Ekrem İmamoğlu’nun açıkladığı vahim tablo
Siyaset, 21 Mayıs 2019 11:28Seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun canlı yayında sansüre uğrayan İBB’nin israf tablosu çarpıcı rakamları ortaya çıkardı. İmamoğlu’nun ulaştığı verilere göre sadece Sayıştay denetimi ile ortaya çıkan zarar 753 milyon lira. İhtiyaç dışı araç masrafının İstanbul’a maliyeti 120 milyon TL. İsraf tablosuna göre İBB şirketlerinden Beltur 2018 yılında 264 milyon lira ciro yaparken sadece 134 bin TL yani 10 binde 5 oranında kar etti. Son 6 yılda hiç uygulanmayan fikir projelerine 226 milyon lira harcandı.
YSK kararı ile mazbatası elinden alınan İBB'nin seçilmiş belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, 18 günlük kısa görev süresi içinde 25 yıldır AKP tarafından yönetilen belediyedeki vahim mali tabloya ilişkin çok çarpıcı verilere ulaştı. CNN Türk canlı yayında sansüre uğrayan ve İmamoğlu'nun hazırladığı İBB'nin israf tablosuna göre Sayıştay denetiminde ortaya çıkan zarar 753 milyon TL. İhtiyaç dışı araç masrafı 120 milyon TL. İmamoğlu, bu alanda yapılacak tasarruf ile hazırladığı “Geçim Destek Paketine” 446 milyon lira ayrılacak. Bu proje ile çocuklara, öğrencilere, yaşlılara, hastalara ve engellilere destek olunacak. 412 milyon lira da “Eğitim Destek Paketi” için kullanılarak kumanya desteği, ücretsiz etüt hizmeti, kırtasiye-üniforma desteği, üniversiteliye burs ve yurt hizmeti sunulacak.
FAİZ YÜKÜ 8 KAT ARTTI
İmamoğlu'nun tespitlerine göre İBB'nin kötü mali yönetimi sonucu 2019 yılı faiz gideri 1.1 milyar TL. İBB'nin 13 bin 600 kişilik personel gideri ise 1.3 milyar TL. İBB'nin son 5 yılda faiz yükü 8 kat arttı ve bu sürede sadece 27.5 km metro hizmete alınabildi.
BÜTÇE AÇIĞI 20 KAT ARTTI
Kötü mali yönetim nedeniyle borçlanma da arttı. 2014-2019 yılları arasında borçlanma 4.5 kat artarak 6 milyar TL'den 27 milyar TL'ye çıktı. Yıllık faiz yükü 8 kat artarak 149 milyon liradan 1 milyar 155 milyon liraya çıktı. Yıllık bütçe açığı da 20 kat arttı. 216 milyon liralık bütçe açığı beş yıl içinde 4 milyar liraya yükseldi.
10 BİNDE 5 ORANINDA KÂR
İmamoğlu'nun ulaştığı verilere göre İBB'nin şirketlerinde de kötü bir mali tablo hakim. Beltur 2018 yılında 264 milyon lira ciro yaparken sadece 134 bin TL yani 10 binde 5 oranında kar etti. İSPARK 2018 yılında 351 milyon lira ciro elde ederken binde 3 oranında yani sadece 1.07 milyon lira kar edebildi. İSPARK son beş yılda toplam 1.3 milyar lira ciro yaparken yalnızca 17-18 milyon lira kar etti.
226 MİLYONLUK FİKİRLER
Seçilmiş İBB Başkanı İmamoğlu, son 3 yılda İBB web sitesi için 80 milyon lira harcandığını da ortaya çıkardı. Son 6 yılda sadece tek bir müdürlükte uygulanmayan fikir projelerine 226 milyon lira harcandı. Bu alanda yapılacak tasarruf ile 40 milyon lira Evlilik Destek Paketi'ne, 98 milyon lira da Sofra Destek Paketine harcanacak.
MAKAM ARACI SALTANATI
Araç kiralamalarla ilgili çarpıcı bir tablo da ortaya konuldu. Tabloya göre İBB'de 643 yöneticiye bin 717 makam aracı, İSKİ'de 124 yöneticiye 874 makam aracı, İETT'de 48 yöneticiye 150 makam aracı düşüyor. İhtiyaç dışı araçlarda tasarrufa gidildiğinde yılda 120 milyon TL tasarruf edilecek.
205 MİLYON DOLARLIK F1 PİSTİ OTOPARK OLDU
İmamoğlu, plansız, halkın yararına olmayan verimsiz projelerle ilgili de tablo hazırladı. Buna göre Kurtköy Formula 1 Pisti'ne 205 milyon dolar harcandı. Pist 2012 yılından itibaren otopark olarak kullanılıyor. Olimpiyat Stadı'na 200 milyon dolar harcandı şimdi 120 milyon dolar yatırımla yıkılıp yeniden yapılacak.
SU VE ÖĞRENCİ İNDİRİMİ NE KADAR TASARRUF SAĞLADI?
2018'de İstanbul'un aylık ortalama su tüketimi 86 milyon 747 bin 111 metreküp olarak gerçekleşti. Abone başına ortalama su tüketimi 13.5 metreküp. Ortalama aylık su faturası meblağı da 113 TL. 4 Mayıs 2019 tarihinde İmamoğlu'nun İSKİ'ye verdiği yüzde 40 indirim talimatı ile su faturalarında yılda 540 TL tasarruf sağlandı. 4 Mayıs tarihinde İmamoğlu'nun İBB Ulaşım Daire Başkanlığı'na verdiği indirim talimatı sayesinde ayda 45 TL öğrencinin cebinde kalacak. İki çocuklu bir aile yılda bin 80 lira tasarruf etmiş olacak.
Siyaset, 21 Mayıs 2019 11:28
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
İğrenç mahalle dedikodusunu bırakın açıklayın
Kocaeli’de dev bir organizasyon daha
Sanayi sitesi çevresi deprem bölgesini andırıyor
Fatih Batı kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti
Dilovası’nda MHP’lilerden şehit ailelerine ve gazilere saygı
İstanbul vekili Bayhan, Gebze’de grevdeki işçilerle bir araya geldi
İzmit Belediyesi’nden duyuru: Vezneler açık olacak
Derhal kurultay yapılmalıdır
Vali Aktaş, şehit aileleri ve gazilerin bayramlaşma programına katıldı
Kandıra’da yol konforunu artırmak için bir ihale daha yapılacak
AKP iktidarının planı CHP'nin kontrollü şekilde parçalanması
Özgür Özel nerede, Kocaeli’deki CHP’liler orada!
Büyükşehir heyeti Hollanda’da teknik temaslarda bulundu
İmamoğlu'ndan Kılıçdaroğlu itirafı!
Hain demişti, helallik istediği ortaya çıktı!
Aziz Yıldırım yarın Kocaeli’de
Buna bilimsel eğitim sistemini yok etmeye çalışmak denir!
KOÜ öğrencileri Kızılay ile örnek bir projeye imza attı
Antikkapı, karlı dağda unutulmaz bir kış deneyimi yaşattı!
Erdoğan isim vermeden İmamoğlu'na yürüdü!
Ekonomik kriz kurbanı da vurdu!
Kocaeli’de kütüphaneler haftanın 7 günü açık olacak
Çocuklar okul sıraları yerine çocuk işçiliğine ve açlığa mahkum ediliyor
Gölcük’te sel sularına kapılan anne ile oğlu boğularak öldü
Ekonomide karanlık bir döneme giriyoruz
Kocaeli’de sıfır atık için ortak koordinasyon
Yollar genişliyor, trafik rahatlıyor!
Emeklileri isyan ettiren karar!
Dilovası’nın tanınmış isminden acı haber
Karamürsel’den Güney Kore’ye gitti, hastalanarak öldü
Çayırova’da ulaşım konforu artıyor
Ağzı olan konuşuyor! Seçim yapılmayacakmış
Derince’de motosiklet tutkusu ölüme götürdü!
Gram altınla ilgili tarih verildi!
Korkutan tahmin! İnsanlık tarihinin en sıcak yılı
Kocaeli Şehir Hastanesi hemşiresi Filiz Öner Uyar’a anlamlı ödül
Burası buz pateni değil, Milli İrade Meydanı!
Yayaları ve sürücüleri düşünen yok!
IBAN'a para gönderirken bunu yapmayın!
