Darıca’da MHP’li başkandan yağmur altında esnaf ziyareti
Seçim için DEM parti ile anlaşma mı yapıldı?
CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Başkanı Korkmaz: Kadın emeği güvence altına alınmalı!
Kocaeli’nin turizm potansiyeli masaya yatırıldı
Çayırova’da Kitap Günleri 7’inci kez kapılarını açıyor
Patlayan Ak Parti foseptik çukurudur!
Kocaeli GÜDEF, Gümüşhaneli 100 gence burs verecek
Dilovası’nda yağmur nöbeti
Körfez Gençlerbirliği’nden potada 5’inci galibiyet
Bazı bölgelerde aylık yağış ortalaması aşıldı
Kocaeli’de çevre yönetiminde teknoloji odaklı yeni adım
Körfez’de sağanak yağışa karşı ekipler sahada
Balık alıp derin dondurucuda saklayın!
Liranın dolar ve euro karşısındaki eriyişi devam ediyor
İzmit Sanat Akademisi Tiyatro Bölümü’nü kazanan adaylar belli oldu
TBB seçimini YENİ Parti adayı kazandı
Yerli ve millî söylemi, borsa vurgunlarının üzerini örtme kalkanı olamaz!
Zeytinoğlu: Gelirlerdeki artışın harcamaların gerisinde kalması bütçe açığını artırıyor
Başiskele’de eski muhtar Gedikli sel sularına kapılarak hayatını kaybetti mi?
Gebze Ticaret Odası üyeleri yabancı firma yöneticileri ile bir araya getirildi
Cadde üzerinde kasis var, uyarı tabelası yok!
Dilovası’nda iş insanı Yıldırım otizm sınıfına sponsor oldu
Kocaeli’de pazartesi gününe kadar okul yok!
Erdoğan kimsenin gözünün yaşına bakmayacak!
Gölcük’te yeni Kültür Merkezi için o tarihte ihale yapılacak
Çayırova’da da ekipler yağmur mesaisinde
284 eski vekilden Halk TV çağrısı
Kandıra’da Kapalı Pazara el atıldı
Kocaeli’de yağmur, sel ve su baskını alarmı
Sel ve su baskınlarının önüne geçmek için gayret ediyorlar
Kocaeli’de kriz merkezi kuruldu
Down Kafe’de Glutensiz Mutfak Atölyesi gerçekleştirildi
