Tüpraş Genel Müdürü’nden toplu sözleşme açıklaması
İş Dünyası, 18 Mayıs 2019 17:56Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş) Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu toplu sözleşme süreci ile ilgili açıklama yaptı. ‘Son sözü Yüksek Hakem Kurulu’na bırakma noktasına gelindiğini vurguladı.
İşte o açıklamanın içeriği: Türkiye’nin en büyük şirketi olmanın getirdiği büyük sorumlulukla Ülkemizin ekonomik gelişimi için var gücümüzle çalışıyoruz. Rafinerilerimiz de faaliyet gösterdikleri şehirlerin ekonomisini kalkındırmakla kalmıyor, istihdamına deta bel kemiğini oluşturuyor. Yıllar içinde karşılıklı güven ve anlayışla dört rafinerimiz de tesis ettiğimiz işbarışımız da tümçalışma arkadaşlarımızın en büyük teminatıdır. Bu noktadan hareketle, şirketimizle örgütlü bulunan Petrol İş Sendikası ile 30 Ocak’tan bu yana yürüttüğümüz Toplu İş Sözleşmesi sürecimize ilişkin şeffaf ve doğru bilgilenme ihtiyacı doğduğunu üzülerek görmekteyiz.
Her fırsatta vurguladığımız gibi Tüpraş olarak yönetim felsefemizin temelini hak temelli adil bir yaklaşım oluşturmaktadır. Tüm faaliyetlerimizi bu kapsamda ve sendikal haklara istisnasız saygı göstererek yerine getirmekteyiz. Bununla birlikte, risk düzeyi son derece yüksek olan sektörümüzde iş barışının korunmasına da büyük önem veriyoruz. Bu noktada özellikle belirtmek isteriz ki, Tüpraş’taki iş barışı, sadece tesislerimizdeki çalışma düzeninden ibaret değildir. Ülkemizin ekonomisi ve sanayisini ilgilendiren çok önemli boyutlarının bulunduğu açıktır.
Bu anlayışla ve Masada çözüme ulaşmak hedefiyle 30 Ocak 2019'dan bu yana Petrol İş Sendikası ile Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimizi müzakere ederek sonuçlandırmayı arzu ederek sürdürdük. Ancak iş süreçlerimizin sürdürülebilirliği, verimliliği ve emniyeti açısından elzem olduğuna inandığımız ve Petrol İş Sendikası’nın farklı kurumlarda sözleşmelere dâhil ettiği 3 temel maddeyi tüm gayretlerimize rağmen maalesef müzakere fırsatını bulamadık. Tüm iyi niyetli çabalarımıza karşın, 13 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleşen 11. Toplantımız sonrasında, arabulucunun uyuşmazlık tutanağını İş-Kur’a göndermesiyle birlikte bahse konu olan süreç, Yüksek Hakem Kurulu'na yönlenmiş bulunmaktadır.
Sözleşme sürecinin görünürde tıkanmasına neden olan 3 madde iddia edilenin aksine tümüyle şirketimizin en temel hakkı olan çalışma düzeni tesisi ile ilgilidir. Bu konuya ilişkin ısrarla gerçeği olduğundan farklı gösteren açıklamalar yapılarak, çalışma arkadaşlarımız ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir.
Tüpraş’ta çalışma arkadaşlarımızın geliri asgari ücretin ortalama 5,2 katı, Ülke ekonomisinin lokomotifi olan temel sektörlerin ise ortalama 3 katı olmasına rağmen, karşı karşıya olduğumuz sözleşmenin ilk 6 ayı için yüzde 75’e varan artış talebine bakıldığında, niyetin bizleri uzlaşma ortamından uzaklaştırıp, süreci manipüle etmeye zemin hazırladığını üzüntüyle görmekteyiz.
İlaveten, bilindiği üzere Petrol – İş Sendikası’nın Genel Kurul sürecinde olması sebebiyle TİS görüşmeleri hem kendi içlerinde hem de çalışma arkadaşlarımız nezdinde adeta bir seçim kampanyasına dönüştürülmüştür. Sendikanın maksatlı tutumunun açık bir örneği olarak gelinen noktada, “İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Yan Hakların İyileştirilmesi” gibi çalışma arkadaşlarımıza ilave kazanım getirecek yeni uygulamalarımızı sendikanın tutumu sebebiyle devreye alamıyoruz.
Özelleştirmeden buyana 6,5 milyar doları aşkın yatırım gerçekleştiren ve bugüne kadar ilave 800 kişilik istihdam yaratan bir şirket olarak, bugüne kadar çalışma arkadaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için büyük hassasiyet göstererek, elimizden geleni yaptık. Ancak, geldiğimiz noktada, toplu sözleşme masasının tarafları olarak, yeni bir yaklaşım ortaya çıkmadığı ve yeniden Masaya oturulmadığı sürece hem Şirketimiz hem de Petrol İş Sendikası sözü ve kararı Yüksek Hakem Kurulu’na bırakmak durumundadır.
TİS sürecinin hakkaniyetle çözülmesi için tüm herkesin aynı hassasiyeti göstererek, itidalli ve sağduyulu davranacağına içtenlikle inanıyoruz. Kamuoyunun doğru bilgilenme hakkına duyduğumuz saygıyla bilgilerinize sunuyorum. Saygılarımla,
İş Dünyası, 18 Mayıs 2019 17:56
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Derince’yi 30 Ağustos coşkusu saracak!
Çayırova’da Atığın Sıfır Noktası, hediye kazandırmaya devam ediyor
GTO Başkanı Aslantaş: Bu faizlerle sanayicinin yatırım yapması mümkün gözükmüyor
Sucuklardan at ve eşek eti çıktı
Bu hafta da Cumhuriyet mahallesinde spor yaptılar!
Kocaeli sanayi kapasite anketi ve endeksi değerlendirmesi
Emekli ve memur maaş düzenlemesi için tarih verildi!
Sanatsal yetenekli vatandaşlar bu habere dikkat!
İkinci el otoda hareketlilik bekleniyor
Kademeli emeklilik çağrısı
İzmit Belediyesi ile Kocaeli Barosu arasındaki protokol yenilendi
TÜVTÜRK sürücüleri uyardı
TEKNOFEST’e seferler denizden ve karadan kesintisiz sürüyor
Uyku sırasında ortaya çıkan bu belirtilere dikkat
KOTO’ya ziyaretçi akını!
Beceriksizlik abidesi! Metro inşaatı binanın temeline zarar vermiş
Başkan yine denize daldı! Bakın neden
Bir dev şirket daha iflas etti
Kaan Dobra’dan dev akvaryuma tam not
SEDAŞ, göçmen kuşların güvenliği için harekete geçti!
Konteynerde muhtarlık hizmeti daha ne kadar sürecek?
Yine vatandaşın yastık altı altınına göz diktiler!
Darıca'da 3 kardeşin cesedi denizden çıktı
Semra Demir, İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şube Başkanlığı’na adayım dedi
Markette fiyatlar 5 yılda 12 kat arttı!
Bahçeli’nin istediği oldu, Öcalan’a statü bulundu
Kocaeli’de vergi gelirleri yüzde 11 oranında arttı
İsrail'in saldırısında Türk askerleri orada mıydı?
BTP lideri Baş’tan tarım reformu önerisi
İş insanı Selvi, Kocaeli’yi uluslararası alanda temsil etti
Son anketten Erdoğan'ı üzecek sonuç çıktı!
Vali Aktaş kendisine mail atan vatandaşları makamına çağırdı
Çelik, 29 Ağustos’ta Derince’ye konser için gelecek
KSO’nun atları Kartepe Hipodromu’nda koştu!
Körfez’in gururu genç karatecilere milli davet
Beklenen depremle ilgili şaşırtan sözler!
Kocaeli’de hedef, yüzde 100 ileri biyolojik arıtma
Ekonomi yönetimi kendi hedeflerine inanmıyor mu?
İktidardan yeni bir harcama rekoru daha
